navigatie overslaan

Kastelenroute

Schitterende route die voert door de bosrijke omgeving van Diepenheim en gaat over het landgoed van de zes kastelen en havezaten die als parels schitteren in de prachtige natuur.

 • type Fietsen
 • afstand 38,0 km
 • duur 2:32

Startpunt

TOP Diepenheim Raadhuisstraat, Diepenheim

 1. Herberg de Pol

  Herberg de Pol

  Wees welkom in het culturele verzamelgebouw Herberg de Pol. Met onder meer een theaterzaal, oefenruimtes, vergaderzalen, VVV, bibliotheek en café wordt er plaats geboden aan verschillende organisaties en doelgroepen. Het is een gebouw voor en door Diepenheimers, maar door de uiteenlopende huurders

  en een uniek theaterprogramma heeft het een regionale functie. De Pol heeft een lange traditie binnen het Stedeke en is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd tot een modern gemeenschapscentrum geschikt voor vele doeleinden en activiteiten.

 2. Startpunt

 3. Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.

 4. Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  In de 80-jarige oorlog bivakkeerde hier in 1597 een vendel ruiterij van het leger van Prins Maurits. Of de prins hier ook bij was? De overleveringen zijn hier stellig in. Wel zijn de bewoners van het Haghuis zeer Oranjegezind.

  Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

  Openingstijden

  Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

 5. Fietsknooppunt 40

 6. route Watermolen Den Haller

  Van knp 40 richting knp 70 tot Watermolen Den Haller. Na uw bezoek weer terug fietsen naar knp 40

 7. Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller

  Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren

  (‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. Waarschijnlijk ligt hier ook de oorsprong van Diepenheim. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.

 8. Fietsknooppunt 40

 9. Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.

  Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

 10. Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.

 11. Fietsknooppunt 34

 12. Fietsknooppunt 35

 13. Fietsknooppunt 32

 14. Fietsknooppunt 32

 15. Goors Historisch Museum

  Goors Historisch Museum

  In het voormalige waterstaatstation zit nu een museum waar men in de oudheidkamer een beeld kan krijgen van de rol die Goor vroeger gespeeld heeft in de textielindustrie in Twente.

 16. Fietsknooppunt 33

 17. Fietsknooppunt 37

 18. Fietsknooppunt 47

 19. Fietsknooppunt 7

 20. Fietsknooppunt 36

 21. Huis Westerflier

  Huis Westerflier

  Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.

 22. Fietsknooppunt 41

 23. Fietsknooppunt 70

 24. Landgoed Warmelo

  Kasteel Warmelo

  Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

  Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

 25. Kasteel Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 26. Fietsknooppunt 38

 27. Fietsknooppunt 38

 28. Fietsknooppunt TOP

 29. Eindpunt