Boerderijen fietsroute
Er zijn heel veel boerderijen te vinden in Enschede. Tijdens deze fietsroute kom je langs de mooiste, oudste en leukste boerderijen. Tip: Ook leuk met kinderen!
Startpunt
Startpunt: het Abraham Ledeboerpark Van Heeksbleeklaan 64, 7522 LB Enschede
-
Het Lammerinkswönner
Het Lammerinkswönner
Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’. Een 'lös hoes' is een Twentse boerderij waar de mensen samen met het vee in één ruimte leefden. Tegenwoordig worden hier tentoonstellingen aangeboden op het gebied van duurzaamheidseducatie voor kinderen.
-
De Viermarken
De Viermarken
Dit is een Zorgboerderij waar er samen met de bewoners groenten verbouwd worden, verse taarten en jams gemaakt worden en er kippen los scharrelen.
-
Landgoed Algoed
Landgoed Algoed
Deze zorg- en cultuurboerderij is een stichting met als doel het creëren van een welkome ontmoetingsplek in de natuur. Via de natuurlijke entree, bestaande uit een ven en een mooie meidoornhaag, kom je binnen op dit mooie landgoed.
-
Erve Kleef
Erve Kleef
Het erf is in ontwikkeling waarbij planten en bomen hun eigen plek krijgen en de authentieke elementen op het erf zijn hersteld. Zo is een moestuin aangelegd, een hoogstam boomgaard en zijn diverse hagen en houtsingels aangelegd.
De Boerderij stamt uit 1919 en is in 1967 volgens de toen heersende opvattingen ingrijpend gemoderniseerd. Er is veel gesloopt en daar waar mogelijk zijn de authentieke elementen hersteld. Tegelijkertijd is daarmee de boerderij van alle moderne comfort voorzien.
-
Wissinks Möl
Wissinks Möl
De oprichter en eerste eigenaar J.H. Wissink woonde naast het molenveld. De molen heeft drie zolders in plaats van de gebruikelijke twee zolders bij standerdmolens en heeft een koningsspil met spoorwiel voor de aandrijving van twee van de drie maalkoppels.
De historie van de molen is verbonden met het eeuwenoude Erve Wissink. De beide gevelstenen in de boerderij tegenover de molen herinneren aan de plaatsing van de molen in 1802.
Bij de wandeling rondom de molen kan men op de vier grote Bentheimer funderingsstenen het levensverhaal lezen in de vorm van een gedicht in het Twents door de heer J.J. van Deinse. De Vereniging ”Wissink’s Mol” is op 10 mei 1975 opgericht.
-
Landgoed De Helmer
Landgoed De Helmer
De Helmer is al sinds 1305 een bekend erf in Enschede. In de Tweede Wereldoorlog is de Duitse bezetter op De Helmer begonnen met de aanleg van een startbaan voor de lancering van onbemande straalvliegtuigen, een V1 lanceerplatform.
Het is echter bij een fundering gebleven, deze ligt nog steeds in het bos van het landgoed. Het landgoed is opengesteld en is door zijn ligging een populaire uitvalbasis om te wandelen voor inwoners uit de buurt.
Twee van de drie boerderijen en een theekoepel op het landgoed zijn rijksmonumenten, de theekoepel is onlangs met behulp van subsidie gerestaureerd.
-
Kinderboerderij De Wesseler
Kinderboerderij De Wesseler
De Gemeente Enschede werd in 1968 eigenaar van De Wesseler. Op 26 april 1969 werd de volledig gerestaureerde boerderij door wethouder H. Schoonderbeek officieel in gebruik gesteld als voorlopig wijkcentrum. De schuren werden benut als opslagruimte van materialen voor diverse gemeentelijke diensten.
In 1993 neemt de Gemeente Enschede het besluit om ten behoeve van de Milieudienst van de boerderij De Wesseler een natuur-educatief centrum te maken, waarin ook onderdak gevonden wordt voor een kinderboerderij.
-
Groot Brunink
Groot Brunink
Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Aan de voorzijde wordt gewoond, aan de achterzijde bevinden zich de stallen.
Typerend voor de traditionele Twentse boerderij zijn de met rode pannen belegde zadeldaken en de houten gevelbekleding in te topgevels.
-
Smalenbroek
Smalenbroek
De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De monumentale boerderij beschikt over een commiezenkamer, hetgeen herinnert aan de tijd dat smokkelaars hun smokkelwaar van en naar Duitsland brachten.
-
Wooldrikspark
Wooldrikspark
Vroeger was het Wooldrik een landgoed. Rond 1900 kocht het echtpaar ter Kuile-Cromhoff het boerenerf en bouwden er een landhuis op. Ze lieten een park en vijver aanleggen. Tegenwoordig staat de oude boerderij er nog en is nu een kinderboerderij. Rondom het oude koetshuis is een theetuin gevestigd.
-
Koetshuis
Koetshuis
Vrijstaand koetshuis welke vroeger behoorde bij de (afgebroken) villa van de familie Ter Kuile. Het Koetshuis met tuin is particulier bewoond en gedeeltelijk in gebruik als theetuin en atelier.
-
't Wooldrik
't Wooldrik
Het gebouw van de huidige kinderboerderij stamt uit 1788. In de 19e eeuw was de boerderij met omliggende gronden eigendom van de familie Ter Kuile, textielfabrikanten in Enschede. De boerderij bleef in bedrijf voor de landbouw, maar de eigenaars kwamen er vaak van het landleven genieten.
In 1883 werd er rond de boerderij een landgoed aangelegd. Dit werd ontworpen door de bekende tuinarchitect Wattez. De familie Ter Kuile liet er een grote villa bij bouwen met een vrijstaand koetshuis.
-
Boerderij 't Volbert
Erve 't Volbert
Vermoedelijk is het erf al eeuwenoud, het werd al genoemd in de 15de eeuw. De huidige boerderij en schuur komen voor al voor op de kaart van het kadaster uit 1832! De gebouwen stonden toen een eind buiten Enschede op de grens met de woeste gronden van de Eschmarke.
De woeste gronden van deze markt zijn in 1846 verdeeld onder de rechthebbende eigenaren. De eigenaar van dit erf was toen Lukas Volbert, ook wel Lukas Haverkate genaamd.
-
Stadsboerderij in Roombeek
Stadsboerderij in Roombeek
Boerderij Het Vrijdag heeft een historie die terug gaat tot het midden van de 19e eeuw. Tientallen jaren geleden nog verscholen tussen de begroeiing van bomen en beplanting. Nu is er een restaurant in gevestigd.
-
Kinderboerderij Noord
Kinderboerderij Noord
Traditionele Saksische boerderij van begin 20e eeuw werd in de jaren 70 omgebouwd tot een plek waar kinderen volop kennis kunnen maken met dieren en gewassen.
-
Erve 't Stroink
Erve 't Stroink
Fraai boerderijcomplex 'Het Stroink', bestaande uit een boerderij, waarvan het woongedeelte deels typisch 19e eeuws en deels gemoderniseerd is, een landarbeiderswoninkje onder schilddak en twee houten schuren.