navigatie overslaan

Smaakfietsroute Zuid Twente

Stap op de fiets en maak kennis met de lekkerste streekproducten in Zuid Twente. Geniet van het afwisselende landschap en proef een lekkere Twentse wijn, een lekkere in Twente geproduceerde whisky, een lekkere Twentse runderstoof of heerlijke biologisch geteelde groente.

  • type Fietsen
  • afstand 75,2 km
  • duur 5:01

Startpunt

Start in het centrum van Haaksbergen bij Museum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3. De route is in totaal 75 km lang. Je kunt de route inkorten naar 54 km. Fiets dan bij Bad Boekelo van knp 37 naar knp 21-24-22 en vervolg vanaf hier de route weer.

  1. Fietsknooppunt S

  2. Stokerij Twentse Ketels

    Stokerij Twentse Ketels

    Hier worden de whisky’s, jenevers, gins, korenwijn, fruitdistillaten en bierbrand op ambachtelijke wijze in koperen ketels gestookt. Veel grondstoffen komen uit de directe omgeving zoals jeneverbessen in Het Lankheet, appels, peren, kweeperen en mispels uit Haaksbergen en omgeving.

  3. Fietsknooppunt 25

  4. Earpel en Zo

    Earpel en Zo

    Boerderijwinkel, workshops en appartementen! Koop hier onbespoten aardappelen en groenten van eigen land. Of eigen scharreleieren, honing, huisgemaakte producten en diverse lokale en biologische producten. Geniet op het terras van koffie, thee met huisgemaakte lekkernijen of voor een lekkere lunch.

  5. Fietsknooppunt 52

  6. Fietsknooppunt 52

  7. Fietsknooppunt 53

  8. Fietsknooppunt 53

  9. Fietsknooppunt 54

  10. Het Haaksbergerveen

    Het Haaksbergerveen

    Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.

  11. Fietsknooppunt 76

  12. Fietsknooppunt 76

  13. Fietsknooppunt 77

  14. Fietsknooppunt 49

  15. Fietsknooppunt 81

  16. het Witte Veen

    Het Witte Veen

    Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland.

    Later werd het afgegraven ten behoeve van de landbouw. Tegenwoordig herstellen Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders het natuurlijk karakter van het hoogveen.

  17. Fietsknooppunt 80

  18. Fietsknooppunt 45

  19. Fietsknooppunt 93

  20. Fietsknooppunt 44

  21. Nieuw Horster, streekproducten

    Nieuw Horster

    Hier worden op een zo natuurlijk mogelijke wijze koeien en kalveren gehouden. Een groot gedeelte van het jaar lopen de dieren buiten rondom de boerderij en in enkele natuurweiden in de omgeving. Op de boerderij, maar ook online, worden allerlei soorten heerlijk rundvlees van het eigen vee verkocht.

    LET OP. Het adres is Knalhutteweg 299, dit staat verkeerd vermeld op de Proefkaart Twente, uitgave 2024.

  22. Fietsknooppunt 43

  23. Fietsknooppunt 40

  24. Fietsknooppunt 35

  25. Fietsknooppunt 36

  26. Fietsknooppunt 37

  27. Fietsknooppunt 38

  28. Zouthuisje

    Zouthuisje

    Deze zouttoren markeert de stop bij het station van Museum Buurtspoorweg in Boekelo. Zouttorens werden vanaf de 19e eeuw - toen er bij toeval zout werd gevonden in de bodem - gebruikt om het mineraal uit de bodem op te pompen. Later werden de torens vervangen door zouthuisjes; met installaties die

    dieper de grond in gingen, de typische groene huisjes kom je in de driehoek van Enschede, Hengelo en Boekelo nog overal tegen in het cultuurlandschap. Deze toren is een replica. De aanwezigheid van zout werd ontdekt in 1886 in Delden, men was op zoek naar drinkwater, maar stuitte op ondergrondse

    steenzoutlagen. Dat duidt er op dat hier vroeger - en dan hebben we het over 225 miljoen jaar geleden - een binnenzee was. Toen net na de eerste wereldoorlog een schaarste aan zout ontstond en de toevoer uit Duitsland stagneerde, ging men op commerciële schaal het Boekelose zout oppompen.

    Er ontstond een ware zoutindustrie in het dorp. Het Boekelose tafelzout was een vaste waarde in menig keuken en Bad Boekelo - het hotel met het golfslagbad met zout water, dat bekend stond als ‘De zee op de heide’ was in de jaren zestig in heel Nederland een begrip. Eind jaren tachtig verdween de

    zoutindustrie grotendeels uit het dorp en werd ook Bad Boekelo gesloten, het bijbehorende hotel bestaat nog steeds. Het zoutmuseum in Delden herinnert ons aan wat deze regio allemaal te danken heeft aan de overvloedige aanwezigheid van dit mineraal.

    Tegenwoordig wordt er nog steeds zout uit de bodem gewonnen voor industriële toepassingen. Al is er veel discussie over hoe lang dat nog door kan gaan, de voorraad raakt zo langzamerhand uitgeput. Maar zolang er zout wordt gewonnen markeren de traditionele zouthuisjes nog steeds de pompinstallaties

    waarmee het zout aan de bodem wordt onttrokken, en zie je vrolijk aandoende huisjes opdoemen in de Twentse velden.

  29. Fietsknooppunt 39

  30. Fietsknooppunt 33

  31. Fietsknooppunt 29

  32. Watermolen Oldemeule

    Watermolen Oldemeule

    De Oldemeule is een door water aangedreven molen gebouwd in 1690 en bestond oorspronkelijk uit een koren- en oliemolen. De oliemolen is in 1900 afgebroken en de korenmolen is blijven staan. In 2000 en 2001 is de molen volledig gerestaureerd en in de originele staat en maalwaardig gemaakt.

    Daarnaast is er een molenverblijf bij gebouwd.

  33. Fietsknooppunt 29

  34. route naar Streekmarkt Delden

    Fiets je deze route op een eerste zaterdag van de maand, breng dan een bezoek aan de Streekmarkt Delden. Fiets hiervoor van knp 4 naar knp 76, naar het centrum van Delden. Fiets na het bezoek aan de streekmarkt weer terug naar knp 4 en vervolg de route naar knp 3.

  35. Streekmarkt Delden

    Streekmarkt Delden

    Elke 1e zaterdag van de maand, van 9-15 uur, zomer en winter, wordt in Delden de oudste en bekendste Streekmarkt van Twente gehouden, op het idyllische pleintje bij de Oude Blasiuskerk in het centrum. Het plekje roept de sfeer op van een Frans of Spaans stadje waar lokale producten worden verkocht.

  36. Fietsknooppunt 4

  37. Fietsknooppunt 3

  38. Fietsknooppunt 2

  39. Fietsknooppunt 6

  40. Route Wijngaard Hof van Twente

    Bij knp 6, LA Bentelosestraat. 2e weg RA, Suetersweg. Hier vindt u Wijngaard Hof van Twente. Terug naar knp 6

  41. Wijngaard Hof van Twente

    Wijngaard Hof van Twente

    De wijngaard behoort met 5,5 hectare grond tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat.

  42. Fietsknooppunt 12

  43. Fietsknooppunt 12

  44. Bentelerheide

    Bentelerheide

    De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.

  45. Fietsknooppunt 18

  46. Fietsknooppunt 19

  47. Fietsknooppunt 23

  48. Fietsknooppunt 22

  49. Fietsknooppunt TIP

  50. Fietsknooppunt 85