navigatie overslaan

Smaakfietsroute Rijssen-Holten

Fiets door de afwisselende omgeving van de gemeente Rijssen-Holten. Start bij het Rijssens Museum en fiets via de bossen van het Hollands Schwarzwald naar Holten. Verder door het coulisselandschap naar Dijkerhoek en via de heuvels van de Sallandse Heuvelrug en de Regge weer terug naar Rijssen.

 • type Fietsen
 • afstand 59,3 km
 • duur 3:57

Startpunt

Start bij het Rijssens Museum, Kasteellaan 1 in Rijssen. De totale route is 56 km lang. Je kunt de route inkorten naar 31 km. Ga dan bij het station in Holten bij knp 71, naar knp 69 (in plaats van naar 68) en volg vanaf hier de route weer.

 1. Havezate de Oosterhof

  Rijssens museum

  Het Rijssens Museum is een stadsmuseum. Het toont de bijzondere en rijke geschiedenis van Rijssen, een kleine, eeuwenoude stad in Twente. Het museum is gevestigd in Havezate de Oosterhof. Het kasteel is op zich een bezichtiging waard. Op het kasteelterrein is ook het brandweermuseum gevestigd.

  Internationaal Brandweermuseum

  In het brandweermuseum vindt u artikelen die in de afgelopen jaren door Brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt. Van brandweerhelmen tot complete vooroorlogse brandweerwagens.

 2. Fietsknooppunt 89

 3. Parkgebouw

  Parkgebouw

  Het Parkgebouw werd gebouwd in 1914 door architect Karel Muller in opdracht van jutefabrikant Ter Horst. Het heeft nog steeds de oorspronkelijke functie voor culturele doeleinden en als ontmoetings- en ontspanningsplek.

 4. Brasserie Uit, Rijssen

  Brasserie Uit, Rijssen

  Gelegen midden op het historische Schild in Rijssen, met eerlijk eten, gezellig drinken en altijd genieten. Met seizoensgebonden ingrediënten en pure materialen, die bij wijze van spreken vers uit de moestuin geoogst zijn. Iedere week een nieuw weekmenu, geïnspireerd op de oogst van het seizoen.

 5. Fietsknooppunt 88

 6. Fietsknooppunt 97

 7. Het Schuurtje, streekproducten

  Het Schuurtje

  In de gezellige boerderijwinkel Het Schuurtje vind je heerlijke streekproducten. Er is een melktap met de melk van eigen koeien. De boerderijwinkel draait op zelfbediening, je kan er zes dagen in de week terecht voor streekproducten zoals zuivel, kaas, honing, aardappelen, eieren en jam.

 8. Fietsknooppunt 73

 9. Fietsknooppunt 73

 10. Buiteninn het Overveen

  Buiteninn het Overveen

  Eline en haar team staan met open armen voor je klaar. Want hier kun je genieten van (h)eerlijke producten met een verhaal. En bij voorkeur duurzaam en lokaal. Zoek een fijn hoekje in onze (t)huiskamer of op ons terras. Of ga je voor een picknickmand en zoek je een mooie plek ergens op de boerderij?

 11. Fietsknooppunt 73

 12. De Borkeldzuivel

  De Borkeldzuivel

  De Borkeldzuivel is (h)eerlijke zuivel rechtstreeks van de boerderij. Lekkere yoghurt, vla, hangop en melk is te koop in de zelfbedieningswinkel. Van de melk van eigen koeien wordt dagelijks verse zuivel gemaakt. Kijk gerust even om het hoekje bij de koeien in de open-frontstal, vinden ze gezellig.

 13. Fietsknooppunt 72

 14. Fietsknooppunt 8

 15. Fietsknooppunt 2

 16. Centrum Holten

  Centrum Holten

  Hier begint de sculpturenrij van het Wereldtijdpad. De kunstcollectie in het Kulturhus is ook de moeite van een bezoek waard. Hetzelfde geldt voor de Oudheidkamer.

 17. Lunchroom bakker Nijkamp

  Lunchroom bakkerij Nijkamp

  Of het nu om vers brood, koeken bij de koffie, een feestelijke taart, chocolade voor een gebroken hart of belegde broodjes voor de lunch gaat: Echte Bakker Nijkamp heeft 't! Niet alleen brood- en banketbakkerij maar ook lunchroom en verkooppunt voor ijs.

 18. Kloas in 't Hof

  Kloas in ‘t Hof

  De basis van de overheerlijke producten van Kloas in ’t Hof ligt op de boerderij in het buitengebied van Bathmen. De koeien worden iedere ochtend gemolken en de melk wordt direct verwerkt. Vanuit de boerderij van Kloas wordt elke dag verse zuivel en kaas geleverd aan de winkel in Holten.

 19. Fietsknooppunt 71

 20. Fietsknooppunt 68

 21. Jansfarm ambachtelijk vlees

  Jansfarm ambachtelijk vlees

  Gezond en lekker vlees; in de boerderijwinkel op het erf kan je terecht voor vlees zonder toevoegingen maar ook voor biologische aardappelen, groente, fruit en eieren van kip of eend. Het vlees van Jansfarm is alleen te koop in de boerderijwinkel op het erf van de kleinschalige boerderij zelf.

