navigatie overslaan

Schaddenspoor Noord

Middels deze route maak je kennis met de hoofdpersonen uit de tijd van de opkomst van de textielindustrie. Probeer ook de fietsroute 'zuid'. Zie voor uitgebreide verhalen: https://www.touristserver.nl/file/5019/Schaddenspoor+route+Noord_de+verhalen.pdf

  • type Fietsen
  • afstand 24,6 km
  • duur 1:38

Startpunt

U kunt beginnen bij startpunt: TIP Boekelo, Beckumerstraat 2, 7548 BG Enschede. Ga hier in oostelijke richting, de Boekelosestraat op.

  1. Station Boekelo

    Let op: direct na knooppunt 38 gaat u linksaf, de Boekelosestraat op. Na het spoor, langs het 'Zouthuisje' gaat u de eerste weg links (straat: Boekelose Stoomblekerij) voor Station Boekelo/Stoom Blekerij. Na dit beschouwd te hebben, gaat u terug naar de Boekelosestraat, en daar linksaf, richting 35.

  2. Zouthuisje

    Zouthuisje

    Deze zouttoren markeert de stop bij het station van Museum Buurtspoorweg in Boekelo. Zouttorens werden vanaf de19e eeuw - toen er bij toeval zout werd gevonden in de bodem - gebruikt om het mineraal uit de bodem op te pompen.

  3. Station Boekelo

    Station Boekelo

    Het is even zoeken naar het oude stationsgebouw, aangezien het perron waar de stoomtrein een paar dagen per jaar langs tuft niet het oorspronkelijke station is. Iets verderop aan de overkant zie je een wit huis met een patroon van rood-zwart gekleurde dakpannen, dát is het oude station Boekelo.

  4. Boekelose Stoomblekerij

    Boekelose Stoomblekerij

    Dit monumentale pand met zijn negentiende-eeuwse gevels en de schoorsteen, maakte deel uit van een omvangrijk complex dat werd gebruikt in de befaamde Twentse textielindustrie. Hier werd het katoen gebleekt dat door Van Heek & Co verder werd verwerkt.

  5. Wooncomplex Het Teesinkbos

    Wooncomplex Het Teesinkbos

    Vanuit hartje Boekelo is het maar een klein stukje naar bungalowpark Teesinkbos. Deze wijk met 69 patiowoningen heeft een rijke historie: van onontgonnen bos met eendenkooi, tot landgoed van de familie van Heek, naar de bijzondere woonwijk die er nu staat.

  6. Nieuwe industrie

    Grolsch Brouwerij

    In de tweede helft van de 19e eeuw verandert Twente ingrijpend. Waar eens velden en dorpen het landschap beheersten, rijzen nu textielfabrieken op en brengen stoommachines bedrijvigheid en werkgelegenheid.

  7. vervolg route naar 35

    Vanaf dit punt, volgt u de borden verder naar knooppunt 35 en daarna verder de knooppuntenbeschrijving.

  8. Fietsknooppunt 35

  9. Usseler Es

    Usseler Es

    De Usseler Es, een eeuwenoude akker hoog opbollend in het Twentse landschap, ademt geschiedenis. Deze uitgestrekte es, liggend ten westen van Enschede nabij het dorp Usselo, is niet zomaar een stuk grond.

  10. Fietsknooppunt 34

  11. Locatie Halte Usselo

    Halte Usselo

    Halte Usselo, geopend in 1885, was een bescheiden maar onmisbare stopplaats op de spoorlijn tussen Boekelo en Enschede die de inwonersvan Usselo hun verbinding met de buitenwereld bood.

  12. Koepelkamer Boerclub

    Koepelkamer Boerclub

    In het Twentse landschap, net buiten Usselo langs de oude spoorlijn Enschede-Boekelo, stond ooit een uniek bouwwerk dat tot op de dag van vandaag een verhaal vertelt over de jeugd van Enschedese textielfamilies, het clubhuis van de Boerclub.

  13. Landgoed Het Stroot

    Landgoed Het Stroot

    Landgoed Het Stroot, gelegen aan de Strootsweg in het rustige Twekkelo, is een plek waar geschiedenis en natuur elkaar ontmoeten. Al sinds 1338 wordt dit gebied genoemd, toen als “Thon Strode” – een naam die doet denken aan natte, beboste gronden.

  14. Johanneskerkje

    Johanneskerkje

    Het Johannes kerkje in Twekkelo, gebouwd in 1953, is een jong gebouw in de Nederlandse kerkgeschiedenis, maar draagt desondanks een belangrijke symbolische waarde.

  15. Twekkelerschool

    Twekkelerschool

    Lang voordat er moderne scholen waren, zorgden de markescholen rondom Enschede voor het eerste onderwijs aan de kinderen van arme boerenfamilies. De Twekkelerschool, opgericht in 1726 door de Goedsheren van marke Twickelo, was de oudste van deze eenvoudige plattelandsscholen.

