navigatie overslaan

Sallandroute

Salland vertoont zowel overeenkomsten met het wat gesloten parklandschap van Twente (de golvende Sallandse Heuvelrug) als met het weidse landschap van het westelijke Overijsselse Waterland. Aan veel kerken, kastelen, molens en boerenhoeven is te zien dat Salland een rijke geschiedenis kent.

 • afstand 124 km

Startpunt

Startpunt: TOP Holterberg, Holterbergweg 12, Holten.

Toegankelijkheid

Deze route is in één richting bewegwijzerd met bruin-witte zeskantige borden.

 1. Natuurmuseum Holterberg

  Natuurmuseum Holterberg

  Het museum geeft je een verrassende kijk op de Europese dierenwereld. Kom oog in oog met meer dan 1000 dieren. Natuurmuseum Holterberg is nationaal en internationaal beroemd om zijn diorama’s. Levensgrote “kijkdozen”, die een prachtige blik op de dierenwereld geven.

  het Bos van Daantje Das

  Leer de natuur kennen door gebruik te maken van je zintuigen. Door horen, zien, voelen en ruiken ontdek je het avontuur in het bos van Daantje Das, bij Natuurmuseum Holterberg. Er zijn natuurbelevingsvragen voor kids van 4-8 jaar, 8-12 jaar en middelbare scholieren. Reserveren bij het Natuurmuseum.

 2. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

  Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

  Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug met haar dynamisch landschap biedt ongekende mogelijkheden voor zowel natuurliefhebbers, recreanten als buitensporters.

 3. Onderduikershut

  Onderduikershut Holten

  De familie Hullegie heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel Joodse, Nederlandse, Franse, Engelse en Amerikaanse onderduikers geholpen.Dat deden ze onder andere door ze te laten onderduiken op hun boerderij (Huize Hullegie), maar in 1943 werden er ook twee schuilhutten gebouwd.

  Moedige mensen waagden hun leven om eten te brengen naar de onderduikers in de schuilhutten. Ondanks de Duitse razzia’s, gevangenneming en zware ondervraging is nooit een van de onderduikers ontdekt. Allen hebben het leven behouden.

  In het voorjaar van 2000 is de hut gereconstrueerd dankzij de hulp van de buren uit Helhuizen en Espelo. Het monument is te vinden in de directe nabijheid van het Stevens monument aan de Haarlerweg dicht bij de parkeerplaats.

 4. BC Sallandse Heuvelrug

  BC Sallandse Heuvelrug

  In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Informatiecentrum, winkel, sterrenwacht en een gezellige horeca locatie met een heerlijk terras. Tevens startpunt van vele wandel- en fietsroutes.

 5. Korenmolen de Hoop

  Korenmolen de Hoop

  Korenmolen de Hoop stamt uit 1854, raakte in verval, werd in gerestaureerd en sinds 1985 maalt molenaar Jan van de Beld er het graan tot meel. Met de plaatsing van twee dynamo’s kreeg de molen er een nieuwe taak bij: het malen van stroom! Bezichtiging tijdens de openingsuren van de molenwinkel.

  Openingstijden

  Wo en do 13.00 - 17.30 uur. Vr 9.00 - 17.30 uur. Za 9.00 - 17.00 uur.

 6. Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum

  Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum

  In dit unieke museum aan de Dorpsstraat in Hellendoorn vind je op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit bakkerijen van vroeger en uit de begintijd van de ijsbereiding.

 7. Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg

  Landgoed Schuilenburg, aan de Regge heeft een rijke historie als het gaat om veldslagen en oorlogen. Van het kasteel zijn slechts de verhalen bewaard gebleven, maar de herbouwde contouren van de gracht zijn nog wel te zien. Op het terras van Schuilenburg kunt u genieten van een kopje koffie.

 8. Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham is misschien wel het mooiste dorp van Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van Twente, Het Vechtdal en Salland kunnen bezoekers en bewoners volop genieten van een bijzondere groene omgeving.

  Den Ham ligt in het waardevolle cultuurlandschap Vecht en Regge en in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

 9. Eerder Achterbroek

  Eerder Achterbroek

  Hier ligt een meer dan schitterend gebied van Natuurmonumenten, waar de vochtige gronden uitsluitend worden gebruikt om te hooien of vee te weiden. Het iets hoger gelegen land is voor de akkers en de wegen.

