Zoutmarkeroute

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  90,8 km
 • Duur

  6:03
 • Knooppunten

  40
 • Locaties

  29

Startpunt

Startpunt: TIP Boekelo, Windmolenweg 4, Boekelo

 1. Boekelose Stoomblekerij

  Boekelose Stoomblekerij

  Boekelose Stoomblekerij

  In 1888 werd voor de tweede en derde zoon van Gerrit Jan van Heek de N.V. Boekelosche Stoombleekerij te Boekelo opgericht, waar de katoen van Van Heek & Co werd gebleekt. Boekelo was hiertoe een geschikte locatie omdat er volop stromend water beschikbaar was en er een spoorweg doorheen liep.

 2. Erve Kwinkeler

  Erve Kwinkeler

  Erve Kwinkeler

  Voor de komst van de industrie bestond Boekelo uit enkele grote boerderijen en een havezate. Erve Kwinkeler is een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij. Ziet u aan de voorkant het gevelteken? De geveltekens bevatten symbolen die de have en het goed van de boer beschermden.

 3. Watermolen Oldemeule

  Watermolen Oldemeule

  Watermolen Oldemeule

  De Oldemeule is een door water aangedreven molen gebouwd in 1690 en bestond oorspronkelijk uit een koren- en oliemolen. De oliemolen is in 1900 afgebroken en de korenmolen is blijven staan. In 2000 en 2001 is de molen volledig gerestaureerd en in de originele staat en maalwaardig gemaakt.

  Daarnaast is er een molensverblijf bij gebouwd.

 4. Zoutmuseum Delden

  Zoutmuseum Delden

  Zoutmuseum Delden

  Het Zoutmuseum, gelegen in het historische centrum van Delden, vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten.

 5. Museum No Hero

  Museum No Hero

  Museum No Hero

  Museum No Hero is een museum voor beeldende kunst gelegen in Delden. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van internationale kunst. Vijf eeuwen en vijf continenten komen bij elkaar in Museum No Hero, dat is gevestigd in een prachtig historisch pand.

 6. Twickeler Houtzaagmolen

  Twickeler Houtzaagmolen

  Twickeler Houtzaagmolen

  Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn verschillende aanpassingen aan de machines gedaan om met nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er op windkracht gezaagd, vervolgens met een stoommachine en daarna elektrisch totdat in 1975 de zagerij werd gesloten

  Na een grondige restauratie in 1988 en 1989 is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. In 1989 heeft de "Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel" het beheer en het onderhoud overgenomen. Een groep enthousiaste vrijwilligers staat klaar om u rond te leiden

 7. Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  In 1347 werd het huis Eysinck door Herman van Twickelo, een twents edelman, gekocht. Dit werd het latere kasteel Twickelo. Het kasteel ligt temidden op een prachtig landgoed van 4000 hectare. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken.

 8. Museumboerderij Wendezoele

  Museumboerderij Wendezoele

  Museumboerderij Wendezoele

  De museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 en 1960. Een traditionele boerderij, daarnaast een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een hooiberg, een geubel

  en een iemenschoer. Regelmatig worden wisselende exposities ingericht, deze zijn gedurende de openingstijden te bezoeken.

 9. Hazemeijer

  Hazemeijer

  Hazemeijer

  Hazemeijer was een creatieve ondernemer die in 1907 zijn onderneming startte in een leegstaande textielfabriek in Hengelo. Zeven jaar later verhuisde hij naar de Tuindorpstraat. Daar groeide het bedrijf uit tot een wereldspeler in schakelsystemen voor industrie, distributienetten en woningen.

 10. Oyfo Techniekmuseum

  Oyfo Techniekmuseum

  Oyfo Techniekmuseum

  Oyfo Techniekmuseum is een inspirerende ontmoetingsplek waar je kennis maakt met kunst en techniek door te doen en beleven. Wij hebben alles in huis om iedereen in het gezin enthousiast te laten worden over kunst en techniek.

  Vroeger diende dit gebouw als industrieschool voor de toekomstige werknemers van de Stork fabrieken in opdracht van de Hengelose industrieel C.T. Stork. Het is gebouwd tussen 1917 en 1918.

 11. Spoorfietsen

  Spoorfietsen

  Spoorfietsen

  Waar vroeger de stoomtreinen van de GOLS en de kolentransporten over het schaddenspoor richting Duitsland reden kunt u nu zelf spoorfietsen over deze echte treinrails.

 12. Koetshuis Hof Espelo

  Koetshuis Hof Espelo

  Koetshuis Hof Espelo

  Het bezoekerscentrum is gevestigd in het voormalige koetshuis op landgoed Hof Espelo. Bij Koetshuis Hof Espelo kun je terecht voor informatie over het landschap, voor wandelroutes en een kop koffie. Kinderen vermaken zich in speelbos ’t Klauterwoud.

 13. Hof Espelo

  Hof Espelo

  Hof Espelo

  Op dit eeuwenoude kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn. Oude lanen leiden je langs bloeiende akkers en grazige weilanden. De Eschbeek slingert door het landgoed en wordt omzoomt door zeer oud loofbos.

  De oude boerderijen vertellen ieder hun eigen oude verhaal en liggen als parels in het Twentse landschap. Nog zichtbare restanten uit de Tweede Wereldoorlog liggen er stil en verlaten bij.

