Glaskunstroute
-
Type
Fietsen -
Afstand
73,0 km -
Duur
4:52 -
Knooppunten
30 -
Locaties
15

Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. Dertien kunstenaars hebben objecten gemaakt die elk een onderdeel van glas hebben en zeer divers van aard zijn. De plaatsen waar de glasobjecten staan zijn door middel van een route door het mooie Twentse landschap met elkaar verbonden.
Startpunt
Startpunt: Tubbergen, Raadhuisplein 4, Albergen.
Glaskunst Kroezeboom
Kroezeboom
De kunstenaars maakten dit werk op basis van een surrealistisch tekenspel. De eerste kunstenaar tekent een vorm die eindigt in minimaal 2 lijnen. Alleen deze lijnen zijn zichtbaar voor de 2e kunstenaar die verder tekent etc.
Glaskunst: Lummels
Lummels
Marja van Elsberg werkt met een veelheid aan materialen, van papier tot staal. Haar werken zijn vrijwel altijd thematisch. De vaak grote stenen en metalen kunstwerken vragen om aangeraakt te worden. Oorspronkelijk stonden de 9 beelden uit cortenstaal en roestvrijstaal met een ‘brein’ van glas binnen
en buiten het schoolgebouw in drie groepen van drie beelden. Ze moesten buiten (het schoolplein) verbinden met binnen (de school zelf), een reflectie. Buiten zijn de lummels groot en kan de leerling zich er klein bij voelen; binnen is de leerling groter en kan hij zich veilig voelen bij de kleinere
lummels. In de realiteit, zie je de lummels, de leerlingen, als het ware de school uit groeien. De reflectie krijgt nog meer nadruk door de beelden een slagschaduw in tegels te geven. Een kuiltje in de schaduw geeft de plek van het ‘brein’ aan en dit kan gebruikt worden als knikkerkuil, als asbak.
Fietsknooppunt 20
Glaskunst Captured Moments
Captured Moments
Men kent glas als fragiel, breekbaar, koud, hard en transparant. In combinatie met hitte wordt het materiaal vloeibaar, vol beweging en bijna oncontroleerbaar. Juist dit welhaast magische moment heeft Mark Locock weten vast te leggen in het ruwe betongaas.
Fietsknooppunt 19
Fietsknooppunt 12
Fietsknooppunt 12
Fietsknooppunt 13
Fietsknooppunt 93
Fietsknooppunt 25
Kunstglas Water
Water
Verhalen gaan vaak generaties lang mee en overschrijden culturele grenzen. Verhalen verbinden mensen met elkaar en met hun omgeving. Het kunstwerk aan de Mosbeek van Sacha Janzee vertelt over water en hoe mensen daarmee leefden en leven.
Van het riet dat bij het water groeit maakte men vroeger matten. Tegenwoordig maken we plezier, in pleziervaartuigen met vaantjes.
Glaskunst Van Steen naar Glas
Van Steen naar Glas
Dit werk van Beatrijs Schweitzer gaat over transformatie, bewustwording en ontwikkeling. Een van de dingen die een mens tot mens maken is zijn voorstellingsvermogen. Michaelangelo zag zijn figuren in steen, net als de oude megalietculturen.
De mens geeft zelf karakter en bezieling aan de beelden die hij laat ontstaan. Beelden kunnen mensen aantrekken en inspireren. Mensen van steen. Zaten mensen al in de steen voordat ze eruit bevrijd werden? Mensen en glas, meer transparant, maar evengoed nog niet te doorgronden.
Glaskunst Blauwe Zon
Blauwe Zon
Voor Marcel Haccuria is glas een mysterieuze materie die men kan snijden, lijmen, smelten, vervormen , assembleren en combineren met andere materialen.
Transparant of ondoorzichtig: glas biedt veel mogelijkheden en dimensies. Licht geeft zijn werk diepte. Tekst en gezichten leggen innerlijke emoties bloot.
Glaskunst Casa Vetro
Casa Vetro
In het werk van Paul Funcken kan men een relatie met architectuur ontdekken. Hij maakt gebruik van vormelementen die hij op zijn manier vertaalt of in een ander perspectief plaatst.
