navigatie overslaan

Wandelroute Wisselmaat Midden Regge

Een mooie wandeling rondom de meanderende Midden Regge. Het rivierenlandschap staat bekend om haar ‘wandelende’ rivieren. Dat komt omdat een rivier aan de buitenkant van de bocht het land ‘opeet’ en aan de binnenkant van de bocht het zand weer afzet. Ook de Regge blijft op deze manier in beweging.

 • type Wandelen
 • afstand 7,8 km
 • duur 1:56

Startpunt

Start vanaf de TOP de Wisselmaat, aan de Enterweg tussen Wierden en Enter, in de buurt van huisnummer 29. Volg vanaf hier de rode markering van het Wandelnetwerk Twente.

 1. Wandelknooppunt N32

 2. Exoo

  Exoo

  De naam Exoo verwijst naar een 'met eiken begroeide hoogte' (Ekeshoe). Voorheen was Exoo waarschijnlijk een aanlegplaats voor schippers op de Regge.

 3. Wandelknooppunt N26

 4. Het Leyerweert

  Het Leyerweert

  Sinds 1841 was de gemeentesecretarie van Enter en Wierden op Het Leyerweert gevestigd. Inwoners uit Wierden moesten per boot de Regge over om er te komen, voordat er een brug kwam.

 5. Wandelknooppunt N27

 6. Wandelknooppunt N28

 7. Wandelknooppunt N09

 8. Wandelknooppunt N04

 9. Wandelknooppunt N03

 10. Erve Woolderink

  Erve Woolderink

  De boerderij heeft een met stro en pannen gedekt zadeldak. De topgevels zijn uitgevoerd in hout. Het woongedeelte heeft schuifvensters met een roedenverdeling. De vensters zijn voorzien van luiken. Nabij het voorhuis staat een bakspieker opgetrokken in baksteen. Deze is gedekt met pannen. De

  langs-schuur bij de boerderij heeft een rieten kap. De boerderij bevindt zich dicht aan de weg in een bocht. Op het erf is een grote kastanjeboom aanwezig Er staat geen vee meer op de deel in de boerderij, maar in een moderne stal verderop in het land. De boerderij is een woonboerderij geworden.

  Sinds 1400 wordt het erf bewoond door de familie Woolderink. De oude generatie Woolderink heeft in 1797 besloten de oude opstallen te vervangen door een nieuwe boerderij. In 1798 is de nieuwe boerderij een feit. Op de zogenaamde sluitsteen boven de niendeuren is het jaartal te zien.

 11. Wandelknooppunt N01

 12. Meanderende Midden Regge

  Meanderende Midden Regge

  Het rivierenlandschap staat bekend om haar ‘wandelende’ rivieren. Dat komt omdat een rivier aan de buitenkant van de bocht het land ‘opeet’ en aan de binnenkant van de bocht het zand weer afzet. Kanalisatie zorgde ervoor dat de rivier werd beteugeld. Hier zijn de oude meanders weer teruggebracht.

  Vlog meanderende Midden Regge
 13. Wandelknooppunt N41

 14. Wandelknooppunt N60