 10. De Meulenhorst

  De Meulenhorst

  Op deze plek staat al sinds de 17de eeuw een boerderij. De huidige hallenhuisboerderij De Meulenhorst is gebouwd in 1878. Opvallend is de langgerekte gevel en de grote rieten kap. Het erf is een goed voorbeeld van een streekeigen boerenerf met een grote omhaagde moestuin.

 11. Kasteel Eerde

  Kasteel Eerde

  De eerst bekende gegevens dateren uit 1334 toen men sprak van Huis Eerde als bezit van de stamvader van het geslacht Von Eerde. Het kasteel werd vele malen belegerd, geplunderd, afgebrand en even zovele malen herbouwd. In 1715 laat Johan Werner van Pallandt kasteel Eerde bouwen.

 12. Boswachterij Ommen en Eerde

  Boswachterij Ommen en Eerde

  Al in 1300 was dit stukje Twente bewoond door ridders en boeren. Het kasteel werd vroeger bewoond door baron Van Pallandt. Deze statige woning is nu een Internationale school. In het bos kan men wandelen en fietsen, honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

 13. Steile oever

  Steile oever

  De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge.

 14. Ommen

  Ommen

  Ommen is gelegen in het hart van het Vechtdal en van oudsher een trekpleister voor toeristen. Wist je dat deze stad, aan de oever van de Vecht, al in 1248 stadsrechten verkreeg en nog altijd een bruisend centrum heeft.

 15. Het Laer

  Het Laer

  Nadat Thomas Ernst Danckelman rond 1700 huize ‘t Laer met haar landerijen heeft gekocht, laat hij een nieuw vierkant huis bouwen. Eromheen wordt een eenvoudige geometrische tuin aangelegd, omringd door een gracht. Dit was het begin van het huidige landgoed Het Laer.

 16. Vilsterse Molen

  Vilsterse Molen

  De Vilsterse Molen is een achtkantige stelling koren molen. Het is de hoogste molen van Overijssel en hij maakt niet alleen functioneel, maar ook landschappelijk deel uit van het bijna 1.000 hectare grote landgoed Vilsteren.

 17. Landgoedcentrum Landgoed Vilsteren

  Landgoedcentrum Landgoed Vilsteren

  Het Landgoedcentrum van Landgoed Vilsteren is een combinatie van een informatiecentrum, een landgoedwinkel, een ontvangstruimte voor groepen en een vergaderlocatie.

 18. Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren is verreweg het belangrijkste en mooiste historische bouwwerk gelegen aan de weg van Dalfsen naar Vilsteren. Het kasteel is de enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks vele tegenvallen belangrijke delen zijn overgebleven.

 19. Dalfsen

  Dalfsen

  Dalfsen is een gezellig dorp aan de oever van de Vecht en herkenbaar aan de markante Blauwe Bogenbrug en de Zwevende Kei. Rondom Dalfsen zijn het vooral de landgoederen, kastelen en landhuizen die het landschap karakteriseren.

 20. De Zwevende Kei

  Zwevende kei

  In de zwerfkei is een rond gat te zien met dezelfde diameter als het zuilelement waardoor het lijkt alsof deze eruit gezaagd is. Dit is gezichtsbedrog. Het geheel is een constructie van staal en beton. Bas Maters (de kunstenaar) heeft het werk geplaatst op een kunstmatig gecreëerde grasheuvel.

 21. Havezate Den Berg

  Havezate Den Berg

  Huis Den Berg is een oude havezate, die sinds 1483 in bezit is geweest van verschillende adelijke families. Sinds 1703 in bezit van de familie Van Dedem. In 1703 werd het huis herbouwd zoals het nu staat. Een wandeling rond de grachten is zeer de moeite waard.

 22. Havezate Den Aalhorst

  Havezate Den Aalshorst

  Den Aalshorst. Dit prachtige landhuis is in 1644 gebouwd en in 1720 gewijzigd. Geschiedenis Sinds lang behoort het tot de bezittingen van het geslacht Van Dedem. De bekende 19e eeuwse schilder Louis Rhijnvis Feith heeft er lange tijd gewoond.

