Grensoverschrijdende Theetuinen fietsroute Noord

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  42,8 km
 • Duur

  2:51
 • Knooppunten

  23
 • Locaties

  22

Startpunt

Startpunt: TOP De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte

Toegankelijkheid

LET OP: Controleer vooraf de openingstijden van de theehuizen en restaurants.

 1. 't Theeluttke

  't Theeluttke

  't Theeluttke

  Theehuis in gezellige Engelse stijl in het centrum van De Lutte. Thee en veel meer! Keuze uit meer dan 30 verschillende biologische losse theesoorten, te combineren met een Afternoon Tea, High Tea ,Tea for kids en nog veel meer...

 2. Hellehond

  Hellehond

  de Hellehond

  Standbeeld van een Kardoeshond. Vroeger stond deze bij de boeren bekend stond als spookdier. Men sprak van "de verkeerde hond", "Wodans helper" of "Helhond". Het gerucht ging dat wanneer er ergens de Kardoeshond blafte, daar iemand zou sterven.

  De legende bleef overeind, degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek.

 3. Plechelmuskerk De Lutte

  Plechelmuskerk De Lutte

  Plechelmuskerk De Lutte

  De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Een tweetal kroonluchters, het kruis bij de gedachteniskapel en de doopvont stammen nog uit de oude waterstaatskerk van 1831. Ook de meeste van de

  gebrandschilderde ramen van o.a. de de eerste generatie F. Nicholas en Zn uit Roermond dateren uit die periode. De Kruiswegstaties (olieverf op koper) dateren uit 1915.

 4. Sint Jozefkapel

  Sint Jozefkapel

  Sint Jozefkapel

  Geen Mariakapel maar een St. Jozefkapel aan het processiepad in het Kerkebos in De Lutte. In opdracht van 'stichting Kerkebos' als onderdeel van het revitalisatieplan van het Kerkebos, is deze modern vormgegeven kapel ontworpen.

  De kapel is opgebouwd uit natuurlijke materiaal zoals Bentheimerzandsteen, eiken kolommen en spanten en een dak van cortenstaal.

 5. Kerkebos De Lutte

  Kerkebos De Lutte

  Kerkebos De Lutte

  Het “Kerkebos” in De Lutte, gelegen achter de Plechelmuskerk, heeft in de loop der jaren een unieke betekenis gekregen zowel voor de lokale bevolking als voor de vele dagjesmensen die De Lutte bezoeken en vanuit het groene kerkebos ineens aankomen op het gezellige dorpsplein.

 6. Kerkepad

  Kerkepad

  Kerkepad

  's Zondags liep men vanuit de boerderijen in de omgeving dwars door de weilanden naar de kerk. Door telkens dezelfde route te nemen, ontstaat vanzelf een pad; in dit geval het Lutterkerkpad.

 7. Schenkerij Poort-Bulten

  Schenkerij Poort-Bulten

  De Schenkerij PoortBulten is een horecagelegenheid, gelegen in het prachtige park van Natuurmonumenten Poort Bulten. Midden in de natuur is hier gelegenheid voor een kopje koffie/thee met wat lekkers.

 8. Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

 9. Hotel Niedersächsischer Hof

  Hotel Niedersächsischer Hof

  Al meer dan een kwart eeuw combineren we traditionele gastvrijheid en moderniteit in dit verbouwde 17e-eeuwse landgoed. Een bijzondere plek met een bijzondere sfeer waar je je op je gemak zult voelen.

 10. Lukasmühle

  Lukasmühle

  Lukasmühle

  De in 1720 gebouwde molen brandde in 1945 volledig af. De schilder F. Hartmann bouwde de ruïne weer op. Alleen de romp van de molen werd opgebouwd om in te wonen en werken. De creaties van F.Hartmann zijn nog altijd te bewonderen in de molen.

 11. Ostmühle

  Ostmühle

  Ostmühle

  Molen gebouwd in 1750 in opdracht van Graaf Carl van Bentheim. Op deze plek stond eerder een houten molen, maar deze werd verwoest door een storm. De molen is opgetrokken uit zandstenenblokken welke werden opgetrokken in de groeven van Bentheim en Gildehaus.

 12. Ev. ref Kirche Gildehaus

  Ev. ref Kirche Gildehaus

  Ev. ref Kirche Gildehaus

  Vanaf het begin tegen het einde van de 13e eeuw was de kerk in Gildehaus het centrum van het kerkdorp Gildehaus en de omliggende boerengemeenschappen. Waarschijnlijk heeft eerder op deze plek een houten kerk of een vakwerkhuis gestaan en later deze uit Gildehauser-steengroeven gegraven stenen kerk.

 13. Landhotel Waldseiterhof

  Landhotel Waldseiterhof

  Het kleine, persoonlijk geleidde hotel is een liefdevol gerestaureerd landhuis uit de 17de eeuw. Het ligt middenin een park van 12 ha. groot.

 14. Jan Wesselinkhoes

  Jan Wesselinkhoes

  Jan Wesselinkhoes

  Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen.

 15. Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Klöpkeshoes

  Aan de Mekkelhorsterstraat in Denekamp in de buurtschap Berghum staat sinds maart 1988 een fraai herbouwd ‘klöpkeshoes’. Oorspronkelijk heeft dit bouwwerkje gestaan a/d Stroothuizerweg, op het erf van de familie Haafkes, waar het lange tijd diende als schaapskooi,

  waarin destijds het nachtverblijf van de herder, in deze streek ’n Schoap’n Peter’, genoemd was ingebouwd.

 16. Dinkel

  Dinkel

  Dinkel

  De Dinkel is een 90 km lange rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, doet dan een deel Losser en Dinkelland aan, om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht.

 17. Florilympha

  Florilympha

  Restaurant & Buitenplaats Florilympha, een heerlijke uitspanning in de bossen van het Lutterzand. Een plek om heerlijk te genieten van de natuur en de rust.

 18. Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.

 19. Erve De Snieder

  Erve De Snieder

  Erve De Snieder

  Fraai bewaard gebleven boerderij met deels vakwerk

 20. De Hel

  De Hel

  De Hel

  Toen in Oldenzaal de eerste Sint Plechelmus van steen werd gebouwd, mochten de boeren 7 jaar lang geen veulens fokken, omdat hun paarden zulk zwaar werk moesten doen. De zware brokken zandsteen, die voor de bouw nodig waren, moesten uit de Gildehauser steengroeven naar Oldenzaal worden vervoerd.

  Daarbij moest op de route een beekravijn worden gepasseerd en het was volgens de overlevering een hels werk geweest om de zware wagens weer omhoog te krijgen uit de diepte. Daarom heet deze plek tot op de dag van vandaag "de Hel."

 21. Galg op de Loabult

  Galg op de Loabult

  Galg op de Loabult

  Deze galg staat op de Loabult (hoogte met bos). Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen, om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven. Daarna werden ze begraven op het naastgelegen vrömdenkerkhof.

 22. Sproakstee Loabult

  Sproakstee Loabult

  Sproakstee

  Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.

Tip je vrienden

facebook twitter