Noordoost-Twenteroute
Fiets heerlijk door een fraai landschap met de kroonjuwelen van Twente: bossen, lanen, landgoederen, akkers, weilanden en moerassen!
Startpunt
Startpunt: Ootmarsum, Oldenzaalsestraat/ Wolfsbree, Ootmarsum. Volg de fietsbordjes met Noordoost-Twenteroute symbool.
-
TOP Ootmarsum
-
Molen van Oude Hengel
Molen van Oude Hengel
De Molen van Oude Hengel is een stenen korenmolen in Ootmarsum. In 1872 is de huidige stenen molen gebouwd, nadat de houten romp uit 1866 in vlammen is opgegaan. Vanaf 1911 tot 2010 is de molen met bakkerij, winkel, café en houtzagerij in het bezit van de familie Oude Hengel.
-
Fietsknooppunt 38
-
Fietsknooppunt 42
-
Fietsknooppunt 37
-
Haarlergrafveld
Haarlergrafveld
Het Haarlergrafveld is gelegen aan het "Lädderken" tussen Tubbergen en Ootmarsum. Dit natuurgebied behoort tot een der oudste bezittingen van het Overijssels Landschap.
-
Fietsknooppunt 37
-
Fietsknooppunt 36
-
Vassergrafveld
Vassergrafveld
Een heidegebied met grafheuvels uit de Nieuwe Steentijd die toebehoorden aan stammen die naar de wijze van pottenbakken vallen onder de Standbekercultuur. In de grafheuvels (3000 tot 2000 jaar v. Chr.) zijn o.a. urnen met as gevonden.
-
Fietsknooppunt 31
-
Bakspieker Erve Mast
Bakspieker Erve Mast
Een bakspieker (bakhuisje) is een bijgebouw van een boerderij of landhuis. In het bakhuisje bevindt zich een oven waarin men brood of koek bakte. Het bakken van brood gebeurde meestal maar één keer per week.
-
Watermolen De Mast
Watermolen De Mast
De watermolen De Mast uit 1433 behoort tot het bovenslagtype. Een bovenslagmolen vindt men vooral bij beekjes met een zwakke stroming. Om de kracht van het water optimaal te benutten wordt een beekje met een goot omgeleid om het zo boven op het rad te laten stromen.
Soms wordt er voor de molen ook nog een molenvijver aangelegd, een soort stuwmeer, zodat er minder snel watertekort ontstaat bij het malen.
-
Fietsknooppunt 27
-
HH Joseph en Pancratius kerk
HH Joseph en Pancratius kerk
Vasse is vanaf 1803 een eigen parochie. In 1860 is de bouw van de kerk begonnen en deze is in 1865 afgerond.
Op 2 juni 1862 werd het fundament ingezegend. Met het bereiken van het hoogste punt, de haan op 68 meter hoogte op de torenspits staat, is destijds het kerkbestuur getrakteerd op 2 hammen, een halve ton bier en brood met boter.
-
Fietsknooppunt 28
-
Fietsknooppunt 32
-
Watermolen Frans
Watermolen Frans
Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek.
-
Watermolen Bels
Watermolen Bels
De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.
-
Galgenberg Mander
Galgenberg
In de Middeleeuwen vonden op de top van deze heuvel terechtstellingen plaats. De galg stond aan de grens van de marke Mander, daar waar thans de grens met Duitsland ligt, om vreemdelingen te waarschuwen voor het geval zij het gebied achter de heuvel met snode plannen zouden betreden.
-
Dal van de Mosbeek
Dal van de Mosbeek
Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.
-
Fietsknooppunt 25
-
Fietsknooppunt 93
-
Fietsknooppunt 13
-
Grote Geesterse molen
Grote Geesterse molen
De Grote Geesterse Molen is een korenmolen in Geesteren in de Nederlandse provincie Overijssel. De molen werd in 1867 gebouwd op een plek waar in 1819 reeds een standerdmolen was gebouwd.
Tussen 1901 en 1995 was de molen eigendom van de familie Kienhuis die de molen steeds in een redelijke staat van onderhoud heeft gehouden. In 1995 werd de molen eigendom van de Stichting Grote Geesterse Molen en in 1996 en 1997 werd de molen gerestaureerd.
-
Fietsknooppunt 12
-
Fietsknooppunt 12
-
Fietsknooppunt 19
-
Fietsknooppunt 20
-
Landgoed Schultenwolde
Landgoed Schultenwolde
Landgoed Schultenwolde heeft een oppervlakte van ongeveer 56 hectare en is gelegen aan de Almeloseweg in Tubbergen. Natuurgebied met vennetje Het Hondenven aan de Vikkersweg.