 23. Monument: Boerderij Blauwedijk

  Boerderij Blauwedijk 2

  Een gemeentelijk monument, een boerderij met dwarsgeplaatst woonhuis van gele ijsselsteen. Het woonhuis is voorzien van kloostervensters met luiken onder een rondboog waarvan de boogtromel met siermetselwerk is gevuld. De luiken zijn uitgevoerd in de kleuren van het landgoed Den Aalshorst.

  Naast de boerderij staat een schuur eveneens van handgevormde baksteen en afgedekt door een pannen wolfsdak. Door kleine puntige venstertjes wordt de stal van licht voorzien. De forse wagenloods die bij het erf behoort bestaat uit houten gebinten die het met pannen gedekte dak dragen.

 24. De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst

  De Vlaminckhorst is een eeuwenoud landgoed , waarvan 5 ha overgebleven zijn. Het grenst aan de bebouwde kom van Heino. Het is een plaats waar het ontstaan van Heino en haar rijke historie nog terug te vinden is. In de 13e eeuw werden boerderijen gebouwd op de grens van de hoge en de lage gronden.

  Dit was het begin van het ontstaan van Heino. Geschiedschrijving spreekt reeds van een boerderij op de plaats met de naam Vlaminckhorst in de 13e eeuw. Lees een interview met de eigenaren die dit landgoed hebben gerenoveerd:

 25. Nicolaaskerk Heino

  Nicolaaskerk Heino

  De Nicolaaskerk in Heino is een hervormde kerk die in de 19e eeuw is gebouwd. De toren van de kerk is veel ouder dan de kerk. Die stamt uit 1400. Er is nu een stiltekamer onderin. Het in het register van rijksmonumenten opgenomen gebouw is een van de weinige waterstaatskerken van Overijssel.

  Waterstaatskerk is de benaming voor kerkgebouwen die tussen 1824-1875 met financiële steun van de overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring van het ministerie van Waterstaat, het is niet de benaming voor een speciale bouwstijl.

 26. Kasteel het Nijenhuis

  Kasteel het Nijenhuis

  Tussen de dorpen Heino en Wijhe ligt Kasteel het Nijenhuis.Naast wisselende presentaties uit eigen collectie zijn in het kasteel vele tentoonstellingen te zien. De beeldentuin biedt plaats aan een kleine 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland.

  Je kunt met je toegangsbewijs voor Kasteel Het Nijenhuis ook terecht in De Fundatie in Zwolle.

 27. Landgoed de Gelder

  Landgoed De Gelder

  Landgoed de Gelder begon als een voornaam huis en transformeerde na een aantal verbouwingen tot een havezate, die werd afgebroken in 1913. Het landgoed van ruim 200 hectare is wel bewaard gebleven. De structuur van het landgoed is zo goed als bewaard gebleven met de lanen, grachten en wandelpaden.

 28. Machinistenbunker

  Machinistenbunker

  Bij de fietsenstalling bij het NS-station staat een machinistenbunker. Bij beschietingen van de trein konden de machinist en de stoker hier een veilig onderkomen vinden voor rondvliegende kogels. Deze is afkomstig van de trein die leden van het verzet in september 1944 hebben laten ontsporen

 29. Stationsweg 18, Wijhe

  Stationsweg 18, Wijhe

  De Notedop is het kleinste huisje van Wijhe. In 1869 bouwde A.W.C. Keijser het aan zijn huis en vestigde daar het hulppostkantoor. Nadat in 1875 het postkantoor aan de Langstraat in gebruik was genomen, verbouwde Keijser dit huisje tot woning.

  Als je de W. de Zwijgerlaan volgt, zie je links twee oude beukenbomen. Dit was het centrum van de oude begraafplaats met het grafmonument van de adellijke familie Van Knobelsdorff van het landgoed De Gelder en het Nijenhuis. Bij het ruimen van de begraafplaats is het graf naar Heino verplaatst.

 30. Huis 't Weijdendaal

  Huis 't Weijdendaal

  Burgemeester Gilles Schouten was nog maar 22 jaar toen hij in 1812 werd benoemd in de gemeente Wijhe. Toen in 1813 het Huis Weijdendaal te koop kwam, aarzelde hij niet om dit te kopen. De familie Schouten heeft nog tot in de jaren '40 van de vorige eeuw in Wijhe gewoond.

