navigatie overslaan

Liesje22 in West Twente

Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 • type Fietsen
 • afstand 48,1 km
 • duur 3:12

Startpunt

De route start bij de Pelmolen in Rijssen, Pelmolenpad 9A. Met de rug naar de Pelmolen linksaf de Pelmolenweg op richting knooppunt 89.

 1. De Pelmolen

  Sinds 1752

  In Twente, net buiten Rijssen, aan de rivier de Regge staat een achtkantige stellingmolen op schuur De Pelmolen. Jan ter Horst heeft in 1752 de molen gebouwd. De Pelmolen werd een van de drie belangrijkste industriemolens van Twente.

  Bij gunstige wind kunt u de olieslagerij volop in werking zien. U ziet het productieproces, hoe de kracht van de wind de tandwielen laat draaien om olie met hoge druk uit het lijnzaad te slaan. De geur van warm lijnzaad komt u bij binnenkomst tegemoet.

  Varen met de Enterse Zomp

  Vanaf de haven bij de Pelmolen is het mogelijk om een tochtje met de Zomp te maken over de Regge. Op deze manier kunt u de meanderende Regge of een andere manier beleven.

 2. Liesje22 Pelmolen

  Liesje22 bij de Pelmolen

  Toen de Pelmolen voor bezoekers was gesloten, werd ik uitgenodigd voor een speciale VIC (Very Important Cow) tour. De Pelmolen was vroeger één van de belangrijkste industriemolens van Twente en ik mocht een kijkje nemen in de oude olieslagerij. Super interessant.

 3. instructie Pelmolen Liesje22

  Met de rug naar de Pelmolen, linksaf de Pelmolenweg. Route vervolgen richting knooppunt 89

 4. Havezate de Oosterhof

  Rijssens museum

  Het Rijssens Museum is een stadsmuseum. Het toont de bijzondere en rijke geschiedenis van Rijssen, een kleine, eeuwenoude stad in Twente. Het museum is gevestigd in Havezate de Oosterhof. Het kasteel is op zich een bezichtiging waard. Op het kasteelterrein is ook het brandweermuseum gevestigd.

  Internationaal Brandweermuseum

  In het brandweermuseum vindt u artikelen die in de afgelopen jaren door Brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt. Van brandweerhelmen tot complete vooroorlogse brandweerwagens.

 5. Fietsknooppunt 90

 6. Klompenmuseum Sköpke

  Klompenmuseum Sköpke

  Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. In het Klompen museum kunt u zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden (in laag seizoen op video presentatie). Ook kunt u een rondleiding met gids en demonstratie krijgen (het gehele jaar op afs...

 7. Liesje22 in Enter

  de grootste klomp ter wereld

  Nou breekt m'n klomp! En ik dacht dat ik grote hoeven had. Ik sta oog in oog met de grootste klomp van de wereld! Deze unieke klomp is uit een stuk hout (lees: boom) gemaakt. Een foto waard, vooral als je erin zit. Maar ik paste er niet in.

 8. Fietsknooppunt 95

 9. Enterse Waarf

  Zompen bouwen

  Enter was vroeger een schippers en zompendorp. Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. U kunt op afspraak een tochtje maken met de zomp. “De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie over de Regge.

  Bij de Waarf is het mogelijk om de in aanbouw zijnde zomp te bekijken. Of om te genieten van een heerlijk kopje koffie, tijdens de openingstijden.

  Het Ontdek & Doe-centrum

  Het Ontdek & Doe-centrum is een nieuwe plek om de geschiedenis van de streek te beleven. Het verhaal van de zomp wordt op een leuke interactieve manier verteld. De bouw en de geschiedenis van de zomp zijn geplaatst tegen de achtergrond van haar natuurlijke omgeving, het Reggedal.

 10. Fietsknooppunt 96

 11. Fietsknooppunt 91

 12. Fietsknooppunt 85

 13. Fietsknooppunt 93

 14. Fietsknooppunt 81

 15. Fietsknooppunt 81

 16. Fietsknooppunt 84

 17. Fietsknooppunt 63

 18. Fietsknooppunt 79

 19. Fietsknooppunt 54

 20. Memory Vrijheidsmuseum

  Memory Museum

  In het oorlogsmuseum beleeft u als bezoeker stap voor stap de periode 1935-1945 en krijgt zo een realistisch beeld van deze tijd. Te midden van levensechte diorama's kunt u met alle zintuigen de oorlog ervaren. www.memorymuseum.nl

  Met betrekking tot de bankoverval bevinden zich unieke stukken in de collectie, zoals het pistool van Jo Ribbers waarmee hij het gezin Van Schooten dat boven de bank woonde onder schot hield. Ook persoonlijke eigendommen van de gebroeders Gerard en Hendrik Frielink zijn te bezichtigen.

  Deze spullen zijn vanuit het concentratiekamp terug gekomen.

 21. Fietsknooppunt 55

 22. bezoekerscentrum +uitzichtpunt

  Voor een bezoek aan het bezoekerscentrum en het uitzichtpunt, bij knp 53 richting knp 57 tot het bezoekerscentrum. Voor het uizichtpunt, vanaf het Buitencentrum een stukje richting Holten tot de invalidenparkeerplaats. Dan weer terug naar knp 53.

 23. BC Sallandse Heuvelrug

  BC Sallandse Heuvelrug

  In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Informatiecentrum, winkel, sterrenwacht en een gezellige horeca locatie met een heerlijk terras. Tevens startpunt van vele wandel- en fietsroutes.

 24. Liesje22 Sallandse Heuvelrug

  Uitzicht Sallandse Heuvelrug

  Geen betere plek om de dag te beginnen dan op de Sallandse Heuvelrug, toch? Geen vlekje op aan te merken. Nou ja één dan. Wist je dat dit Nationaal Park bekend staat om haar eindeloze heidelandschap? Je kunt wel nagaan wat voor een uitzicht dat geeft! Bij mooi weer kun je zelfs Deventer zien.

 25. Fietsknooppunt 53

 26. Fietsknooppunt 58

 27. Fietsknooppunt 62

 28. Fietsknooppunt 66

 29. Fietsknooppunt 75

 30. Fietsknooppunt 75

 31. Liesje22 boomhut Molke

  Boomhut op Vakantiepark Molke

  Het leven van een koe gaat niet altijd over rozen, maar ik weet zeker dat als je wel naar boven kunt, je vanuit de boomhut een prachtig uitzicht over de Regge hebt. Gelukkig vermaak ik me hier beneden ook loeiend goed.

 32. Fietsknooppunt 84

 33. Fietsknooppunt 89