De techniek van het vorm smelten past het best bij zijn beeldtaal. Hij benadert het glas als een beeldhouwer, hakt, slijpt en smelt het glas naar zijn hand.
Fietsknooppunt 26
Glaskunst Jeugd
Jeugd
Dit glaskunstwerk zou ‘Jeugd’ als thema kunnen hebben. ‘Kunnen hebben’ omdat er natuurlijk meerdere ideeën aan ten grondslag liggen die de kijker zelf in het werk kan ontdekken.
“Jeugd” heeft te maken met spel, met opgroeien en volwassen worden. Het werk van Adrie Arendsman concentreert zich rond universele thema’s uit haar eigen belevingswereld. De verwondering staat centraal.
Fietsknooppunt 32
Fietsknooppunt 93
Kunstglas Organic Steel
Organic Steel
Een organische vorm, gemaakt van cortenstaal (een staalsoort die een dunne roesthuid krijgt en dan niet verder roest) en glas gekloofd uit grote brokken.Het verbeeldt geen bestaande plantvorm, meer een bestaanbare vorm. Het beeld van Henk Slomp is er een uit een serie van organische vormen.
Fietsknooppunt TIP
Fietsknooppunt 34
Fietsknooppunt 33
Fietsknooppunt 33
Glaskunst Circle in RYO
Circle in Red, Yellow & Orange
Hermine van der Does combineert glasfusen met vrij schilderen. De natuur is haar grootste inspiratiebron. Inzoomend op micro structuren: moleculen en cellen, maar ook uitzoomend op de kosmos en het heelal.
Het kleine reflecteert het grote en andersom. Alles is met elkaar verbonden. De cirkel is het universele symbool voor eeuwigheid en verbondenheid.
Fietsknooppunt 28
Fietsknooppunt 27
Fietsknooppunt 31
Glaskunst Horde Bellen
Horde Bellen
Glazen bellen vormen de basis voor de installaties van Marinke van Zandwijk. Ze vormen de beeldende elementen waarmee ze haar ideeën vorm geeft. Iedere bel heeft een eigen karakter en is onderdeel van één familie.
Door de bellen samen in installaties te plaatsen verbeeldt Marinke haar blik op de mensheid. Niet de buitenkant van de mens maar de diepere laag, de innerlijke beschaving vormt het fundament van het mens – zijn.
Glaskunst Lisdodde
Lisdodde
Kunst en metaal zijn Gijs Bekhuis met de paplepel ingegoten. Met alle materialen en machines tot zijn beschikking , zijn de beelden die hij maakt meestal van een monumentaal formaat. Omdat hij opgegroeid is in het buitengebied is de natuur bijna als vanzelfsprekend zijn grote inspiratiebron.
Fietsknooppunt 36
Fietsknooppunt 37
Fietsknooppunt 37
Fietsknooppunt 42
Fietsknooppunt 41
Kunstglas The Spy Who Loves Me
The Spy Who Loves Me
De V is het symbool voor een verre vliegende vogel. Churchill maakte met handgebaar V de vrede (victory) bekend. In de tijd van steeds meer afnemende anonimiteit valt er van alles tot in detail te bekijken, denk aan Google earth.
Maar ook aan de Stealth bommenwerpers die ongezien blijven op de radar. Spionnen alom. The Spy van Myriam Knol is een vredelievende spion die teder een glazen vis meevoert.
Fietsknooppunt 40
Fietsknooppunt 74
Fietsknooppunt 44
Glaskunst Vis
Vis
De vis bestaat uit 5 verschillende segmenten. Deze zijn opgebouwd uit 4 lagen helder, blank gesmolten en over een mal gebogen glas. De sokkel voegt hieraan een graat impressie toe. De vis van Kim ten Oever vertelt een transparante waterwereld.
Het glas geeft de kijker een rustige adempauze. Beeld en materiaal vormen samen één verhaal.
Glaskunst Koraal
Koraal
Water in al zijn schoonheid, zacht, verwoestend. Essentieel onderdeel voor al wat leeft. Karin Wijnand gebruikt weinig kleur in haar werk. Juist het blanke, transparante vertelt het verhaal en is de weerspiegeling van haar ziel.
Fietsknooppunt 81
Fietsknooppunt 58
Fietsknooppunt 57
Fietsknooppunt 23
Fietsknooppunt 21