 22. Fietsknooppunt 67

 23. Dijkerhoekse Molen de Hegeman

  Windkorenmolen De Hegeman

  In het hart van buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam ‘De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

  Het is een achtkantige bovenkruier met lage stelling; stenen onderstuk, houten tussenstuk, kap met riet gedekt en stroomlijnwieken. Oorspronkelijk werd De Hegeman in 1730 in Zuid-Holland als poldermolen gebouwd. Sinds de herbouw in 1890 in Dijkerhoek is het een volwaardige achtkante stellingmolen.

  In 1930 kreeg de molen de beschikking over een dieselmotor, ter vervanging van een petroleummotor. Vanwege ruimtegebrek werd in 1936 een achtkantig pakhuis rond de molen gebouwd, dat later weer is afgebroken. Bij de restauratie bleef de dieselmotor gespaard en in 1986 weer aan het draaien gebracht.

 24. Fietsknooppunt 67

 25. IJsboerderij Oans

  IJsboerderij Ôans

  Verse volle melk, verse slagroom en verse vruchten; daarmee maken ze bij Ôans het lekkerste ijs. Door de eigen koeien goed te verzorgen, produceren ze de beste melk waarmee op ambachtelijke wijze, vol passie heerlijk ijs wordt gemaakt. Een puur product zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

 26. Fietsknooppunt 6

 27. Fietsknooppunt 7

 28. Fietsknooppunt 61

 29. Fietsknooppunt 64

 30. Fietsknooppunt 65

 31. De Swarte Ruijter

  De Swarte Ruijter

  Middenin de bossen van de Sallandse Heuvelrug ligt restaurant en hotel De Swarte Ruijter, bekroond met een Michelinster. Hier wordt door chef-kok Erik de Mönnink gekookt met pure, lokale, streekgebonden producten, zoals paddenstoelen uit het bos en ree van de Heuvelrug.

 32. Fietsknooppunt 69

 33. Hotel Restaurant Hoog Holten

  Hotel Restaurant Hoog Holten

  Door Michelin bekroond met een Bib Gourmand. Kom genieten van heerlijke gerechten en de veelgeprezen gastvrijheid. Het terras behoort tot de mooiste plekjes van Nederland. Hier zie je geen auto’s maar eekhoorntjes, konijnen en veel vogels die een vast stekje hebben in een van de vogelhuisjes.

 34. Fietsknooppunt 70

 35. Fietsknooppunt 66

 36. Fietsknooppunt 75

 37. Fietsknooppunt 75

 38. route naar Zunakaas

  Bij knp 75 even linksaf naar knp 60, volgende kruising linksaf de Smalendijk op naar Zunakaas. Na het bezoek weer terugfietsen naar knp 75 en de route vervolgen naar knp 84.

 39. Boerderijwinkel ZunaKaas

  Boerderijwinkel Zunakaas

  Gezellige boerderijwinkel met een breed assortiment Twentse streekproducten: vruchtensap, jam, vlierbesproducten, RauwPower, Pasta’s en nog veel meer. Naast de Boerderijwinkel is de kaasmakerij waar de melk, afkomstig van eigen koeien wordt verwerkt tot (h)eerlijke boerenkaas bereid: Zunakaas.

  Benieuwd wat Twente te bieden heeft? Kom gezellig winkelen! Openingstijden zijn: Woensdag 13.30 - 17.00 uur Donderdag 13.30 - 17.00 uur Vrijdag 13.30 - 17.00 uur Zaterdag 09.30 - 15.30 uur

 40. Vakantiepark Mölke

  Vakantiepark Molke

  Aan het kabbelende riviertje de Regge, omgeven door een prachtig landschap en rustieke Twentse boerderijen ligt Vakantiepark & Partycentrum Mölke. Moderne en veelzijdige voorzieningen, zoals de binnenspeeltuin, het verwarmde zwembad, de mobile homes, chalets of Reggehooibergen met privésauna.

 41. Fietsknooppunt 84

 42. De Pelmolen

  Sinds 1752

  In Twente, net buiten Rijssen, aan de rivier de Regge staat een achtkantige stellingmolen op schuur De Pelmolen. Jan ter Horst heeft in 1752 de molen gebouwd. De Pelmolen werd een van de drie belangrijkste industriemolens van Twente.

  Bij gunstige wind kunt u de olieslagerij volop in werking zien. U ziet het productieproces, hoe de kracht van de wind de tandwielen laat draaien om olie met hoge druk uit het lijnzaad te slaan. De geur van warm lijnzaad komt u bij binnenkomst tegemoet.

  Varen met de Enterse Zomp

  Vanaf de haven bij de Pelmolen is het mogelijk om een tochtje met de Zomp te maken over de Regge. Op deze manier kunt u de meanderende Regge of een andere manier beleven.

 43. Fietsknooppunt 89

 44. De Kuipers Hoeve, Rijssen

  De Kuipers Hoeve, Rijssen

  In het mooie Opbroek vind je boerderijwinkel De Kuipers Hoeve met (h)eerlijke producten, zoals kwaliteitsvlees, kaas, eieren, zuivel, streekproducten, bakmixen of een leuk cadeautje. Het vlees komt rechtstreeks vanaf de boerderij, wordt na de slacht meteen vacuüm verpakt en diepgevroren verkocht.

 45. route naar centrum Holten

  route naar centrum Holten