navigatie overslaan

Fietsroute Landgoederen

We willen je met deze fietsroute graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Ootmarsum en Denekamp. De route leidt u door het Landgoed Singraven en Het Everloo en langs het sfeervolle Stift bij Weerselo.

 • type Fietsen
 • afstand 44,3 km
 • duur 2:57

Startpunt

U kunt deze route starten bij de VVV Ootmarsum en bij de VVV Denekamp. Als u start vanuit Ootmarsum begint uw route bij knooppunt 69, begint u in Denekamp dan kunt u starten bij knooppunt 23 of 53.

 1. Tourist Info Denekamp

  VVV Denekamp

  VVV Denekamp is gehuisvest in boekenwinkel Brummelhuis. In de boekenwinkel zijn o.a. diverse fiets- en wandelkaarten, VVV Cadeaubonnen en overige toeristische info verkrijgbaar.

 2. Natura Docet Wonderryck Twente

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond

 3. Fietsknooppunt 53

 4. Fietsknooppunt 52

 5. Fietsknooppunt 54

 6. Fietsknooppunt 51

 7. Havezathe het Everloo

  Havezathe het Everloo

  Havezathe is een verouderde term voor (ridder) hosfstede, hof of hoeve, oftewel grote behuizing met landerijen. In de 13e eeuw bestond het Everloo uit een jachtslot met gracht en het naastgelegen Bouwhuis. In 1881 werd het jachtslot afgebroken. In het Bouwhuis is thans een restaurant gevestigd.

  test paragraaf

 8. Fietsknooppunt 49

 9. Fietsknooppunt 49

 10. Fietsknooppunt 78

 11. Fietsknooppunt 76

 12. Het Stift

  Het Stift

  Het Stift in Weerselo is een eeuwenoud beschermd dorpsgezicht. Een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.

 13. Fietsknooppunt 75

 14. Fietsknooppunt 48

 15. Fietsknooppunt 41

 16. Fietsknooppunt 42

 17. Fietsknooppunt 38

 18. Fietsknooppunt 69

 19. Tourist Info Ootmarsum

  VVV Ootmarsum

  VVV Ootmarsum is samen met Boekhandel en sigarenspeciaalzaak Jos Brummelhuis gevestigd aan de Markt 9 in Ootmarsum. In de gezamenlijke winkel zijn diverse fiets-, wandel- en autoroutes verkrijgbaar en natuurlijk verschillende soorten VVV Cadeaubonnen.

 20. Openluchtmuseum Ootmarsum

  Openluchtmuseum Ootmarsum

  Waar zich ooit de tuinen van de roemruchte havezathe Het Hoge Huys te Ootmarsum bevonden, brengen nu een groot aantal authentieke streekgebonden vakwerkgebouwen de tijd van toen tot leven.

 21. Fietsknooppunt 43

 22. Fietsknooppunt 16

 23. Fietsknooppunt 10

 24. Fietsknooppunt 14

 25. Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Als u bij knooppunt 14 iets naar links gaat, langs het kanaal, ziet u het Schuivenhuisje. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo-Nordhorn doorstroomt. Het schuivenhuisje werd gebouwd in 1887.

 26. Fietsknooppunt 15

 27. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 28. Arboretum landgoed Singraven

  Arboretum landgoed Singraven

  Een bezichtiging van het park en arboretum is zeer de moeite waard. Het tuin- en landschapsontwerp en de bijzondere planten die u er kunt zien zijn in alle jaargetijden een lust voor het oog.

 29. Huis Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

 30. Fietsknooppunt 17

 31. Fietsknooppunt 17

 32. Fietsknooppunt 23