  16. Fietsknooppunt 32

  17. Retentiegebied Kristalbad

    Retentiegebied Kristalbad

    Het Kristalbad, een 40 hectare groot retentiegebied tussen Hengelo, Enschede, Driene en Twekkelo, is een innovatief landschapsproject waar waterbeheer, ecologie en historie samenvloeien.

  18. Fietsknooppunt 53

  19. Voetbalmuseum

    Voetbalmuseum

    Het FC Twente Museum, gevestigd in De Grolsch Veste, biedt een duik in de rijke geschiedenis van het Enschedese voetbal.

  20. Fietsknooppunt 52

  21. De golfer met de pijp

    De golfer met de pijp

    De legende van de “Golfer met de Pijp” gaat over Henny Jordaan (1899-1995), een textielfabrikant uit Haaksbergen en de eerste speler in Oost-Nederland die een golfhandicap van nul bereikte.

  22. Spoorfietsen

    Spoorfietsen

    Waar vroeger de stoomtreinen van de GOLS en de kolentransporten over het schaddenspoor richting Duitsland reden kunt u nu zelf spoorfietsen over deze echte treinrails.

  23. Fanny Blankers Koen stadion

    Fanny Blankers Koen Stadion

    Het Fanny Blankers-Koenstadion, ooit bekend als stadion Veldwijk, werd op 2e Pinksterdag in 1949 geopend op de resten van het puin uit de Tweede Wereldoorlog.

  24. Maycrete noodwoningen

    Maycrete noodwoningen

    Na de Tweede Wereldoorlog ontstond in Nederland een enorme woningnood. Om dit urgente probleem aan te pakken, werden noodwoningen zoals de Maycrete-woningen in het leven geroepen.

  25. Schutsluis Hengelo

    Schutsluis Hengelo

    De Schutsluis Hengelo, gebouwd in 1936, is heeft een voor Nederland unieke constructie, namelijk met een schuifdeur. Die is gekozen omdat er vanwege de ligging van Enschede op een stuwwal een hoogteverschil van 9 meter overbrugd moet worden.

  26. Oudste rodelbaan van Europa

    Oudste rodelbaan van Europa

    De Waarbeek kent zijn oorsprong sinds 1e Paasdag 1924, toen “Theehuis De Waarbeek” zijn deuren opende in de bossen tussen Hengelo en Enschede.

  27. Zoutboortoren 76

    Zoutboortoren 76

    Zoutboortoren 76 is een van de overgebleven zoutboortorens in Boekelo. Deze torens staan symbool voor een belangrijk hoofdstuk in Twentes industriële geschiedenis.

  28. Blauwe Engel treinstel

    Blauwe Engel treinstel

    In 1953 presenteerde de Nederlandse Spoorwegen met trots de Blauwe Engel, een nieuw treinstel dat klaar was om de zijlijnen van Nederland te bedienen.

  29. Zoutindustrie

    Zoutindustrie

    De Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, opgericht in 1918, speelde een cruciale rol in de industriële geschiedenis van Twente.

  30. Zoutboortoren 27

    Zoutboortoren 27

    Boortoren 27, een iconische stalen constructie uit de jaren vijftig, staat in Hengelo als tastbare herinnering aan de bloeiende zoutindustrie in Twente.

  31. Locatie voormalige halte

    Locatie voormalig halte

    De Grote Veldweg had in het verleden een spoorweghalte die deel uitmaakte van het Schaddenspoor. Deze halte stond bekend als ‘stopplaats Twekkelo’.

  32. Voormalige schuilkerk

    Voormalige schuilkerk

    Twekkelo herbergt een unieke plek in de Twentse religieuze geschiedenis. Bij erve De Haimer staat een eenvoudige schuur, ogenschijnlijk onopvallend, maar met een bijzondere geschiedenis.

  33. Fietsknooppunt 30

  34. Defensiepost Haimersweg

    Defensiepost Haimersweg

    Aan de Haimersweg in Twekkelo, verscholen in het landschap, ligt een bijzonder overblijfsel van de Koude Oorlog: De defensiepost.

  35. Landgoed Christinalust

    Landgoed Christinalust

    Landgoed Christinalust, een relatief jong landgoed in Twente, heeft zijn oorsprong op de uitgestrekte heidevelden die in 1850 nog onontgonnen waren.

  36. Verdwenen spoorlijn

    Verdwenen spoorlijn

    Hier in het landelijke Twekkelo liep ooit een spoorlijn die deel uitmaakte van het grotere netwerk van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg- Maatschappij (GOLS).

  37. Erve Kwinkeler

    Erve Kwinkeler

    Erve Kwinkeler is een historisch boerenerf dat al sinds 1795 deel uitmaakt van het Twentse landschap.

  38. Fietsknooppunt 38