navigatie overslaan

De Doorbraak

Een fietsroute die je langs de Doorbraak voert, een prachtige route door een groen, waterrijk en zeer nuttig natuurgebied vlakbij de stad Almelo. Fietsroute de Doorbraak bestaat uit twee routes; je kunt de korte route fietsen (25 km) of de lange route (50 km).

 • type Fietsen
 • afstand 46,8 km
 • duur 3:07

Startpunt

Startpunt: TIP Almelo, Stationsstraat, Almelo.

 1. Banisgemaal

  Banisgemaal

  Omdat Almelo het laagste punt is van Twente werd in 1959 het Banisgemaal gebouwd om water weg te pompen naar het kanaal. Het gemaal wordt tegenwoordig meestal alleen bij hoog water in werking gezet.

 2. Fietsknooppunt 52

 3. Fietsknooppunt 2

 4. Fietsknooppunt 54

 5. Loolee

  Loolee

  De oude beek de Loolee ontvangt zijn water van een groot aantal kleinere beken, zoals de Deurningerbeek, de Gammelkerbeek, de Oude Bornse Beek, de Lemselerbeek en de Saasvelderbeek.

  Aan de oostkant van Almelo stroomt de Loolee, via een klein stukje van het Kanaal Almelo-Nordhorn, in het Lateraalkanaal. Nabij Almelo ontspringt de Almelose Aa uit de Loolee.

 6. Fietsknooppunt 63

 7. Fietsknooppunt 64

 8. De Zwanenhof

  De Zwanenhof

  De Zwanenhof is een bezinningscentrum uit 1922 waar mensen voor ontspanning en bezinning komen.

 9. Splitsing korte en lange route

  Bij deze T-splitsing kunt u linksaf voor de lange route 50 km of rechts af voor de korte route 25 km.

 10. De Doorbraak

  de Doorbraak

  Een nieuwe beek van 13 kilometer in het buitengebied van Almelo. Deze waterloop biedt extra afvoermogelijkheid voor water en is een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. En de beek is aangelegd om de scheiding van waterstromen te realiseren.

 11. 't Grasbroek

  't Grasbroek

  Net buiten de dorpsgrenzen van Bornerbroek ligt Recreatieplas ’t Grasbroek. Het meer heeft een oppervlakte van 30 hectare en is daarmee een ideale plek voor een dagje waterpret.

 12. Fietsknooppunt 85

 13. Fietsknooppunt 94

 14. Fietsknooppunt 92

 15. Sint Stephanus

  Sint Stephanus

  In 1834 werd deze kerk een Waterstaatskerk met een karakteristieke brede voorgevel. In 1857 is de kerk vergroot en in 1868 bouwt architect G. te Riele er een priesterkoor aan. In 1920 verbouwt architect Kropholler de kerk. Hij laat het schip staan maar het waterstaatskarakter verdwijnt,

  want hij plaatst een nieuwe voorgevel. Er komt ook een nieuwe koorafsluiting en een verhoogd dak. Pastoor was toen Anthonius Osse. Hij is van groot belang geweest voor Bornerbroek en omstreken, de straat waar deze kerk aan staat is naar hem vernoemd.

 16. Doorsteekje uitzichtpunt

  Hier een stukje rechtdoor en even voorbij garage rechts mooi zicht op de Doorbraak. Daarna weer omkeren naar de route.

 17. Fietsknooppunt 62

 18. Fietsknooppunt 62

 19. Natuurhus Almelo

  Natuurhus Almelo

  De Stichting Natuurhus Almelo is in 2013 opgericht en per 1 januari 2014 heeft de gemeente de taken en het gebruik van het Natuur en Milieu Centrum overdragen aan de Stichting Natuurhus Almelo. Het Natuur en Milieu Centrum aan de Deldensestraat 205 fungeert als Tijdelijk Natuurhus, totdat het Nat...

 20. Fietsknooppunt 61

 21. Fietsknooppunt 82

 22. Fietsknooppunt 82

 23. Fietsknooppunt 82

 24. Beeklustpark

  Beeklustpark

  Het Beeklustpark is een stadspark met een rijke historie. In de achttiende eeuw stond hier de inmiddels verdwenen villa van de Almelose fabrikantenfamilie Coster, precies op de plek waar de Weezebeek en de Almelose Aa zich bij elkaar voegen. Het park is nu volledig gerestaureerd naar de

  ontwerptekening uit 1772. Zo werd het Grand Canal, een klassieke waterpartij met aan weerszijden bomen hersteld en werd de muziekkoepel gerenoveerd. Hier organiseert de Aktiviteitencommissie Beeklustpark regelmatig concerten.

 25. Fietsknooppunt 50

 26. Fietsknooppunt 51

 27. Fietsknooppunt TIP