  Een verre vrouwelijke nazaat van burgemeester Gilles Schouten, mevrouw Gesina J. Buisman, gehuwd met boterkoper Gerhard Christian Scholten, heeft nog tot 1942 in Wijhe gewoond, niet in het Weijdendal, maar in een woning aan de Langstraat.

 31. Basjkieren monument Wijhe

  Generaal Von Benckendorff

  Dit monument markeert de plek waar in november 1813 de Basjkieren hun kampement opsloegen. Zij waren geoefende pontonniers en bij Veessen hebben zij een schipbrug over de IJssel gelegd. Dit bivak was hun uitvalsbasis en daarna doorvoercentrum, tot eind januari 1814 de schipbrug onbruikbaar werd.

  In opdracht van Tsaar Alexander I heeft Generaal Alexander von Benckendorff een essentiële bijdrage geleverd aan de vorming van de huidige monarchie door opdracht te geven voor de bouw van de schipbrug. Tevens had hij de leiding over de geallieerde troepen die Amsterdam bevrijd hebben.

  Kunstenaar Alexander Taratynov vervaardigde een artistieke impressie van generaal Alexander von Benckendorff. De ruimtelijke structuur rond het beeld verwijst naar een officierstent in het kampement van de Basjkieren

 32. De Franse School

  De Franse School

  Een Franse school is een instituut waarin kinderen uit de gegoede stand onderwijs kregen, o.a. in het Frans. De school is in 1862 opgericht. De eerste steen is gelegd door Jacob van Nahuys, de 5-jarige zoon van de toenmalige burgemeester, opvolger van Gilles Schouten.

  Het werd gebruikt als opvanglocatie voor Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 33. Oorlogsmonument Wijhe

  Oorlogsmonument Wijhe

  Gevallen voor het vaderland, in of afkomstig uit Olst-Wijhe of waar ook ter wereld, of gevallen in den vreemde voor de bevrijding van de nazi's. Of vermoord door willekeur van de nazi's.

 34. Wijhezicht

  Wijhezicht

  Al in 1675 is hier sprake van een huis genaamd Galgenbelt of Den Belt. In 1750 door de toenmalige eigenaar omgedoopt tot Wijhezicht. In 1768 werd het verkocht aan de 'Heer van de Gelder junior', Frederik Gijsbert van Dedem. De familie van Dedem woonde niet zelf in het huis maar verhuurde het.

  De bekendste huurder was Anna Maria Moens. Naast dichten en schrijven hield zij zich bezig met het geven van goed onderwijs en had zij er een kostschool voor jongens en meisjes van 1801-1817. Na 1900 werd het weiland voor het huis (nu van Dedemplein) geregeld ter beschikking gesteld voor evenementen

 35. Veerpont Wijhe-Vorchten

  Veerpont Wijhe-Vorchten

  Toen er in 1370 een doorlopende dijk werd aangelegd langs de IJssel, kon er een vaste overzetplaats komen. In 1379 wordt voor het eerst melding gemaakt van een veer tussen Heerde en Wijhe. De route Zwolle-Deventer werd steeds belangrijker en Wijhe werd een belangrijke pleisterplaats op deze route.

  Het Wijhese veer werd op 10 mei aan het begin van WOII tot zinken gebracht. Toen het veer, na de capitulatie, werd gelicht, bleek hij zwaar beschadigd. Totdat de pont was gerepareerd zette men over op een vlot van tonnen. Bij het vertrek van de Duitsers in 1945 vernielden zij de pont grondig.

 36. Het Mottenhuisje

  Het Mottenhuisje

  Het Mottenhuisje heet deze witte dijkwoning langs de IJssel bij Wijhe. Het huis op de motte (heuvel) is een Rijksmonument, een mooi voorbeeld van een dijkhuisje. Vroeger een boerderijtje waar slechts plaats was voor drie koeien, een varken, een paar kippen en een gezin. Waarschijnlijk 350 jaar oud.

 37. Infocentrum IJssel Den Nul

  Infocentrum Ijssel

  Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl

 38. Bökkers Mölle

  Bökkers Mölle

  Salland heeft een unieke verzameling werkende molens. De lekkerste van alle molen is toch wel de Bökkers Mölle in Olst, waar u onder andere versgebakken brood kunt kopen. De winkel bevindt zich in het oude graanpakhuis van de Bökkers Mölle. www.bokkersmolle.nl.

