navigatie overslaan

Twentse Ervenroute Noordoost

Historische boerderijen vertellen een verhaal. De boerderijen waren als bedrijf met woonhuis verpacht, maar hebben nu vaak alleen een woonbestemming. Zij vormen de pareltjes in het oude agrarische cultuurlandschap rondom de buitenhuizen.

 • type Fietsen
 • afstand 57,2 km
 • duur 3:49

Startpunt

Je begint bij TIP Kuiperberg, Almelosestraat 65, Ootmarsum. Deze route is 57 km lang.

Toegankelijkheid

Om nog meer Twentse Erven te zien fiets ook de Twentse Ervenroute Noordwest.

Colofon

De stichting Twentse Erven heeft als doelstelling het bevorderen van het behoud van historische boerderijen, hun interieurs, bijgebouwen en erven.

 1. Fietsknooppunt TIP

 2. Monument Willem Wilmink

  Monument Willem Wilmink

  Het monument is ontworpen en gemaakt door Desirée Groot Koerkamp. Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 in Enschede geboren. Hij groeide uit tot een zeer bekende schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar, waarbij zijn Twentse achtergrond altijd sterk naar voren kwam.

  Als kind heeft hij in de oorlog bij de Kuiperberg gewoond. Zijn belevenissen daar werden ook vaak omschreven in zijn verhalen en gedichten.

 3. Joodse Begraafplaats Ootmarsum

  Joodse Begraafplaats Ootmarsum

  De begraafplaats dateert van circa 1786. De grafstenen die bewaard zijn gebleven beslaan een periode van 1814 tot 1928.

 4. Erve Ribbert

  Erve Ribbert

  Het oude erf ligt op een es en is omringt door een groot aantal eiken. De boerderij heeft de status van Rijksmonument. Verder bevinden zich behalve 2 moderne loopstallen voor het melkvee, een nieuw gebouwde tradionele houten kapschuur, nog een oude kalverenschuur en een monumentaal kippenhok met

  Mansardedak op het erf.

 5. Fietsknooppunt 33

 6. Erve Smidboer

  Erve Smidboer

  Dit Twentse erf is rond het jaar 1795 gebouwd op erve Hanste dat al in 1391 vermeld wordt. Een dochter van de familie Hanste heeft aan de overkant van de Oosterveldsweg met haar man Smithuis de betreffende nieuwe boerderij gebouwd. In 1862 is daar een nieuwe tweekaps boerderij naast gebouwd.

  De oude boerderij is toen in gebruik genomen als schuur. Jaren later werd er weer een woning van gemaakt. Aan de buitenzijde is goed te zien dat er op verschillende momenten aan- en bijgebouwd is. Op het erf staat tevens een opgeknapte zogenaamde mistschuur. Deze was van origine bedoeld voor het

  plaatsen van landbouwwerktuigen. De mistschuur is nu in gebruik als afkalfstal en biedt plaats aan de benodigdheden voor de melkwinning. De huidige bewoners vinden het van belang dat de verhalen van de familie van vader op zoon of via familievererving verteld blijven worden zodat de geschiedenis van

  dit erf levend gehouden wordt.

 7. Fietsknooppunt 28

 8. Erve Geerdink

  Erve Geerdink

  Bakstenen boerderij van het dwarshuistype met tweekapsschuur uit 1905. Aan weerszijden van het resaliet een 8-ruits schuifvenster met glas-in lood. Op de hoeken van de gevel twee vazen, en op de punt van de gevel staat een kruis op een aanzetsteen. Het tweekaps bedrijfsgedeelte ligt onder een

  dubbel zadeldak, gedekt met friese pannen, op de buitenste dakschilden. In het woonhuisgedeelte is nog een eenvoudige tegelkamer aanwezig.

 9. Erve Scholten

  Erve Scholten

  Eeuwenoud erf in Hezingen. Sinds 200 jaar is de schaapskooi op het erf in gebruik geweest. Schaapskooi is in de jaren zestig gerestaureerd.

 10. Fietsknooppunt 93

 11. Springendal

  Springendal

  300 ha. groot natuurgebied dat zijn naam dankt aan de vele beken die er ontspringen. Met bijzondere flora, waterbronnen, beekdalen en stuwwallen.

