navigatie overslaan

Rondje Almelo - fietsen

Almelo is dé perfect uitvalsbasis om groen te ontdekken. Vanuit het centrum van de stad ben je lopend of per fiets binnen enkele minuten omringd door de natuur: Huize Almelo met haar landgoederen en weilanden.

 • type Fietsen
 • afstand 42,7 km
 • duur 2:51

Startpunt

Startpunt: Huize Almelo, Gravenallee, Almelo

 1. Huize Almelo

 2. Huize Almelo

  Park en kasteel Huize Almelo

  Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg.

 3. Gravenallee

  Gravenallee

  De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.

 4. St. Georgiusbasiliek

  St. Georgiusbasiliek

  De Sint-Georgiusbasiliek in de Nederlandse stad Almelo is een neogotische kruiskerk die tussen 1900 en 1902 gebouwd werd naar ontwerp van Wolter te Riele. In 2009 kreeg de kerk de eretitel van basilica minor.

 5. Fietsknooppunt 51

 6. Fietsknooppunt 53

 7. Kanaal Almelo - Nordhorn

  Kanaal Almelo - Nordhorn

  Met de aanleg van het kanaal werd in 1884 vanuit Almelo begonnen. In 1889 was het deel tot aan de Duitse grens gereed. Het stuk tot Nordhorn zou uiteindelijk pas in 1904 gereed komen. Het kanaal is nooit een commercieel succes geworden en in de jaren 60 voer er het laatste schip overheen.

  Plannen om het opnieuw voor de scheepvaart toegankelijk te maken zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Tegenwoordig is het kanaal vooral industrieel erfgoed en een prachtig natuurgebied.

 8. Fietsknooppunt 11

 9. Fietsknooppunt 17

 10. Fietsknooppunt 17

 11. Fietsknooppunt 16

 12. Fietsknooppunt 15

 13. Aadorp

  Aadorp

  Aadorp is een dorp (ontstaan tussen 1900 - 1920) in de Twentse gemeente Almelo. J.M. Kamphuis begon met het ontginnen van landbouwgrond in het veengebied, in die tijd bijna een moeras. Later nam hij het initiatief tot het bouwen van kleine vrijstaande huizen op ruime kavels.

  Dit om mensen uit Noord Nederland en de rest van Overijssel en Twente naar de omgeving van Almelo te lokken. De industrie daar zat in de jaren 20 te springen om werknemers, maar veel mensen van "buiten" wilden niet in een rijtjeshuis of de stad wonen.

 14. Fietsknooppunt 48

 15. Fietsknooppunt 49

 16. Fietsknooppunt 83

 17. Fietsknooppunt 83

 18. Fietsknooppunt 50

 19. Beeklustpark

  Beeklustpark

  Het Beeklustpark is een stadspark met een rijke historie. In de achttiende eeuw stond hier de inmiddels verdwenen villa van de Almelose fabrikantenfamilie Coster, precies op de plek waar de Weezebeek en de Almelose Aa zich bij elkaar voegen. Het park is nu volledig gerestaureerd naar de

  ontwerptekening uit 1772. Zo werd het Grand Canal, een klassieke waterpartij met aan weerszijden bomen hersteld en werd de muziekkoepel gerenoveerd. Hier organiseert de Aktiviteitencommissie Beeklustpark regelmatig concerten.

 20. Fietsknooppunt 82

 21. Fietsknooppunt 82

 22. Fietsknooppunt 94

 23. Fietsknooppunt 92

 24. 't Grasbroek

  't Grasbroek

  Net buiten de dorpsgrenzen van Bornerbroek ligt Recreatieplas ’t Grasbroek. Het meer heeft een oppervlakte van 30 hectare en is daarmee een ideale plek voor een dagje waterpret.

 25. Fietsknooppunt 67

 26. Sint Stephanus

  Sint Stephanus

  In 1834 werd deze kerk een Waterstaatskerk met een karakteristieke brede voorgevel. In 1857 is de kerk vergroot en in 1868 bouwt architect G. te Riele er een priesterkoor aan. In 1920 verbouwt architect Kropholler de kerk. Hij laat het schip staan maar het waterstaatskarakter verdwijnt,

  want hij plaatst een nieuwe voorgevel. Er komt ook een nieuwe koorafsluiting en een verhoogd dak. Pastoor was toen Anthonius Osse. Hij is van groot belang geweest voor Bornerbroek en omstreken, de straat waar deze kerk aan staat is naar hem vernoemd.

 27. De Doorbraak

  de Doorbraak

  Een nieuwe beek van 13 kilometer in het buitengebied van Almelo. Deze waterloop biedt extra afvoermogelijkheid voor water en is een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. En de beek is aangelegd om de scheiding van waterstromen te realiseren.

 28. Fietsknooppunt 62

 29. Fietsknooppunt 62

 30. Fietsknooppunt 63

 31. Loolee

  Loolee

  De oude beek de Loolee ontvangt zijn water van een groot aantal kleinere beken, zoals de Deurningerbeek, de Gammelkerbeek, de Oude Bornse Beek, de Lemselerbeek en de Saasvelderbeek.

  Aan de oostkant van Almelo stroomt de Loolee, via een klein stukje van het Kanaal Almelo-Nordhorn, in het Lateraalkanaal. Nabij Almelo ontspringt de Almelose Aa uit de Loolee.

 32. Fietsknooppunt 54

 33. Fietsknooppunt 2

 34. Fietsknooppunt 52

 35. Huize Almelo