navigatie overslaan

Oranjefietsrondje Bad Bentheim

De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Een lange afstandsroute van 455 km. Wil je kennismaken met de Oranjefietsroute, fiets dan één van de Oranjefietsrondjes.

  • type Fietsen
  • afstand 63,8 km
  • duur 4:15

Startpunt

Tijdens dit fietsrondje passeer je de grens. De route voert door een fraai stuwwallenlandschap. Hoogten als de Paasberg, de Austiberg, de Tankenberg en de Hakenberg geven het landschap een afwisselend en glooiend karakter. Je kunt de route starten op elk gewenst knooppunt op de route. De route wordt beschreven vanaf Bad Bentheim in Duitsland en is 64 km lang. Je kunt de route inkorten tot 45 km. Je fietst dan van knooppunt 67 via 19, 18 en 70 naar 69. Vanaf dit knooppunt pak je de route weer op.

  1. Burg Bad Bentheim

    Burg Bad Bentheim

    De Oranjes waren bekend met Bentheim als kuuroord. De zuster van koningin Emma, Pauline, woonde er. Emma werd in 1890 na de dood van haar echtgenoot Willem III koningin-regentes en had tot taak haar dochter Wilhelmina voor te bereiden op de troon.

    Zij nam die taak tot 1898 waar en ging regelmatig met haar dochter naar Bentheim om daar te kuren. Het gezelschap reisde per trein en werd op het station afgehaald door vorst Alexis die daarvoor de fraaie landauer liet inspannen.

    (Het was de graven van Bentheim in 1817 toegestaan de titel ‘vorst’ te voeren). Ook later bleef Emma Bentheim bezoeken.

  2. Fietsknooppunt 75

  3. Fietsknooppunt 78

  4. Fietsknooppunt 58

  5. Lutterzand

    Het Lutterzand

    Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

    De steile Dinkeloevers bieden hier een bron van informatie over de geschiedenis van het Dinkeldal vanaf de laatste ijstijd. De laatste grote veranderingen in het landschap vonden rond 1700 plaats. In die tijd zijn woeste gronden, maar ook vruchtbare akker- en weidegronden, onder het stuifzand verdwe

    De Dinkel treedt in regenperiodes geregeld buiten haar oevers waardoor meer dan 400 ha grasland overstroomt. Daar waar de Dinkel een bocht van 180 graden maakt, in het hartje van het Lutterzand, ligt het bekendste stuk van het Lutterzand, de “groene staart”...op zijn twents gezegd “Greun’n Stet”.

  6. Fietsknooppunt 62

  7. Fietsknooppunt 61

  8. Fietsknooppunt 60

  9. Fietsknooppunt 67

  10. Fietsknooppunt 74

  11. Fietsknooppunt 66

  12. Fietsknooppunt 64

  13. Plechelmus Basiliek

    Plechelmus Basiliek

    In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

    De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

  14. Fietsknooppunt 31

  15. Fietsknooppunt 34

  16. Fietsknooppunt 65

  17. Fietsknooppunt 71

  18. Fietsknooppunt 17

  19. Fietsknooppunt 11

  20. Fietsknooppunt 14

  21. Fietsknooppunt 13

  22. Fietsknooppunt 69

  23. Fietsknooppunt 80

  24. Fietsknooppunt 77