 12. Fietsknooppunt 34

 13. Erve Meerbekke

  Erve Meerbekke

  Een boerderij grotendeels in vakwerk met houten topgevels die iets overkraagd zijn. Achterbaander in underschoer uit 1700-1800. De boerderij is gebouwd in 1771; het voorhuis is in 1834 nog eens ingrijpend verbouwd. Het vakwerk en de eikenhouten topgevels zijn typisch Twents. De grote oogstdeuren

  hebben een stiepel, een uitneembare middenpaal, die wordt bekroond met een stiepelteken, dat kwade geesten moest afweren.

 14. Fietsknooppunt 30

 15. Fietsknooppunt 88

 16. Fietsknooppunt 4

 17. Westerveldmolen

  Westerveldmolen

  Net even buiten de dorpskern van Tilligte staat aan de Frensdorferweg de Westerveldmolen. Deze fraaie beltmolen dateert uit 1865 en is in 1984 geheel gerestaureerd.

 18. Fietsknooppunt 5

 19. Fietsknooppunt 6

 20. De Scholten/De Hoff

  De Scholten/De Hoff

  Fraai boerenerf te Breckelenkamp. Boerderij met bovenkamer/endskamer. Op het erf het veel gefotografeerde bakhuis met de eik door het dak.

 21. Havezate Brecklenkamp

  Havezate Brecklenkamp

  ‘Huis te Brecklenkamp’, zoals deze oude havezate in oude papieren altijd is aangeduid, is in 1564 door Johan Moerbecke gebouwd.Hij bouwde het eerste deel op de plaats van het 14e eeuwse Thyhuis. Everhard Bentinck bouwde het vervolgens verder uit in 1631-1637.

 22. Fietsknooppunt 2

 23. Olde Geerts

  Olde Geerts

  Erve Olde Geerts is een wönnershoes van het grotere Erve Brooks in Breckelenkamp. De boerderij Olde Geerts is een fraai bewaard gebleven boerenhuis met onderschoer.

 24. Fietsknooppunt 1

 25. Fietsknooppunt 7

 26. Natuurgebied De Bergvennen

  Natuurgebied De Bergvennen

  Ruimte en rust bij bijzondere vennen. Tegen de grens van Duitsland ligt het afwisselende landschap van de Bergvennen en Brecklenkampse Veld.

 27. Fietsknooppunt 81

 28. Fietsknooppunt 11

 29. Erve Jochems

  Erve Jochems

  Uitzonderlijk fraai aan de rand van Denekamp in het Twentse coulissen landschap gesitueerde monumentale en perfect onderhouden vakwerk woonboerderij met vakwerkschuur, bakspieker, half open kapschuur, oprijlaan, erf en parkachtige tuin met grote vijver (reeds verdwenen) omgeven door prachtige oude

  eiken. De woonboerderij “Erve Jochem” is een zeldzaam exemplaar in originele stijl gebouwde Twentse boerderij waarvan het bouwjaar vermoedelijk 1636 is. De eerste vermelding van het erve Jochem komt voor in de verslagen van de Markevergadering van de Marke Noord Deurningen waar in 1659 ene Jochman

  in de ‘marge’ wordt vermeld als bijzitter of brinkzitter.

 30. Klooster Zusters Franciscaness

  Klooster Zusters Franciscaness

  In 1875 kwam Zr. Anselma met de eerste drie zusters van Thuine (Duitsland) naar Denekamp. Zij vestigden zich hier in de havezate “Noord-Deurninghe”. In 1896 is een kleine kapel gebouwd. Deze is in 1934 vergroot en later nog enkele keren aangepast. Nu wonen er nog zo’n 120 zusters in het klooster.

 31. Fietsknooppunt 12

 32. Erve Otman (Otting)

  Erve Otman (Otting)

  Fraai redelijk goed bewaard gebleven vakwerkboerderij met onderschoer.

 33. Fietsknooppunt 8

 34. Fietsknooppunt 10

 35. Fietsknooppunt 16

 36. Fietsknooppunt 43

 37. Openluchtmuseum Ootmarsum

  Openluchtmuseum Ootmarsum

  Een levend museum, direct aan de rand van het centrum gelegen. Een groot aantal authentieke streekgebonden gebouwen brengt de tijd van toen tot leven.

 38. Fietsknooppunt 69

 39. Fietsknooppunt 29