navigatie overslaan

Fietsroute Almelo Nordhorn

Stap in Almelo op de fiets en trap langs het Almelo – Nordhornkanaal richting Nordhorn (ca. 40 km). Onderweg komt u verschillende highlights en leuke bezienswaardigheden tegen. Deze fietsroute is een gezamenlijke ontwikkeling van Almelo Promotie en VVV Nordhorn met ondersteuning van de Euregio.

 • type Fietsen
 • afstand 40,5 km
 • duur 2:42

Startpunt

Het maakt niet uit of u nou in Almelo of Nordhorn start, de fietsroute langs het Almelo-Nordhornkanaal is altijd een belevenis!

 1. Fietsknooppunt 51

 2. Fietsknooppunt 51

 3. Fietsknooppunt 51

 4. Huize Almelo

  Park en kasteel Huize Almelo

  Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg.

 5. Gravenallee

  Gravenallee

  De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.

 6. Fietsknooppunt 52

 7. Kanaal Almelo - Nordhorn

  Kanaal Almelo - Nordhorn

  Met de aanleg van het kanaal werd in 1884 vanuit Almelo begonnen. In 1889 was het deel tot aan de Duitse grens gereed. Het stuk tot Nordhorn zou uiteindelijk pas in 1904 gereed komen. Het kanaal is nooit een commercieel succes geworden en in de jaren 60 voer er het laatste schip overheen.

  Plannen om het opnieuw voor de scheepvaart toegankelijk te maken zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Tegenwoordig is het kanaal vooral industrieel erfgoed en een prachtig natuurgebied.

 8. Fietsknooppunt 53

 9. Fietsknooppunt 55

 10. Fietsknooppunt 56

 11. Kunstgalerie 't Vossenveen

  Kunstgalerie 't Vossenveen

  In deze openbare beeldentuin presenteren verschillende kunstenaars hun werken. Binnen is er een Galerie, waar ook meetings, presentaties en cursussen plaatsvinden. De exposities worden regelmatig gewisseld en een rondleiding op afspraak is ook mogelijk.

 12. Fietsknooppunt 57

 13. Fraans Marie

  Fraans Marie

  In dit enige overgebleven brugwachtershuisje langs het kanaal vindt u Café/Restaurant Fraans Marie. In 1981 nam de huidige eigenaar Aloys Nijhuis de zaak over van zijn moeder Marie. De bijnaam van Nijhuis is ‘Fraans’, dus gecombineerd met zijn moeders naam staat deze zaak bekend als Fraans Marie.

 14. Fietsknooppunt 58

 15. Fietsknooppunt 81

 16. Splitsing route 1 en 2

  Vanaf hier route 1 Het Stift Weerselo ( + 4 km) knooppunten 81, 82, 76, 75 volgen. Of route 2 Kanaal knooppunten 81, 45, 75 volgen.

 17. Fietsknooppunt 82

 18. Het Stift

  Het Stift

  Het Stift in Weerselo is een eeuwenoud beschermd dorpsgezicht. Een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.

 19. Fietsknooppunt 76

 20. Fietsknooppunt 75

 21. Fietsknooppunt 48

 22. Koppelsluis

  Koppelsluis

  Deze koppelsluis (ook wel dubbele sluis genoemd) uit 1885 heeft als doel om grote hoogte te overbruggen. Het Twentse landschap vervalt hier met maar liefst 6 meter.

 23. Fietsknooppunt 46

 24. Fietsknooppunt 47

 25. Fietsknooppunt 14

 26. Doorsteekje naar Singraven

  Doorsteekje naar Landgoed Singraven knooppunten 15, 17 volgen, daarna weer terug naar knooppunt 14.

 27. Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.

 28. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 29. Huis Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

 30. Fietsknooppunt 12

 31. Route naar Nicolaas Stichting

  Sla bij knooppunt 12 af in noordelijke richting en neem de eerste afslag rechts bij het bord St. Nicolaas Stichting. Keer na uw bezoek terug naar knooppunt 12 en vervolg de route naar het volgende knooppunt.

 32. Klooster Zusters Franciscaness

  Klooster Zusters Franciscaness

  In 1875 kwam Zr. Anselma met de eerste drie zusters van Thuine (Duitsland) naar Denekamp. Zij vestigden zich hier in de havezate “Noord-Deurninghe”. In 1896 is een kleine kapel gebouwd. Deze is in 1934 vergroot en later nog enkele keren aangepast. Nu wonen er nog zo’n 120 zusters in het klooster.

 33. Erve Kuiper

  Erve Kuiper

  Wie denkt aan Erve Kuiper, denkt aan gezelligheid en vermaak. Op de educatieve familieboerderij is van alles te beleven voor jong en oud. Ontdek de mogelijkheden op de boerderij.

 34. Schotbrook Kapel

  Schotbrookkapel

  Een prachtig Mariakapelletje aan het kanaal Almelo-Nordhorn. Een initiatief van twee buurtbewoners Frans Kuiper en Antoon Wilbers. De kapel kreeg de naam Schotbrookkapel, genaamd naar de Schotbroekweg aan welke weg het is gebouwd.

 35. Sluis Frensdorfer Haar

  Grenssluis

  De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer.

 36. Oude Tolhuisje

  Oude Tolhuisje

  In 1904 werd het Duitse gedeelte van het Almelo-Nordhornkanaal geopend. Het oude douanehuisje uit 1909 werd samen met het aangrenzende douanekantoor gebruikt om het scheepvaartverkeer op de Duits-Nederlandse waterweg af te handelen.

  Het oude douanehuisje is het enige bewaard gebleven historische overblijfsel in zijn soort in het Weser-Ems-gebied en is een monumentaal pand. In de afgelopen jaren is het huisje dat op intorten stond grondig gerestaureerd.

 37. Fietsknooppunt 13

 38. Fietsknooppunt 10