navigatie overslaan

Spannende geschiedenis

Treed in de voetsporen van de Grootste Bankoverval aller tijden.

  • Leestijd 4
  • Gelezen 6747 keer

Wereldnieuws in 1944. De Grootste bankoverval aller tijden vond plaats in Almelose vestiging van De Nederlandsche Bank. Verzetstrijders roofden 46 miljoen gulden uit De Nederlandsche Bank. Ze nemen de wapens op als Nederland al vier jaar onder de Duitse bezetting zucht. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Ervaar het zelf! Stap op de fiets en kom langs de meest markante plekken die bij dit bijzondere geschiedenisverhaal horen.

Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi's. Na de hete verzetzomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het Oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen... Het boek is vanaf nu te koop in alle (online) boekhandels in Nederland.

Fietstocht langs historische locaties uit het boek

Ben je naar aanleiding van het verhaal over het boek 'De grootste bankoverval aller tijden' benieuwd naar de locaties die in het boek worden genoemd? Stap dan op de fiets en kom langs de meest markante plekken die bij dit bijzondere geschiedenisverhaal horen. Dat je langs bijzondere plekken komt is zeker! Zo fiets je onder andere langs het voormalige huis van Derk Smoes, kom je langs de schietbaan waar het bankpersoneel getraind werd en zie je waar het plaatselijke hoofdkwartier van de Wehrmacht gevestigd was. Je kunt zelfs de originele kluis bezoeken van de Twentsche Bank, waarin 77 miljoen lag opgeslagen. Die kluis bevindt zich in de kelder van het huidige Restaurant Ledeboer. Natuurlijk kom je ook langs de plek waar ooit De Nederlandsche Bank stond en waar de overval plaatsvond. Een bijzondere duik in de geschiedenis dus!

Noordelijke Fietsroute - 64 kilometer
De noordelijke fietsroute begint bij Hotel Huis van Bewaring in Almelo. Onderweg kom je langs de locaties die worden benoemd in het boek van Frank Krake. De weg wordt vervolgd door de straten van de verzetstrijders, die naar de Henk Höften en Derk Smoes zijn vernoemd. Vervolgens kom je langs de schietbaan van het bankpersoneel. De nazi's schoten de baan kapot met wapens van te groot kaliber. Door het kleine dorp Harbrinkhoek kom je o.a. langs Smederij Borgerink. Achter een blinde muur op zolder lagen wapens en andere illegale spullen. Op de Almeloseweg 171 woonde bakker Hendrik Frielink met zijn vrouw. Tijdens zijn arrestatie vond de Sicherheitsdienst hier de ondergedoken Willem Meenks achter een verborgen kast. De route vervolgt zich langs o.a. Historisch Museum Vriezenveen, de Fabriek Jansen en Tilanus en De Nederlandsche Bank. Bekijk hier de volledige route!

Zuidelijke Fietsroute - 69 kilometer
Ook de zuidelijke fietsroute start bij het Huis van Bewaring. Waarbij de weg zich vervolgd langs De Waag, tijdens de bevrijding werden er gaten geschoten in de gevel van dit gebouw. Vervolgens kom je op de plek waar vroeger De Nederlandsche Bank stond en langs Ortskommandantur Almelo, dit was het plaatselijk hoofdkwartier van de Wehrmacht. Deze werd in Nederlandse steden gevestigd voor het toezicht op de inkwartieringen van Duitse militairen en de organisatie van het vorderen van goederen in WOII. De route vervolgt zich langs o.a. Oorlogsmonument Wierden, voormalige slagerij Eshuis, Monument Schietbaan, onderduikboerderij Veneklaas en hoofkantoor Sicherheitsdienst. En ook langs Memory Museum hier beleef je als bezoekers stap voor stap de periode 1935-1945 en krijg je een realistisch beeld van deze tijd. Bekijk hier de volledige route!

Wat vind je van dit artikel?