navigatie overslaan

Othmars fietsroute

Genieten van het mooiste landschap en het lekkerste bier. Een route door het uitgestrekte heuvelachtige coulisselandschap van Noordoost Twente. Start vanaf Othmar Bier en volg de route langs de de leukste plekken waar Othmar bier wordt geschonken of verkocht.

 • type Fietsen
 • afstand 45,1 km
 • duur 3:01

Startpunt

Stap op de fiets en geniet van het mooiste landschap en het lekkerste bier. Een route door het uitgestrekte heuvelachtige coulisselandschap van Noordoost Twente. Start vanaf Othmar Bier op het Commanderieplein in Ootmarsum en volg de route langs de de leukste plekken waar Othmar bier wordt geschonken of verkocht. Voor een bezoek aan Landgoed het Meenen, ga je bij knp 24 even linksaf (ipv rechts naar knp 21) de Leningsbeekweg op, na 400 meter Landgoed het Meenen.

Colofon

De route is ontwikkeld door Othmar Bierbrouwerij ism Twente Marketing.

 1. Startpunt Commanderieplein

 2. Othmar Bierbrouwerij, Bierspa

  Othmar Bierbrouwerij + Herberg

  Othmar Bierbrouwerij | Herberg | Bierspa. De ultieme bierbeleving. Alles bij Othmar ademt bier. Natuurlijk ons heerlijke assortiment bieren, onze smaakvolle brouwerijtour, een ontspannende bierspa-sessie of een overnachting in onze herberg. Maak kennis met onze natuurlijke bieren en beleef Othmar.

 3. Openluchtmuseum Ootmarsum

  Openluchtmuseum Ootmarsum

  Een levend museum, direct aan de rand van het centrum gelegen. Een groot aantal authentieke streekgebonden gebouwen brengt de tijd van toen tot leven.

 4. R.K.-Kerk H.H. Simon en Judas

  R.K.-Kerk H.H. Simon en Judas

  Een Romaanse Pseudobasiliek uit de 13 e eeuw. In 1195 begon men te bouwen. Het oudste deel in Romaanse bouwstijl was in 1220 klaar. Uitbreidingen in gotische stijl vonden nog tot ca. 1500 plaats. Pas toen had de Westfaalse Hallenkerk zijn huidige grootte bereikt.

  De letterlijke blikvanger was de zware toren vóór de kerk. Een machtig bouwwerk dat in 1839 na een onnauwkeurig onderzoek en een te spontaan genomen besluit ten offer viel aan de slopershamer. Slechts enkele tekeningen en een beroemd schilderij van

  Jacob van Ruysdael (1628-1682) laten die toren nog in al zijn glorie zien. In de kerk kunt u enkele kerkschatten bekijken, o.a. een monstrans uit 1400, een fraai Epman orgel uit 1814 en een grafkelder.

 5. Zwerfsteen Ootmarsum

  Zwerfsteen Ootmarsum

  In het oudste stadje van Twente, Ootmarsum, staat op het huidige kerkplein een heiligdom op een zeer belangrijke heilige begraafplaats. Ootmarsum was een vaste nederzetting van de Tubanti. De heilige begraafplaats is nog niet gedocumenteerd, maar het is wel bekend dat het een vaste nederzetting was.

 6. Fietsknooppunt 29

 7. Fietsknooppunt 33

 8. Braamberg, Haamberg, Tutenberg

  Braamberg, Haamberg, Tutenberg

  De Braamberg, Haamberg en de Tutenberg zijn sterk glooiende gebieden, met hun bossen en bevinden zich ten zuiden van de Hooidijk Vasse.

 9. Fietsknooppunt 28

 10. Fietsknooppunt 32

 11. Dal van de Mosbeek

  Dal van de Mosbeek

  Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.

 12. Fietsknooppunt 25

 13. Manderveense Aardbei

  De Manderveense aardbei

  De Manderveense Aardbei heeft een koffieschuurtje en een prachtig terras met speelplek voor de kinderen, waar je terecht kunt voor een beker koffie of thee met een heerlijke Twentse beschuit of wafel met verse aardbeien en slagroom, of een andere heerlijke versnapering.

  Vanaf juni tot en met september kun hier ook zelf je aardbeien plukken. Het aanbod is afhankelijk van het weer en het aantal gasten dat die dag is geweest.

 14. Fietsknooppunt 97

 15. Fietsknooppunt 93

 16. Fietsknooppunt 13

 17. Fietsknooppunt 24

 18. Landgoed het Meenen

  Landgoed het Meenen

  Geniet op het landgoed middenin het groen van een lekkere versnapering van De Koffiesnor. Het koffiepunt met onze eigen koffie (Krachtpatser), verse thee en lekkernijen. Tevens verkoop van Twentse streekproducten zoals Othmar bier en ambachtelijk ijs van Loaboerke.

 19. Drostes Herberg

  Droste's Herberg

  Bij Droste’s koken ze zonder fratsen, met gerechten uit de buurt en van het seizoen; gewoon eerlijke gerechten. Kom langs en geniet in de zomer van een drankje, lunch of diner op het terras onder de plataan en zodra de dagen korter worden is de wintertuin met haardvuur geopend.

 20. Fietsknooppunt 21

 21. Fietsknooppunt 36

 22. Vassergrafveld

  Vassergrafveld

  Een heidegebied met grafheuvels uit de Nieuwe Steentijd die toebehoorden aan stammen die naar de wijze van pottenbakken vallen onder de Standbekercultuur. In de grafheuvels (3000 tot 2000 jaar v. Chr.) zijn o.a. urnen met as gevonden.

 23. Fietsknooppunt 37

 24. Haarlergrafveld

  Haarlergrafveld

  Het Haarlergrafveld is gelegen aan het "Lädderken" tussen Tubbergen en Ootmarsum. Dit natuurgebied behoort tot een der oudste bezittingen van het Overijssels Landschap.

 25. Fietsknooppunt 42

 26. Fietsknooppunt 38

 27. Gasterij Oatmössche

  Gasterij Oatmössche

  Kom bourgondisch genieten in een ongedwongen en gastvrije sfeer. Oatmössche leent zich perfect voor etentjes, bruiloften en feestelijke partijen. Gelegen op een unieke locatie: het terrein van de voormalige Commanderie. Elke maand hebben we een selectie gerechten passend bij de tijd van het jaar.

 28. Fietsknooppunt 69