navigatie overslaan

Ontdek de Reggestreek

Een stukje paradijs op aarde! Het Reggedal is een veelzijdig en afwisselend gebied. Hier fiets je door de weiden (omzoomd met de zo typische Twentse houtwallen), onontgonnen veengebied, bossen en over fraaie heidevelden.

 • type Fietsen
 • afstand 92,1 km
 • duur 6:08

Startpunt

Startpunt: TIP Enter, Dorpsstraat 42, Enter. Volg de fietsbordjes Ontdek de Reggestreek met ijsvogel symbool.

 1. TIP Enter

 2. Fietsknooppunt 95

 3. Fietsknooppunt 95

 4. Fietsknooppunt 42

 5. Fietsknooppunt TIP

 6. Fietsknooppunt 45

 7. Fietsknooppunt 46

 8. Fietsknooppunt 43

 9. Twickelervaart

  Twickelervaart

  De Twickelervaart was vroeger een belangrijke handelsroute. Met de komst van betere wegen is de vaart buiten gebruik geraakt. Recentelijk is de vaart daarom 'verbouwd' en heeft een beekkarakter gekregen.

 10. Joods monument

  Joods monument

  Herdenkingsmonument voor 20 mensen van de Joodse gemeenschap in Enter die tijdens de Tweede Wereld in vernietigingskampen omgekomen zijn.

 11. Fietsknooppunt 96

 12. Fietsknooppunt 96

 13. Fietsknooppunt 91

 14. Exoo

  Exoo

  De naam Exoo verwijst naar een 'met eiken begroeide hoogte' (Ekeshoe). Voorheen was Exoo waarschijnlijk een aanlegplaats voor schippers op de Regge.

 15. Fietsknooppunt 91

 16. Meanderende Midden Regge

  Meanderende Midden Regge

  Het rivierenlandschap staat bekend om haar ‘wandelende’ rivieren. Dat komt omdat een rivier aan de buitenkant van de bocht het land ‘opeet’ en aan de binnenkant van de bocht het zand weer afzet. Kanalisatie zorgde ervoor dat de rivier werd beteugeld. Hier zijn de oude meanders weer teruggebracht.

  Vlog meanderende Midden Regge
 17. Havezate Grimberg

  Havezate Grimberg

  De restanten van de havezate Grimberg liggen verscholen tussen oude eiken beuken. Van het oude kasteel zelf is niets meer over. De toegangspoort, het grachtencomplex en het parklandschap zijn nog wel herkenbaar.

 18. Fietsknooppunt 81

 19. Fietsknooppunt 93

 20. Fietsknooppunt 85

 21. Fietsknooppunt 86

 22. Fietsknooppunt 83

 23. Fietsknooppunt TIP

 24. Fietsknooppunt 77

 25. Fietsknooppunt TIP

 26. Fietsknooppunt 78

 27. Fietsknooppunt 47

 28. Fietsknooppunt 42

 29. Fietsknooppunt 39

 30. Fietsknooppunt TIP

 31. Fietsknooppunt 38

 32. Fietsknooppunt 38

 33. Fietsknooppunt TOP

 34. Fietsknooppunt 41

 35. Mariakapel Wierden

  Mariakapel Wierden

  Kapel speciaal ter gelegenheid van Maria; een ruimte waar men zich even terug kan trekken voor bezinning en stilte. Een uit Bentheimer zandsteen opgetrokken kapel, hoogwaardig afgewerkt met een uniek Mariabeeld, afkomstig uit de Italiaanse Dolomieten. Verder een klokkenstoel, schitterende glas in

  lood ramen en een fraaie inrichting met daaromheen een prachtig aangelegde tuin.

 36. Fietsknooppunt 40

 37. Wierdense Veld

  Wierdense Veld

  Landschap Overijssel beheert dit uniek hoogveengebied van ruim 440 hectare. In de zomermaanden graast hier een schaapskudde om de heide in tact te laten. De grazende schapen gaan vergrassing tegen en houden berkenopslag zo kort mogelijk.

 38. Fietsknooppunt 46

 39. Fietsknooppunt 45

 40. Fietsknooppunt 76

 41. Fietsknooppunt 80

 42. Fietsknooppunt 79

 43. Fietsknooppunt 63

 44. Fietsknooppunt 60

 45. Fietsknooppunt 75

 46. Fietsknooppunt 84

 47. Pelmolen Ter Horst

  Pelmolen Ter Horst

  Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt een achtkante stellingmolen op schuur: de Pelmolen ter Horst. De molen vormt met zowel zijn sierlijke als stoere uitstraling sinds 1752 een markant punt in het landschap van Rijssen.

 48. Fietsknooppunt 89

 49. Fietsknooppunt TIP

 50. Rijssens Museum

  Rijssens Museum

  Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum gevestigd in havezate ‘De Oosterhof’, gelegen op het gelijknamige landgoed in Rijssen. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard.

 51. Fietsknooppunt 90

 52. Klompenmuseum Sköpke

  Klompenmuseum Sköpke

  Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. In het Klompen museum kunt u zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden (in laag seizoen op video presentatie). Ook kunt u een rondleiding met gids en demonstratie krijgen (het gehele jaar op afs...

 53. Enterse Waarf

  Zompen bouwen

  Enter was vroeger een schippers en zompendorp. Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. U kunt op afspraak een tochtje maken met de zomp. “De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie over de Regge.

  Bij de Waarf is het mogelijk om de in aanbouw zijnde zomp te bekijken. Of om te genieten van een heerlijk kopje koffie, tijdens de openingstijden.

  Het Ontdek & Doe-centrum

  Het Ontdek & Doe-centrum is een nieuwe plek om de geschiedenis van de streek te beleven. Het verhaal van de zomp wordt op een leuke interactieve manier verteld. De bouw en de geschiedenis van de zomp zijn geplaatst tegen de achtergrond van haar natuurlijke omgeving, het Reggedal.

 54. Fietsknooppunt TIP

 55. TIP Enter