navigatie overslaan

Glaskunstroute, lus Oost

Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. In elk dorp in de gemeente Tubbergen staat een glaskunstwerk. Daarnaast staan er langs deze mooie route door het Twentse landschap nog diverse andere glaskunstwerken. De volledige route is zo’n 118 kilometer, vandaar dat de route is opgedeeld in 3 lussen.

  • type Fietsen
  • afstand 37,5 km
  • duur 2:30

Startpunt

De 3 lussen hebben elk een lengte van ongeveer 40 kilometer. Uiteraard kunt u ook twee lussen met elkaar combineren. De lussen hebben de namen van de windstreken gekregen zodat u al ongeveer weet in welk deel u van de gemeente Tubbergen zich bevindt. Elke lus start en eindigt in het centrum van Tubbergen, Raadhuisplein 4 bij knooppunt 21.

Colofon

Deze route wordt u aangeboden door de stichting Glasrijk Tubbergen. www.glasrijk.nl

  1. Glaskunst Fijn dat je er bent

    Fijn dat je er bent

    Door Desiree Groet Koerkamp

  2. Glaskunst An Plain Air

    Van Diego Semprun Nicolas

    Net zoals eerder de werken voor Albergen en Harbrinkhoek is het Glaskunstwerk voor het centrum Tubbergen een gebrandschilderd paneel dat in de open lucht kan worden tentoongesteld. Dit door een stalen frame en het glas in thermopane erin te monteren.

    De afbeelding die er op staat is het Klassieke van Tubbergen in een eigentijdse jas te vangen:

    Het Schaapman beeld dat men het eerste ziet als men de kern nadert vanuit Almelo, de twee kerken en de Eeshof om het monumentale uit te beelden. Dit is gevat in een kleurrijke compositie van vrije vormen.

    Klassiek en eigentijds tegelijk, dit vind ik Tubbergen goed beschrijven.

  3. Glaskunst Verbinding

    Verbinding

    Dit kunstobject heeft verbinding als thema. Verbinding maakt een dorp sterk in samenwerking, samen bouwen aan de toekomst. Deze kracht van verbinding zorgt ervoor dat zeer veel eng rote evenementen en daadkracht tot stand komen waardoor de gemeente tubbergen zich op de kaart kan zetten.

    De cirkel is via blokjes en variërende kleur weergeven, dit staat voor de bewoners van Tubbergen die ieder vanuit zijn eigen talenten en karakter werkt aan deze verbinding. De rode draad verbindt de twee helften en maakt het tot een cirkel: deze cirkel vertaald het ‘deur Mekaar, Veur mekaar’ waarin

    elke kern in de gemeente Tubbergen zich herkennen zal. De transparante delen vertalen de vele opstapmogelijkheden om deel te nemen aan deze verbinding. Dit kunstobject is vervaardigd door glaskunstenares Ellen Kleine Schaars. Zij heeft aan de Pastoor Bloemenstraat 6 haar eigen galerie en galerietuin

  4. Glaskunst Lisdodde

    Lisdodde

    Kunst en metaal zijn Gijs Bekhuis met de paplepel ingegoten. Met alle materialen en machines tot zijn beschikking , zijn de beelden die hij maakt meestal van een monumentaal formaat. Omdat hij opgegroeid is in het buitengebied is de natuur bijna als vanzelfsprekend zijn grote inspiratiebron.

  5. Glaskunst Horde Bellen

    Horde Bellen

    Glazen bellen vormen de basis voor de installaties van Marinke van Zandwijk. Ze vormen de beeldende elementen waarmee ze haar ideeën vorm geeft. Iedere bel heeft een eigen karakter en is onderdeel van één familie.

    Door de bellen samen in installaties te plaatsen verbeeldt Marinke haar blik op de mensheid. Niet de buitenkant van de mens maar de diepere laag, de innerlijke beschaving vormt het fundament van het mens – zijn.

  6. Fietsknooppunt 31

  7. Fietsknooppunt 27

  8. Glaskunst Jeugd

    Jeugd

    Dit glaskunstwerk zou ‘Jeugd’ als thema kunnen hebben. ‘Kunnen hebben’ omdat er natuurlijk meerdere ideeën aan ten grondslag liggen die de kijker zelf in het werk kan ontdekken.

    “Jeugd” heeft te maken met spel, met opgroeien en volwassen worden. Het werk van Adrie Arendsman concentreert zich rond universele thema’s uit haar eigen belevingswereld. De verwondering staat centraal.

  9. Glaskunst Water

    Water

    Verhalen gaan vaak generaties lang mee en overschrijden culturele grenzen. Verhalen verbinden mensen met elkaar en met hun omgeving. Het kunstwerk aan de Mosbeek van Sacha Janzee vertelt over water en hoe mensen daarmee leefden en leven.

    Van het riet dat bij het water groeit maakte men vroeger matten. Tegenwoordig maken we plezier, in pleziervaartuigen met vaantjes.

  10. Fietsknooppunt 25

  11. Glaskunst Van Steen naar Glas

    Van Steen naar Glas

    Dit werk van Beatrijs Schweitzer gaat over transformatie, bewustwording en ontwikkeling. Een van de dingen die een mens tot mens maken is zijn voorstellingsvermogen. Michaelangelo zag zijn figuren in steen, net als de oude megalietculturen.

    De mens geeft zelf karakter en bezieling aan de beelden die hij laat ontstaan. Beelden kunnen mensen aantrekken en inspireren. Mensen van steen. Zaten mensen al in de steen voordat ze eruit bevrijd werden? Mensen en glas, meer transparant, maar evengoed nog niet te doorgronden.

  12. Glaskunst Casa Vetro

    Casa Vetro

    In het werk van Paul Funcken kan men een relatie met architectuur ontdekken. Hij maakt gebruik van vormelementen die hij op zijn manier vertaalt of in een ander perspectief plaatst.

    De techniek van het vorm smelten past het best bij zijn beeldtaal. Hij benadert het glas als een beeldhouwer, hakt, slijpt en smelt het glas naar zijn hand.

  13. Glaskunst Blauwe Zon

    Blauwe Zon

    Voor Marcel Haccuria is glas een mysterieuze materie die men kan snijden, lijmen, smelten, vervormen , assembleren en combineren met andere materialen.

    Transparant of ondoorzichtig: glas biedt veel mogelijkheden en dimensies. Licht geeft zijn werk diepte. Tekst en gezichten leggen innerlijke emoties bloot.

  14. Fietsknooppunt 26

  15. Fietsknooppunt 32

  16. Fietsknooppunt 28

  17. Fietsknooppunt 93

  18. Fietsknooppunt TIP

  19. Kunstglas Organic Steel

    Organic Steel

    Een organische vorm, gemaakt van cortenstaal (een staalsoort die een dunne roesthuid krijgt en dan niet verder roest) en glas gekloofd uit grote brokken.Het verbeeldt geen bestaande plantvorm, meer een bestaanbare vorm. Het beeld van Henk Slomp is er een uit een serie van organische vormen.

  20. Fietsknooppunt 34

  21. Fietsknooppunt 33

  22. Fietsknooppunt 37

  23. Fietsknooppunt 36

  24. Fietsknooppunt 21