 14. Lonnekerspoorlaan

  Lonnekerspoorlaan

  Lonnekerspoorlaan

  De Lonnekerspoorlaan is genoemd naar de spoorlijn die liep van Enschede naar Oldenzaal via Lonneker. De exploitatie is, voor wat betreft het reizigersvervoer, beëindigd in 1934, voor goederenvervoer tot de Oude Deventerweg in 1972.

 15. De Museumfabriek

  De Museumfabriek

  De Museumfabriek

  De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag.

 16. N.J. Menko fabriek

  N.J. Menko fabriek

  N.J. Menko fabriek

  Vanaf 1906 start N.J. Menko een nieuwe weverij op het Roombeek en in 1912 start hij Spinnerij Roombeek. Daarmee werd hij in Enschede een van de meest succesvolle textielfabrikanten.Toch ging zijn bedrijf uiteindelijk in 1965 failliet.

  Nu staat alleen nog het opslaggebouw met de karakteristieke watertoren overeind.

 17. Het Rozendaalcomplex

  Het Rozendaalcomplex

  Het Rozendaalcomplex

  In 1907 liet de firma I.I. Rozendaal een nieuwe fabriek op de Stroinksbleek bouwen. Er werd gehandeld in katoenafval en men maakte er poetskatoen. Men had er een privé-aansluiting op de spoorlijn Enschede-Oldenzaal die doorliep tot in de grote loods.

 18. Bamshoeve

  Bamshoeve

  Het Balengebouw

  Het Balengebouw werd gebouwd in 1907 en was vroeger een opslag voor de spinnerij de Bamshoeve aan de Lasondersingel. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af.

 19. Rijksmuseum Twenthe

  Rijksmuseum Twenthe

  Rijksmuseum Twenthe

  Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

 20. Synagoge van Enschede

  Synagoge van Enschede

  Synagoge van Enschede

  De mooiste synagoge van West-Europa. Het rijksmonument aan de Prinsestraat met de grote koepels ziet er van buiten al bijzonder uit, van binnen is het nog veel mooier.

 21. Janninkscomplex

  Janninkscomplex

  Janninkscomplex

  In het jaar 1900 werd door Engbert Jannink aan de Haaksbergerstraat een katoenspinnnerij laten bouwen. De voormalige spinnerij bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwvolumes van twee en drie verdiepingen, met op de snijlijn een toren. De firma Jannink sloot in 1967 de fabriek.

 22. Volkspark

  Volkspark

  Volkspark

  Het Volkspark het oudste Volkspark van Nederland uit 1872. Een erfgenaam van van Heek liet het aanleggen voor textielarbeiders. Tegenwoordig bevinden zich vele dier- en plantensoorten en kunstwerken, zoals het oorlogsmonument van Mari Andriessen.

 23. Het Rutbeek

  Het Rutbeek

  Het Rutbeek

  Het Rutbeek, een prachtig recreatiegebied net buiten Enschede. Heerlijk zwemmen in de recreatieplas of zonnebaden op de ligweides. Lekker ravotten in de speeltuin. Of heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken, surfen, kanoën, vissen, duiken, kabelwaterskiën, vliegeren, en barbecueën.

 24. Landgoed Zonnebeek

  Landgoed Zonnebeek

  Landgoed Zonnebeek

  Huis Zonnebeek is het voormalige woonhuis van de textielfabrikant J.B. van Heek en zijn Amerikaanse vrouw. Het huis werd gebouwd in 1906 en is een rijksmonument. Sinds 1946 zijn het huis, koetshuis en andere opstallen, omliggend park en natuurgebied in eigendom van de Stichting Edwina van Heek.

 25. Het Buurserzand

  Het Buurserzand

  Het Buurserzand

  Het Buurserzand is een gevarieerd open heidegebied met goed ontwikkelde leefgemeenschappen van natte en vochtige dopheide vegetaties en droge struikheide vegetaties, stuifzanden, jeneverbesstruwelen, vennen en drogere eikenberkenbossen.

 26. De Bommelas

  De Bommelas

  Twents 'Los Hoes'

  Dit originele, Twents 'Los hoes' is omstreeks 1850 gebouwd. Dieren en mensen leefden in één ruimte. De laatste bewoner ging graag aan de boemel (feesten) en stond bekend als schelm (dondersteen), 'oas' in het Twents. Dat leverde hem de bijnaam 'bommel-oas' op.

 27. Museum Buurtspoorweg

  Museum Buurtspoorweg

  Museum Buurtspoorweg

  Vanaf het moment dat u een kaartje koopt stapt u in een stukje spoorweggeschiedenis om te bewonderen én te beleven. Niet alleen reist u als bezoeker met onze historische stoomlocomotieven en rijtuigen tussen onze museumlocaties in Haaksbergen en Boekelo, ook rond onze museumlocaties is veel te zien

 28. Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  In 1885 werd de lijn Winterswijk-Boekelo- Enschede-Hengelo gevestigd. Door de opening van de spoorlijn vestigde zich veel industrie in Boekelo. Over het spoor werden vooral goederen vervoerd. Deze spoorlijn wordt nog steeds gebruikt. Tijdens een ritje waant u zich in het begin van de 20e eeuw.

 29. Wereldberoemde Military

  Wereldberoemde Military

  Wereldberoemde Military

  Van over de hele wereld komen paarden en hun ruiters en wel 60.000 bezoekers jaarlijks naar Boekelo. De Crosscountry is één van de beste ter wereld. In de verte kunt u een paar hindernissen zien staan waarover de paarden springen. Ook kunt u de dressuur- en springbak zien liggen.

Tip je vrienden

facebook twitter