Reggedalroute
-
Type
Fietsen -
Afstand
85,3 km -
Duur
5:41 -
Knooppunten
40 -
Locaties
20

Door middel van deze bewegwijzerde route fiets je langs de meanderende rivier de Regge. De Regge ontspringt op landgoed Westerflier bij Diepenheim en stroomt bij Ommen in de Vecht. Geniet van al het moois in de prachtige natuur die het Reggedal je kan bieden.
Startpunt
De route start bij Westerflier, Westerflierweg 1, Markelo. De route eindigt bij Ommen, Stationsweg 35, Ommen. Volg de fietsbordjes met Reggedalroute bewegwijzering.
TIP Westerflier
Huis Westerflier
Huis Westerflier
Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.
Fietsknooppunt 41
Fietsknooppunt 70
Landgoed Warmelo
Kasteel Warmelo
Middeleeuws Kasteel in Diepenheim met opengestelde tuinen. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.
Kasteel Diepenheim
Kasteel Huis te Diepenheim
Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.
Fietsknooppunt 38
Kasteel Weldam
Kasteel Weldam
In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden.
Fietsknooppunt 33
Goors Historisch Museum
Goors Historisch Museum
In het voormalige waterstaatstation zit nu een museum waar men in de oudheidkamer een beeld kan krijgen van de rol die Goor vroeger gespeeld heeft in de textielindustrie in Twente.
Fietsknooppunt 32
Fietsknooppunt 29
Fietsknooppunt 44
Fietsknooppunt 45
Fietsknooppunt 46
Fietsknooppunt 43
Twickelervaart
Twickelervaart
De Twickelervaart was vroeger een belangrijke handelsroute. Met de komst van betere wegen is de vaart buiten gebruik geraakt. Recentelijk is de vaart daarom 'verbouwd' en heeft een beekkarakter gekregen.
Joods monument
Joods monument
Herdenkingsmonument voor 20 mensen van de Joodse gemeenschap in Enter die tijdens de Tweede Wereld in vernietigingskampen omgekomen zijn.
Fietsknooppunt 96
Fietsknooppunt 96
Exoo
Exoo
De naam Exoo verwijst naar een 'met eiken begroeide hoogte' (Ekeshoe). Voorheen was Exoo waarschijnlijk een aanlegplaats voor schippers op de Regge.
Fietsknooppunt 91
Fietsknooppunt 91
Fietsknooppunt 81
Fietsknooppunt 81
Fietsknooppunt 84
Fietsknooppunt 63
Fietsknooppunt 79
Fietsknooppunt 54
Fietsknooppunt 55
De Groene Mal
De Groene Mal
Om meer water te kunnen bergen en het rivierstysteem krachtiger te maken is in de 'Groene Mal' een extra hoofdgeul aangelegd. De ecologische zone loopt hier dwars door het stedelijk gebied.
Fietsknooppunt 28
Fietsknooppunt 17
Fietsknooppunt 14
Landgoed Schuilenburg
Landgoed Schuilenburg
Landgoed Schuilenburg, aan de Regge heeft een rijke historie als het gaat om veldslagen en oorlogen. Van het kasteel zijn slechts de verhalen bewaard gebleven, maar de herbouwde contouren van de gracht zijn nog wel te zien. Op het terras van Schuilenburg kunt u genieten van een kopje koffie.
Fietsknooppunt 15
Fietsknooppunt 15
Regge Uiterwaard
Regge Uiterwaard
In de brede uiterwaard van de Regge, achter de oude Marsdijk, ligt een aantal meanders van de rivier.
Fietsknooppunt 9
Fietsknooppunt 4
Boerderij de Brummel
Boerderij de Brummel
De boerderij is in 1908 gebouwd en sinds 2018 is het "kokhuus" en oude buitentoilet weer te bezichtigen.
Fietsknooppunt 85
Fietsknooppunt 85
Vistrap bij Hancate
Vistrap
De brede waterval in de Regge is een stuw. Vissen kunnen hier echter niet tegenop zwemmen. Wel kunnen ze kleine sprongen maken van zo’n 15 centimeter. Die gelegenheid krijgen ze met de vistrap, die het waterschap aanlegde naast de stuw. Zo kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken.
Velderberg
Velderberg
Het water van de Regge stroomt ter hoogte van Velderberg voor het eerst sinds honderd jaar weer door een oude Regge-arm. Begin 2006 werd het eerste gedeelte van de gekanaliseerde Regge afgedamd en werd de oude meander weer aangesloten op de Regge. Er is ook een nieuwe wandelbrug gekomen.
Fietsknooppunt 80
Fietsknooppunt 18
Stuw van Archem
Stuw van Archem
Bij Archem stroomt de Linderbeek in de Regge.
Fietsknooppunt 86
Fietsknooppunt 75
De Nieuwebrug
De Nieuwebrug
De Nieuwebrug was eeuwenlang een belangrijk punt waar Ridderschap en Steden van Overijssel regelmatig vergaderden. Tegenwoordig is het een Toeristisch Overstap Punt.
Fietsknooppunt 76
Steile oever
Steile oever
De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge.
Fietsknooppunt 70
Giethmerbrug
Giethmerbrug
De Giethemers gingen vroeger meestal op de fiets via het Giethemer kerkpad en het karakteristieke ophaalbrugje over de Regge naar de kerk.
Fietsknooppunt 73
Fietsknooppunt 72
Het Onderland
Het Onderland
Dit gebied is in 2006-2008 door het waterschap, samen met de eigenaar, heringericht. Er is meer ruimte gemaakt om overtollig regenwater te bergen.Het gebied komt daardoor jaarlijks enkele dagen onder water te staan.
Fietsknooppunt 48
Fietsknooppunt 49
Het Laer
Het Laer
Nadat Thomas Ernst Danckelman rond 1700 huize ‘t Laer met haar landerijen heeft gekocht, laat hij een nieuw vierkant huis bouwen. Eromheen wordt een eenvoudige geometrische tuin aangelegd, omringd door een gracht. Dit was het begin van het huidige landgoed Het Laer.
TOP Ommen