navigatie overslaan

Molenfietsroute Hof van Twente

Hof van Twente herbergt maar liefst zeven molens: van water- tot zaagmolen en olie- tot stellingmolen. Je vindt ze hier in alle soorten. Vrijwillige molenaars laten hun graag hun molens zien en vertellen je enthousiast over hun ambacht. Stap ook op de fiets en ontdek dit unieke erfgoed!

  • type Fietsen
  • afstand 36,1 km
  • duur 2:25

Startpunt

De route start bij Herberg de Pol in Diepenheim. Je fietst via de knooppunten over mooie paden en wegen langs de molens in Diepenheim, Markelo en Goor. Ook gaat de route langs een aantal kastelen, door buurtschappen en langs het Twentekanaal. Enthousiaste molenaars uit Hof van Twente hebben in totaal drie routes uitgezet. Hier tref je de één route aan, de andere twee routes zijn te downloaden op molenfietsroute.nl.

Colofon

Deze route is gemaakt door molenaars uit Hof van Twente. Op molenfietsroute.nl vind je nog twee delen van de Molenfietsroute Hof van Twente.

  1. Herberg de Pol

  2. Fietsknooppunt 40

  3. Watermolen Den Haller

    Watermolen Den Haller

    Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren

    (‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. Waarschijnlijk ligt hier ook de oorsprong van Diepenheim. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.

  4. Fietsknooppunt 70

  5. Fietsknooppunt 38

  6. Fietsknooppunt 37

  7. Fietsknooppunt 47

  8. Fietsknooppunt 31

  9. Molen van Buursink

    Molen van Buursink

    Ongetwijfeld heb je de wieken al gezien vanaf de Markeloseberg. In het jaar 1991 is de molen grondig gerestaureerd. De Hoop, gebouwd in 1836, was destijds een zeer moderne achtkanter. Bij dit type molen hoeft de molenaar niet meer de hele molen op de wind te richten,

    maar alleen de kop met daaraan de wieken. De molen is te bezichtigen tijdens openingstijden. In het winkeltje kun je meel, andere graanproducten, diervoeders en tuinbenodigdheden kopen.

  10. Fietsknooppunt 26

  11. Fietsknooppunt 27

  12. Fietsknooppunt 29

  13. Fietsknooppunt 32

  14. Route naar Braakmolen, Goor

    Voor een bezoek aan de Braakmolen in Goor, fiets je bij knp 32 NIET naar knp 33, maar rechtdoor richting knp 35, je komt dan vanzelf bij de Braakmolen uit. Na het bezoek aan de molen dezelfde route terugfietsen, naar knp 32. Nu de route vervolgen naar knp 33.

  15. Braakmolen, Goor

    Braakmolen, Goor

    De Goorse Braakmolen is een achtkantige stellingmolen en ruim 22 meter hoog. De molen is met rietgedekt en gebouwd in 1856. Vrijwilligers vertellen je graag over dit monument en geven met veel plezier een demonstratie.

  16. Fietsknooppunt 33

  17. Fietsknooppunt 38

  18. Fietsknooppunt TOP