Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Dinkelsteinroute

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  66,5 km
 • Duur

  4:26
 • Knooppunten

  32
 • Locaties

  14

De Dinkelstenenroute is een toeristische fietsroute die u langs de rivier de Dinkel voert met in totaal 25 kunstenwerken van zandsteen die allen op een verschillende manier kunstzinnig bewerkt zijn. Een mooie route vanuit Losser door Dinkelland naar Neuenhaus, telkens langs de rivier de Dinkel.

Startpunt

Startpunt: Neuenhaus, Kirchstraße 11, Neuenhaus (DL). Volg de fietsbordjes met Dinkelsteinroute.

 1. Watermolen Lage

  Watermolen Lage

  Watermolen Lage

  De watermolen werd in 1270 voor het eerst genoemd in de geschriften. Het betreft hier een onderslagmolen met twee raderen die een graan- en oliemolen aandrijven.

 2. Ruïne Huis ter Lage

  Ruïne Huis ter Lage

  Ruïne Huis ter Lage

  Het huis Lage was oorspronkelijk een burcht verdedigd door borgmannen die hun huizen op de voorburcht hadden staan. In 1183 blijkt Herimannus van Lage eigenaar van de burcht blijkt uit een oorkonde. Het kasteel werd in 1626 verwoest en daarna nooit meer opgebouwd.

 3. Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.

 4. Natura Docet Wonderryck Twente

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond

 5. Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was een Klöpkeshoes vaak te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden.

 6. Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.

 7. De Groene Staart

  De Groene Staart

  De Groene Staart

  Ter hoogte van het Lutterzand heeft de Dinkel een zeer fraaie meanderbocht gevormd: de Groene Staart. De buitenbocht van deze meander ondergraaft hier het vastgelegde stuifzandgebied. Zo is een metershoge steile rand ontstaan.

 8. Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.

 9. Snoeyinksbeek

  Snoeyinksbeek

  Snoeyinksbeek

  De Snoeyinksbeek ontspringt in het landgoed Boerskotten op de oostflank van de stuwwal tussen Oldenzaal en Enschede en stroomt uit in de Dinkel. Over een lengte van in totaal zo’n twee kilometer is beplanting aangebracht en zijn houtwallen aangelegd.

 10. Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg, een karakteristieke, door bomen omzoomde huisplaats, maakte hier zo’n 500 jaar geleden deel uit van een reeks boerderijen. Het boerenerf op de oorspronkelijke plaats aan de Dinkel, werd in 1611 gebouwd.

 11. De bleek en bleekwachtershuis

  De bleek en bleekwachtershuis

  Bleekveld en bleekwachtershuis

  In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.

 12. Martinustoren

  Martinustoren

  Martinustoren

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 13. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 14. Singraven

  Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.