navigatie overslaan

Dorpsommetje Beuningen

Wandelen langs de Dinkel voor jong en oud. De route is opgenomen in de app ‘DinkelTwents’. Deze kan je downloaden op een mobiele telefoon of tablet. In de app vind je naast de routebeschrijving ook veel extra informatie. Ook kan je de route downloaden als PDF op deze pagina.

  • type Wandelen
  • afstand 1,5 km
  • duur 0:22

Het dorp Beuningen:

Rond het jaar 1100 wordt er al gesproken over Boninge, de voorloper van het huidige Beuningen, kerkdorp van de gemeente Losser. Beuningen ligt op de uitloper van het stuwwalgebied van Oldenzaal met de Hakenberg en de Austieberg. In 1937 wordt HCR 't Sterrebos geopend. Nadat in 1948 de R.K-kerk “Maria van Altijddurende Bijstand” is gesticht en er huizen aan de twee doorgaande wegen worden gebouwd, ontstaat het dorp Beuningen. Beuningen telt nu rond de 1.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft woonachtig is in een van de buurtschappen in het grote buitengebied van Beuningen.

De Dinkel:

Hij ontspringt tussen Coesfeld en Ahaus in Duitsland en komt bij Losser binnen, stroomt langs het Lutterzand en verlaat Nederland weer in de buurt van Lattrop-Breklenkamp om bij Neuenhaus uit te monden in de Vechte. Deze Duitse rivier de Vechte stroomt in de buurt van Coevorden Nederland weer binnen en heet vanaf daar de Overijsselse Vecht. De Dinkel is in totaal circa 93 km lang. Hiervan liggen 38 km in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 46 km in Twente en 9 km in de Duitse deelstaat Nedersaksen. In Duitsland is de Dinkel sterk gekanaliseerd. Het eerste gedeelte op Nederlands grondgebied meandert de rivier ongehinderd door het Lutterzand. Voorbij het Lutterzand is de rivier gereguleerd , een gedeelte van het water wordt via het Omleidingskanaal met een grote bocht noordoostelijk rond Denekamp geleid. De Dinkel stroomt zuidelijk van Denekamp, rondom landgoed het Singraven met zijn historische watermolen. De vernuftige werking van de houtzaagmolen is uniek in Nederland vanwege de aandrijving door waterkracht met de drie imposante raderen met elk een doorsnee van 5,5 meter. Kunstenaars, waar onder Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema, hebben de molen vereeuwigd. Bij Harseveld, in de buurt van Tilligte, ten noordwesten van Denekamp, staat het zogenaamde Schuivenhuisje (1887). Hier wordt het water van de Dinkel onder het Kanaal Almelo-Nordhorn doorgevoerd. Verderop bij Lattrop komt de Dinkel weer samen met het water van het Omleidingskanaal en stroomt verder via Breklenkamp naar het Duitse Neuenhaus. Zoals gezegd stroomt hier het water van de Dinkel in de Duitse rivier de Vechte.

Mauritsbrug:

In 2010 is er een nieuwe Dinkeloversteek gemaakt, de Mauritsbrug. Precies op de plek waar in 1597 tijdens de 80-jarige oorlog Prins Maurits met zijn troepen de Dinkel is overgestoken. Met een leger van 9.000 infanteristen, 1.600 paarden en zwaar geschut probeerde hij de Spanjaarden te verdrijven. De toenmalige brug was niet berekend op het gewicht van de zware kanonnen. Pioniers kregen de opdracht bomen te kappen om de brug te versterken. Enschede, Oldenzaal en Ootmarsum zijn destijds door de Staatse (=Nederlandse) troepen met succes bevrijd. Drie salvo’s uit de kanonnen van de Prins waren voldoende om het Spaanse garnizoen van Ootmarsum tot overgave te dwingen. Oldenzaal, toen de belangrijkste vestingstad van Twente, had een Spaans garnizoen van 400 man binnen de poorten. Onder de indruk van de sterkte van het leger van Prins Maurits, heeft Oldenzaal zich op 24 oktober 1597 overgegeven. Het verhaal gaat dat op het feest vanwege de capitulatie een beschonken officier Johan van Gent uit baldadigheid enkele kanonschoten afvuurde op Oldenzaal en daarmee de overgave bespoedigde. Johan van Gent ging er later trots op, dat hij de stad Oldenzaal “met wijn drinken overwonnen had.”