navigatie overslaan

Over boerenerven en langs monumenten in Markelo

Ontdek de charme van het platteland! Deze route brengt je langs de mooiste boerenerven en eeuwenoude monumenten in Markelo. Onderweg passeer je horeca waar je gastvrij wordt ontvangen. Goed om te weten: deze route gaat niet via de knooppunten. Start bij de Tourist Info in Markelo, Goorseweg 1.

 • type Fietsen
 • afstand 16,9 km
 • duur 1:08

Startpunt

Wist je al dat Markelo één van de oudste dorpen in Twente is en tussen vijf heuvels ligt? In Markelo zelf vind je meerdere bezienswaardigheden, waaronder het Beaufort (voormalige gemeentehuis), de Martinuskerk, de Molen van Buursink, lokale winkels en gastvrije horeca. Rond Markelo liggen vooral agrarische buurtschappen, waar moderne bedrijfsvoering en eeuwenoude traditie op een mooie manier samen komen. Voor veel mensen is de hoge televisietoren in het buitengebied een herkenningspunt.

Colofon

Route mogelijk gemaakt door HofMarketing i.s.m. Twente Marketing, Erfgoedcommissie Hof van Twente, Stichting Heemkunde Markelo en Infocentrum Markelo

 1. Museum Eungs Schöppe

  Museum Eungs Schöppe

  Ontdek hier één van de grootste klederdrachtcollecties (1820-1940). Neem ook de tijd voor de ingerichte woonkeuken, kabinet met linnenuitzet, merklappen, gebruiksvoorwerpen en kleine landbouwwerktuigen. In de zomer regelmatig demonstraties ambachten. Geopend tijdens openingsuren Infocentrum Markelo

 2. Meenderink

  Meenderink

  Deze boerderij, tegenwoordig Erve Meenderinkboer, is momenteel een B&B, groepsaccommodatie en paardenpension. Het was één van de oudste en grootste eigengeërfde boerderijen binnen de marke Markelo. Zeer waarschijnlijk staat er al ruim duizend jaar een boerderij op deze plek.

 3. Fallen Airmen Memorial

  Fallen Airmen Memorial

  Dit monument is een eerbetoon aan de bemanning van de drie in 1943 neergestorte bommenwerpers van de Britse luchtmacht. Het monument is een sculptuur in de vorm van een propeller van een bommenwerper.

 4. Hoevink

  Hoevink

  Zeer oude Saksische boerderij onder rieten schilddak, sinds 1627 onderdeel geweest van landgoed Weldam. Doordat de pachters die er in 1819 kwamen wonen afkomstig waren van de boerderij Monte Bello, kreeg het de bijnaam Bello.

 5. Buurtschap Stokkum

  Buurtschap Stokkum

  Deze buurtschap staat bekend om de eeuwenoude boerderijen en kronkelende klinkerwegen. Een groot deel is beschermd dorpsgezicht en waarschijnlijk ontstaan in de periode 800-1000 na Chr. In 1188 werd het als eerste Twentse Marke beschreven.

 6. Herberg de Pot

  Herberg de Pot

  Herberg De Pot dateert al van 1583 en was een pleisterplaats voor trekkende handelaren die de hessenweg van Munster naar Deventer per postkoets of te voet gebruikten. Het interieur is onveranderd en de klassieke speeltuin is een begrip in de regio.

 7. De Klumper

  De Klumper

  ‘Clumpers plaatse’ is een kleine, 16e eeuwse boerderij. ‘Plaatse’ duidt er op dat het aanvankelijk niet tot de eigengeërfde erven behoorde, maar later wel uitgroeide tot een grotere boerderij. Verplaatst tijdens de ruilverkaveling en nu een woning.