Smaak en Vermaak Markelo

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  56,1 km
 • Duur

  3:44
 • Knooppunten

  23
 • Locaties

  13

Startpunt

De route wordt beschreven vanaf Pension en Engels Theehuis de Hoestinkhof, Stationsweg 22a in Markelo. Maar natuurlijk kunt u op elke gewenste locatie op de route beginnen.

 1. Pension en Engels theehuis de Hoestinkhof

  Pension en Engels theehuis de Hoestinkhof

  Pension en Engels theehuis de Hoestinkhof

  Pension en Engels theehuis De Hoestinkhof is gevestigd in een oude verbouwde boerderij in de buurtschap Stokkum, in Markelo op het echte Twentse platteland.

 2. Huis Westerflier

  Huis Westerflier

  Huis Westerflier

  Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.

 3. Landgoed Warmelo

  Landgoed Warmelo

  Kasteel Warmelo

  Middeleeuws Kasteel in Diepenheim met opengestelde tuinen. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

 4. Kasteel Diepenheim

  Kasteel Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 5. Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.

 6. Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

  Openingstijden

  Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

 7. Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller

  Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren

  (‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.

 8. Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden.

 9. Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.

 10. route kaasboerderij Keuper

  Op de splitsing van de Slotsweg en de Slotsdwarsweg, RA Slotsweg volgen. Vervolgens eerste weg LA, Goorsestraat. Tot u bij de kaasboerderij bent. Vanaf de kaasboerderij terug fietsen naar de splitsing en de Slotsdwarsweg volgen richting knp 7.

 11. Kaasboerderij Keuper

  Kaasboerderij Keuper

  Keuper Kaas & Pasta

  Onze winkel is het juiste adres voor: de lekkerste zelf-gemaakte pasta, kaas en zuivelproducten. Diverse streek-producten zoals; jam, honing, eieren, ijs, fruit, prima kwaliteit aardappels en uien. Onze boerderij met boerderij-winkel staat in Hengevelde, aan de Goorsestraat 45.

 12. K&K Pleats

  K&K Pleats

  K&K Pleats

  K&K-pleats is een rustig, gemoedelijk en midden in het coulisselandschap liggend logement. Er zijn vijf swalk-wenten met waranda en een minicamping. Als passant is het zomers heerlijk vertoeven op ons boerderijterras.

  Openingstijden terras

  Terras zoveel mogelijk open in vakantieperioden. Maar als het terras gesloten is, is het Rustpunt geopend.

 13. Herberg de Kemper

  Herberg de Kemper

  Herberg de Kemper

  Een gastvrij welkom bij Herberg De Kemper! Wil je smaakvol dineren of logeren in een authentieke boerenhoeve, temidden van prachtige natuur? Maar dan wel voorzien van alle luxe en comfort? Dan ben je bij Herberg de Kemper op het juiste adres!

 14. Tichelmuseum Rohaan Markelo

  Tichelmuseum Rohaan Markelo

  Tichelmuseum

  In het museum maakt u kennis met de rijke historie van de leemverwerkende industrie in Markelo. Er zijn vele voorbeelden van stenen en dakpannen te bezichtigen, waaronder ook een aantal misbaksels. De theeschenkerij is een uitstekende plek om tijdens een wandel- of fietstocht even tot rust te komen

  Openingstijden

  Apr t/m okt, ma t/m za 10.00 tot 16.00 uur. Nov t/m maart, wo en vr 12.00 - 16.00 uur.

Tip je vrienden

facebook twitter