navigatie overslaan

Fietsroute de Heerlijkheid

Fietsroute de Heerlijkheid voert je langs de mooiste plekjes dicht bij de stad en tegelijk midden in het groen. De Heerlijkheid Almelo is de vroegere benaming voor het grafelijke landgoed dat om Almelo heen ligt en reikt tot in het centrum van de stad.

 • type Fietsen
 • afstand 27,1 km
 • duur 1:49

Startpunt

Startpunt: TIP Almelo, Stationsstraat, Almelo.

 1. St. Georgiusbasiliek

  St. Georgiusbasiliek

  De Sint-Georgiusbasiliek in de Nederlandse stad Almelo is een neogotische kruiskerk die tussen 1900 en 1902 gebouwd werd naar ontwerp van Wolter te Riele. In 2009 kreeg de kerk de eretitel van basilica minor.

 2. Gravenallee

  Gravenallee

  De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.

 3. Huize Almelo

  park en kasteel Huize Almelo

  Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg.

 4. Banisgemaal

  Banisgemaal

  Omdat Almelo het laagste punt is van Twente werd in 1959 het Banisgemaal gebouwd om water weg te pompen naar het kanaal. Het gemaal wordt tegenwoordig meestal alleen bij hoog water in werking gezet.

 5. Fietsknooppunt 53

 6. Kanaal Almelo - Nordhorn

  Kanaal Almelo - Nordhorn

  Met de aanleg van het kanaal werd in 1884 vanuit Almelo begonnen. In 1889 was het deel tot aan de Duitse grens gereed. Het stuk tot Nordhorn zou uiteindelijk pas in 1904 gereed komen. Het kanaal is nooit een commercieel succes geworden en in de jaren 60 voer er het laatste schip overheen.

  Plannen om het opnieuw voor de scheepvaart toegankelijk te maken zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Tegenwoordig is het kanaal vooral industrieel erfgoed en een prachtig natuurgebied.

 7. Fietsknooppunt 55

 8. Fietsknooppunt 63

 9. Fietsknooppunt 62

 10. De Doorbraak

  de Doorbraak

  Een nieuwe beek van 13 kilometer in het buitengebied van Almelo. Deze waterloop biedt extra afvoermogelijkheid voor water en is een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. En de beek is aangelegd om de scheiding van waterstromen te realiseren.

 11. Natuurhus Almelo

  Natuurhus Almelo

  De Stichting Natuurhus Almelo is in 2013 opgericht en per 1 januari 2014 heeft de gemeente de taken en het gebruik van het Natuur en Milieu Centrum overdragen aan de Stichting Natuurhus Almelo. Het Natuur en Milieu Centrum aan de Deldensestraat 205 fungeert als Tijdelijk Natuurhus, totdat het Nat...

 12. Loolee

  Loolee

  De oude beek de Loolee ontvangt zijn water van een groot aantal kleinere beken, zoals de Deurningerbeek, de Gammelkerbeek, de Oude Bornse Beek, de Lemselerbeek en de Saasvelderbeek.

  Aan de oostkant van Almelo stroomt de Loolee, via een klein stukje van het Kanaal Almelo-Nordhorn, in het Lateraalkanaal. Nabij Almelo ontspringt de Almelose Aa uit de Loolee.

 13. Fietsknooppunt 54

 14. Fietsknooppunt 2

 15. Fietsknooppunt 52

 16. Fietsknooppunt 51

 17. Fietsknooppunt 51

 18. Fietsknooppunt TIP