Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Smokkelroute - fietsen

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  38,3 km
 • Duur

  2:33
 • Knooppunten

  28
 • Locaties

  6

We willen u met deze fietsroute graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Denekamp. De route leidt u tevens langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden.

Startpunt

U kunt deze route starten bij de VVV Denekamp. U begint bij knooppunt 23.

 1. Singraven

  Singraven

  Singraven

  In het Huis is een prachtige verzameling te zien van meubels uit de 17e en 18e eeuw, schilderijen, wandtapijten, porselein, zilver en vele in leer gebonden boeken. Iets verderop liggen de watermolens van Singraven. De molens werden voor het eerst in 1448 opgetrokken in vakwerk.

 2. Klooster Zusters Franciscaness

  Klooster Zusters Franciscaness

  Klooster Zusters Franciscaness

  In 1875 kwam Zr. Anselma met de eerste drie zusters van Thuine (Duitsland) naar Denekamp. Zij vestigden zich hier in de havezate “Noord-Deurninghe”. In 1896 is een kleine kapel gebouwd. Deze is in 1934 vergroot en later nog enkele keren aangepast. Nu wonen er nog zo’n 120 zusters in het klooster.

 3. Sluis Frensdorfer Haar en Doua

  Sluis Frensdorfer Haar en Doua

  Sluis Frensdorfer Haar en Doua

  De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer.

 4. Commiezenhut

  Commiezenhut

  Commiezenhut

  Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd.

 5. Jan Wesselinkhoes

  Jan Wesselinkhoes

  Jan Wesselinkhoes

  Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen.

 6. Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was een Klöpkeshoes vaak te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden.