navigatie overslaan

Vroomshoop, Den Ham, Mageler Es, Eerder Achterbroek, Brink

 • type Wandelen
 • afstand 15,5 km
 • duur 3:52

Startpunt

Start bij B&B Salland, Tonnendijk 96

 1. B&B Salland, Vroomshoop

  B&B Salland, Vroomshoop

  Huize Salland is een Groninger boerderij uit 1903 en ligt aan de rand van Vroomshoop,Gemeente Twenterand Het is een Bed & Breakfast met 2 gezellige ruime kamers op de eerste verdieping.

 2. route naar keuzepunt B90

  Ga vanaf B&B Huize Salland linksaf de Tonnendijk op. Ga rechtdoor op de kruising om op de Tonnendijk te blijven. Volg de paarse route tot keuzepunt B90. Ga hier verder op de oranje route richting Mariënberg en Hardenberg.

 3. Wandelknooppunt B90

 4. Wandelknooppunt B76

 5. Wandelknooppunt B69

 6. rode route na knp B69

  Ga na ongeveer 70 meter na keuzepunt B69, langs het water het weiland in. (dit rode bordje mist)

 7. Wandelknooppunt B49

 8. Wandelknooppunt B22

 9. Wandelknooppunt B21

 10. Mageler Es

  Mageler Es

  De Mageler Es in Den Ham is een mooi stuk landschap. De es is een licht glooiend gebied en goed zichtbaar met als markant punt de Joodse begraafplaats midden op de es en ook de Joodse begraafplaats aan de esrand. Verder kenmerkt de Mageler Es zich door een krans van boerderijen rondom de es.

  De vroegere buurtschap Magele en het dorp Den Ham liggen tegen de es aan. Naast het terugbrengen van de oude structuur en gewassen op de Mageler Es, is ook het doel om de Es landschappelijk te verfraaien. Dit maakt de totale beleving van de Mageler Es af.

 11. Wandelknooppunt B20

 12. Wandelknooppunt B10

 13. route bij keuzepunt B10

  Ga aan het einde van het Hammerflier voor het picknickbankje langs het water

 14. Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron van Pallandt. Het Eerder Achterbroek is een bijzonder eeuwenoud natuurgebied met bossen, heide, waterpartijen en zandverstuivingen. Het riviertje ‘de Bevert’ meandert er doorheen,

  langs bolle akkertjes en grazige weides. Want er wordt ook gewoon geboerd, al streeft men daarbij naar de verbouw van authentieke graansoorten. Deze kunnen goed overleven op de schrale zandgronden. Het Eerder Achterbroek heeft een typisch kampenlandschap:

  akkers, weilanden en hei, afgewisseld door wallen van struiken en oude bomen. De monumentale hoeven zijn nog steeds in gebruik. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan.

 15. Wandelknooppunt N51

 16. Wandelknooppunt N56

 17. Wandelknooppunt N58

 18. Wandelknooppunt N59

 19. Wandelknooppunt B09

 20. Wandelknooppunt B46

 21. Wandelknooppunt B47

 22. Wandelknooppunt B40

 23. De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  De Brink in Den Ham is een oud centraal punt gelegen tussen de verschillende buurtschappen. In het verleden was het ook dé plek waar handelaars zich vestigden. Samen met de kerk staat de Brink dan ook aan de wieg van het dorp. Vroeger was het slechts een weide.

  In de 19e eeuw liepen de kippen van de aanwonenden nog vrij rond over de Brink. Berucht was Den Ham in het begin van de 19e eeuw. Er waren wel 8 herbergen in het dorp, waarvan 6 op de Brink en de naasten omgeving. De eerste school in Den Ham was in de 17e eeuw te vinden aan de Brink.

  Op dezelfde plek verscheen later het gemeentehuis. Jaarmarkten, zoals de Hammer Brinkdagen en het Historisch Schouwspel en kermissen waren jaarlijkse hoogtijdagen en vonden altijd op de brink plaats maar later ook elders.

 24. Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham is misschien wel het mooiste dorp van Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van Twente, Het Vechtdal en Salland kunnen bezoekers en bewoners volop genieten van een bijzondere groene omgeving.

  Den Ham ligt in het waardevolle cultuurlandschap Vecht en Regge en in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.