-
Schaepmanmonument
Schaepmanmonument
Dr. H.J.A.M. Schaepman (geboren op de Eeshof te Tubbergen 1844, gestorven in Rome 1903) was priester, politicus en letterkundige. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de Rooms-Katholieke Staatspartij en had als eerste katholiek (priester) zitting in de Tweede Kamer. Herman
-
St. Pancratiusbasiliek
St. Pancratiusbasiliek
Neogotische basiliek uit 1897 met een toren uit Bentheimer zandsteen uit 1502. De prachtige gebrandschilderde kerkramen zijn vervaardigd door vijf generaties Nicolas. De kerk is dagelijks geopend via de zijingang.
-
Fietsknooppunt 21
-
't oale Roadhoes Tubbergen
't oale Roadhoes
In 1930-31 werd het voormalige gemeentehuis van Tubbergen gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk. Tegenwoordig is het in gebruik als restaurant.
-
Fietsknooppunt 23
-
Fietsknooppunt 22
-
Fietsknooppunt 1
-
Fietsknooppunt 55
-
Fietsknooppunt 56
-
Fietsknooppunt 57
-
Fietsknooppunt 58
-
Fietsknooppunt 60
-
Fietsknooppunt 84
-
Fietsknooppunt 85
-
St. Plechelmuskerk Saasveld
St. Plechelmuskerk
Op de plek van de kerk en tuin stond 800 jaar geleden het kasteel Saterslo. De huidige kerk, uit 1926, is gebouwd op het kerkeiland en omgeven door de oude buitengracht van het voormalige kasteel Saterslo. Achter de kerk bevindt zich een prachtige tuin met monumentale bomen.
-
Fietsknooppunt 85
-
Fietsknooppunt 83
-
Fietsknooppunt 82
-
Fietsknooppunt 82
-
Fietsknooppunt 81
-
Fietsknooppunt 45
-
Fietsknooppunt 75
-
Het Stift
Het Stift
Het Stift is een oud beschermd dorpsgezicht, ontstaan in de 12e eeuw. Van oorsprong is het een Benedictijnerklooster, dat later is omgezet tot een Stift. Onder Stift verstaat men een gebouw voor adelijke jongedames, die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten.
-
Fietsknooppunt 76
-
Fietsknooppunt 80
-
Fietsknooppunt 80
-
Fietsknooppunt 38
-
Fietsknooppunt 77
-
Fietsknooppunt 37
-
Fietsknooppunt 92
-
Het Hulsbeek: Marken
Marken
Als je hier naar het infopaneel toeloopt, sta je bij een originele markesteen en wel van de markegrens tussen de marken Gammelke en Deurningen. De steen lag tot voor kort helemaal onder het zand, maar is nu weer zichtbaar gemaakt. Wanneer de marken ontstaan zijn, weten we niet precies. De eerste
vermelding komt uit 1207. In de 19e eeuw werden de marken ontbonden en werden de gemeenschappelijke gronden verdeeld. Behalve deze originele markesteen, liggen er op verschillende plekken in Het Hulsbeek weer vervangende stenen op markesteenlocaties, waar de originele markesteen verdwenen is.
-
Fietsknooppunt 92
-
Fietsknooppunt 32
-
Het Hulsbeek
Het Hulsbeek
Het Hulsbeek is een toplocatie gedurende het hele jaar. Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan ontspannen en plezier beleven in en rond de zwemvijvers. Je mag zelfs barbecueën op speciaal daarvoor aangelegde betonplaten op zonneweide 1.
-
Fietsknooppunt 33
-
Fietsknooppunt 64
-
Plechelmus Basiliek
Plechelmus Basiliek
In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.
De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.
-
Fietsknooppunt 66
-
Fietsknooppunt 34
-
Mariakapel Losserse Voetpad
Mariakapel Losserse Voetpad
Dit kapelletje is gebouwd op de grens van de marken De Lutte en Berghuizen, uit dankbaarheid omdat de bewoners uit de directe omgeving van Zuid Lutte en Zuid Berghuizen (dat destijds tot de gemeente Losser behoorde) tijdens de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog gespaard zijn gebleven voor
-
Fietsknooppunt 65
-
Fietsknooppunt 71
-
Fietsknooppunt 17
-
Fietsknooppunt 17
-
Fietsknooppunt 11
-
Fietsknooppunt 12
-
Fietsknooppunt 3
-
Fietsknooppunt 16
-
Nest Dinkelkoeien
Nest Dinkelkoeien
Stichting Koester heeft dit kunstwerk een nest Dinkelkoeien bij de LAGA 2003 geïntroduceerd.