 39. De watertoren, Olst

  Watertoren Olst

  De watertoren, gebouwd in 1962, is ontworpen door het architectenduo P.J. de Gruyter en C. Poederoyen. Ze diende ter vervanging van de in april 1945 door de Duitsers verwoeste watertoren. De toren had oorspronkelijk een waterreservoir van 900m3 en is 41,55 meter hoog.

  De toren fungeerde ook als klokkentoren voor de nabijgelegen R.K. kerk. De watertoren kreeg daarom een kruisbeeld op het dak. De inscriptie in de watertoren laat de dubbele boodschap zien: "Water zal te voorschyn komen zodat het volk kan drinken". In de toren zijn nu appartementen gevestigd.

 40. Dorpskerk Olst

  Dorpskerk Olst

  De Willibrord- of Dorpskerk dateert uit de tweede helft van de 13de eeuw. Het is een éénbeukig gotisch gebouw waarvan het benedenstuk van de toren afkomstig is uit de laat-romaanse periode. De gewelven van het koor hebben nog hun laat-gotische beschildering.

  Een van de klokken in de toren dateert uit 1723 en werd gegoten door de Hoornse klokkengieter Joan Nicolaus Derck. Ingrijpende restauraties vonden plaats in de jaren 1861 en 1955 tot en met 1957. Kerk en toren werden in 1971 rijksmonument.

 41. Aaldert Geertsstraat 52, Olst

  Aaldert Geertsstraat 52

  Dit herenhuis werd in 1892-1893 gebouwd in opdracht van J.A. Bakhuis, een familie die onder de broegere dorpselite van Olst een voorname plaats innam. Het pand werd in 1906 gekocht door huisarts Klaas Klein die er tot 1937 bleef wonen waarna P.J. Couveé het pand en de praktijk overnam.

  In 1951 nam huisarts Antonie van Stuyvenberg de praktijk en het pand over. In 1975 werd de praktijk zo groot dat de praktijk verhuisde naar een nieuwe locatie, en werd het bestaande pand volledig ingericht als woonhuis en dokter Stuyvenberg bleef hier wonen tot aan zijn overlijden.

 42. Aaldert Geertsstraat 54-56

  Aaldert Geertsstraat 54-56

  De villa is rond 1896 gebouwd in opdracht van een lid van de fam. Bakhuis, een vooraanstaande familie in Olst in die tijd. Vanaf de jaren '70 was in dit pand een huisartsenpraktijk en apotheek gevestigd. De bovenverdiepingen werden gebruikt als woonruimte. Inmiddels is de villa in gebruik als woning

 43. Landgoed Hoenlo

  Hoofdgebouw Groot Hoenlo

  Het hoofdgebouw van het historische landgoed Hoenlo, Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.

  Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het 'weduwehuis'. Groot Hoenlo dankt zijn bekendheid o.a. aan Harry Mulisch, die enige tijd in huis Groot Hoenlo woonde. Hier schreef hij zijn meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.

 44. Stenen Kruis van de Eikelhof

  het Stenen Kruis

  De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.

  In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.

  Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen! Lees het verhaal over de mythe van De Heks van Lettele:

 45. Huis Boxbergen

  Huis Boxbergen

  Het huis werd in de huidige vorm gebouwd tussen 1650 en 1653. Het werd in de 19e eeuw gekocht door leerlooier Lambert uit Deventer en liet de boel opknappen. In 1948 werd het gehele landgoed gebracht onder de Natuurschoonwet van 1928.

  Drie jaar later, in 1951, werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigde Gestichten te Deventer. Thans is het particulier eigendom.

 46. Lettele

  Plattelandsdorp

  Lette is een klein gastvrij plattelandsdorp in Salland. Lettele en de omgeving hebben veel te bieden op het gebied van natuurschoon, landschap en karakteristieke erven.

 47. Panoramaweg

  Panoramaweg

  Neem even plaats en geniet van het uitzicht waaraan deze weg zijn naam dankt!

 48. Station Holten

  Station Holten

  Achter millenniumpaal 2000 zie je een voormalig stationsgebouw. De spoorlijn Deventer-Almelo werd aangelegd door de Koninglijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij en geopend op 1 september 1888.