navigatie overslaan

Twenterandpad, route Vriezenveen

Vanuit Vriezenveen gaan we het prachtige natuurgebied de Engbertsdijksvenen ontdekken waarbij je onderweg allerlei leuke historische bezienswaardigheden tegenkomt die te maken hebben met het veen. Kortom, een mooie wandeling, geweldige natuur én een rijke historie.

  • type Wandelen
  • afstand 12,4 km
  • duur 3:05

Startpunt

Start bij Westeinde 52, in het centrum van Vriezenveen. Op het plein schuin tegenover het Historisch Museum, bij het startpunt Vriezenveen van het wandelnetwerk.

  1. route: Boerderij de Grooten

    Om een kijkje te nemen bij boerderij de Grooten, volg je vanaf keuzepunt H10, ong. 400 meter de rode route over het Westeinde, tot Boerderij de Grooten, Westeinde 158. Vervolgens weer terugwandelen naar knp H10. Hier de groene route volgen naar knp H11.

  2. Boerderij De Grooten

    Boerderij De Grooten

    Boerderij De Grooten bestaat eigenlijk uit twee historische bouwwerken, namelijk de huidige boerderij uit 1905 en de restanten van de oude boerderij-villa uit 1850 (gebouwd door de gebroeders De Groot). Voor 1850 stond op het erf een gebintenboerderij uit de 17e eeuw. Door de handel in

    Sint Petersburg waren de gebroeders De Groot in staat om in 1850 een, voor die tijd, grote en luxe boerderij te laten bouwen met hoge gevels maar zonder gebintconstructie. De boerderij-villa uit 1850 is na de grote brand van Vriezenveen in 1905, omgebouwd tot schuur met kookhuis. Alleen de muren

    van het achterste gedeelte, de opkamer en keuken, zijn blijven staan. De inboedel is volledig verloren gegaan, waaronder drie kabinetten. Het kookhuis is geheel onderkelderd. Onder het voormalige keukengedeelte bevindt zich namelijk een waterkelder waar regenwater in werd opgevangen. Een kookhuis

    was in Vriezenveen overigens niet gebruikelijk. In de huidige boerderij bevindt zich nog de oude deel met koe- en paardenstal en veel boerengereedschap en oude attributen die men in een Vriezenveense boerderij tegen kon komen. Geheel origineel is de oude keuken met provisiekelder en waterkelder.

    Hier staat nog het oude aanrechtje met zinken blad en ook het schilderwerk heeft de oorspronkelijke kleuren en patronen uit 1905. De boerderij heeft sinds 1970 geen agrarische functie meer. De buitenzijde is weer geheel in oorspronkelijke staat terug gebracht. De binnenzijde is wat aan de eisen des

    tijds aangepast, maar ademt wel de sfeer van 1905 uit, waarbij oorspronkelijke kleuren en materialen zijn toegepast en waarbij zo veel mogelijk oude materialen gehandhaafd zijn.

  3. Wandelknooppunt H10

  4. Historisch Museum Vriezenveen

    Historisch Museum Vriezenveen

    Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

  5. Rusluie

    Rusluie

    Vriezenveen heeft een bijzondere geschiedenis met de Russische hoofdstad Sint Petersburg. Tussen 1720 en 1730 vertrokken de eerste Vriezenveners naar Rusland en later volgden er velen meer. De zogenoemde Rusluie waren handelaren van beroep. De Vriezenveners legden een lange route af per huifkar.

    Ze reisden via Osnabrück, Braunschweig, Brandenburg, Berlijn, Koningsberg, Memel, Riga, Narva naar Sint Petersburg. Gemiddeld deed men drie weken over deze tocht. In de loop der jaren hebben er een paar honderd Vriezenveners in Rusland gewoond en vormden daar een hechte gemeenschap.

    De belangrijkste handelswaren waren textiel, wijn, tabak, thee, cacao en bloemen. Ten Cate & Co hadden zelfs een sigarenzaak die zo goed bekend stond dat tsaren Alexander II en III er persoonlijk hun sigaren kwamen halen. De zaken liepen voor heel wat jaren goed voor de Vriezenveners.

    De laatste jaren van de 19e eeuw was een economisch moeilijke periode voor de kooplui in Sint Petersburg. Diverse zaken moesten sluiten. Het definitieve einde kwam met het uitbreken van de revolutie in 1917. De zaken werden genationaliseerd en de laatste Rusluie moesten naar hun dorp terugkeren.

  6. Wandelknooppunt H11

  7. route bij punt H11

    ga rechtdoor over de rotonde en volg de groene route

  8. route naar Veenmuseum

    Voor een bezoek aan het Veenmuseum volg je bij knp H75 de groene route rechtdoor tot je bij keuzepunt C79 bent. Na het bezoek aan het Veenmuseum de groene route weer terug wandelen naar keuzepunt H75. En de rode route vervolgen naar keuzepunt H50

  9. Wandelknooppunt C79

  10. Het Veenmuseum

    Veenhuisje

    Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette, landkaarten en expositiemateriaal. In een origineel veentreintje rijd je over het terrein.

  11. Wandelknooppunt H75

  12. Wandelknooppunt H50

  13. Engbertsdijksvenen

    Engbertsdijksvenen

    Een uniek natuurgebied in Nederland. Het reservaat beschikt over een afwisseling van droog en nat terrein en van meer of minder vergraven veen en landbouwgronden. Dit stille, uitgestrekte veenlandschap heeft een aantrekkingskracht op bijzondere planten en dieren.

    Niet voor niets is Engbertsdijksvenen een beschermd Natura 2000-gebied in Europa.

  14. Wandelknooppunt C56

  15. Wandelknooppunt C59

  16. Wandelknooppunt C54

  17. Wandelknooppunt C51

  18. route bij knp C51

    Ga rechtsaf bij keuzepunt C51.

  19. Wandelknooppunt C68

  20. Wandelknooppunt C73

  21. Katerjanspad

    Katerjanspad

    Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.

  22. Wandelknooppunt C41

  23. Wandelknooppunt C78

  24. route keuzepunt C41

    Ga rechtdoor richting de Johanneshoeve.

  25. De Johanneshoeve

    De Johanneshoeve

    Slapen in een B&B op de voormalige boerderij, vergaderen in een ontspannen omgeving of een feest op een luxe locatie? Alles is mogelijk. We bakken ook heerlijke krentenwegge volgens oud familie recept, brouwen ons eigen Scheepsrecht bier en verkopen Twentse streekproducten in de boerderijwinkel.