-
Fietsknooppunt 4
-
Fietsknooppunt 53
-
Fietsknooppunt 52
-
Fietsknooppunt 15
-
Natuurgebied Oelemars
Natuurgebied Oelemars
Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars.De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een een vogelkijkhut.
-
Natuurgebied De Zandbergen
Natuurgebied De Zandbergen
Tussen Losser en de Duitse grens ligt een uitgestrekt bosgebied met een zeer gevarieerde flora en fauna, ideaal voor wandelingen of fietstochten. De Zandbergen is van grote waarde voor broedvogels.
-
Fietsknooppunt 13
-
De bleek en bleekwachtershuis
Bleekveld en bleekwachtershuis
In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.
-
Martinustoren
Martinustoren
De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.
-
Fietsknooppunt 13
-
Fietsknooppunt 14
-
Haagse Bos
Haagse Bos
Natuurgebied dat nog een verborgen pareltje is. Geniet volop van de diverse natuur die het Haagse Bos te bieden heeft!
-
Fietsknooppunt 72
-
Natuurgebied Boerskotten
Natuurgebied Boerskotten
Bosrijk natuurgebied met ook weidegrond nabij Losser en De Lutte. Prachtig om te wandelen.Van de graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën.
-
Fietsknooppunt 67
-
Arboretum Poort-Bulten
Arboretum Poort-Bulten
Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.
-
Fietsknooppunt 19
-
Fietsknooppunt 68
-
Fietsknooppunt 62
-
Fietsknooppunt 61
-
Natuurgebied Het Lutterzand
Natuurgebied Het Lutterzand
Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.
-
Fietsknooppunt 60
-
Fietsknooppunt 60
-
Fietsknooppunt 22
-
Natuurgebied Hakenberg
Natuurgebied Hakenberg
Natuurgebied gelegen in Beuningen. Wandel of fiets over het landgoed Hakenberg in het mooie Twente. Het pad voert langs bos, grasland, graanakkers en enkele boerderijen.
-
Fietsknooppunt 57
-
Fietsknooppunt 52
-
Fietsknooppunt 53
-
Natura Docet Wonderryck Twente
Natura Docet Wonderryck Twente
Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond
-
Fietsknooppunt 23
-
Fietsknooppunt 17
-
Fietsknooppunt 17
-
Singraven
Landgoed Singraven
In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.
-
Watermolen Singraven
Watermolen Singraven
De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.
-
Fietsknooppunt 15
-
Fietsknooppunt 14
-
Schuivenhuisje
Schuivenhuisje
Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.
-
Fietsknooppunt 12
-
Fietsknooppunt 12
-
Fietsknooppunt 13
-
Tolhuisje
Tolhuisje
Voormalige douanehuisje op de grens tussen Denekamp en Nordhorn. Hier werden vroeger de goederen ingeklaard die per boot de Duits-Nederlandse grens passeerden.
-
Sluis Frensdorfer Haar
Grenssluis
De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer.
-
Fietsknooppunt 9
-
Fietsknooppunt 81
-
Natuurgebied De Bergvennen
Natuurgebied De Bergvennen
Ruimte en rust bij bijzondere vennen. Tegen de grens van Duitsland ligt het afwisselende landschap van de Bergvennen en Brecklenkampse Veld.
-
Fietsknooppunt 7
-
Fietsknooppunt 6
-
Fietsknooppunt 5
-
Fietsknooppunt 4
-
Fietsknooppunt 88
-
Fietsknooppunt 30
-
Fietsknooppunt 34
-
Springendal
Springendal
300 ha. groot natuurgebied dat zijn naam dankt aan de vele beken die er ontspringen. Met bijzondere flora, waterbronnen, beekdalen en stuwwallen.
-
Fietsknooppunt 33
-
Fietsknooppunt 29
-
Fietsknooppunt 69
-
Museum Ton Schulten
Museum Ton Schulten
Sinds jaren is Ton Schulten werkzaam als schilder. Als ontdekker van het kleurrijke mozaïeklandschap is zijn werk gebaseerd op het aloude Twentse Coulisselandschap met zijn glooiende essen, zijn karakteristieke houtwallen en solitaire bomen.
-
Openluchtmuseum Ootmarsum
Openluchtmuseum Ootmarsum
Een levend museum, direct aan de rand van het centrum gelegen. Een groot aantal authentieke streekgebonden gebouwen brengt de tijd van toen tot leven.
-
TOP Ootmarsum