Route-tips
In zeven dagen pelgrimeren over het prachtige Hilligenpad van Twente
- Leestijd 4 min
- Gelezen 20441 keer
In zeven dagen tijd de drukte achter je laten? Afrekenen met bestaande patronen en ruimte maken voor nieuwe inzichten? Dat kan met het Hilligenpad. Twents voor Heiligenpad. Het leidt je over eeuwenoude leylijnen langs vijftig inspirerende en spirituele plekken in Twente.
Het Hilligenpad gaat over geloof én landschap. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. In het landschap vind je talloze plekken die te maken hebben met geloof en bijgeloof van mensen door de jaren en zelfs eeuwen heen. Het Hilligenpad voert je langs tachtig van deze plekken. Langs voor de hand liggende landschapselementen uit het christelijke geloof, zoals Mariakapellen, kloosterpaden en een historische ‘preakstoal’. Maar ook langs grafheuvels en urnenvelden uit de voorchristelijke tijd.
En langs plekken met verhalen die je misschien nog niet kent, zoals het verhaal achter de duivelssteen, voorspellingen van een toverkol en brooduitdeling nieuwe stijl. Ook relatief nieuwe plekken komen voorbij, zoals een hedendaagse bezinningstuin. De beschrijvingen zijn gebaseerd op feiten, maar vaak ook op legendes en sagen. Want dat is de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu nog in de eenentwintigste eeuw.
Dag 1: Hof Espelo – Oldenzaal | 21,6 km
Al snel kom je het eerste Hilligen Huesken of heilige huisje tegen. Onze voorouders zochten en vonden er verbinding met het hogere. Eerst nog met woeste, heidense taferelen. Later met meer ontwikkelde, christelijke rituelen. De plek bleef hetzelfde. Daar zat de magie in de grond. Nog weer later is die grond gewijd aan Sint Jacob, San Tiago in het Spaans. Zijn graf is de eindbestemming van de beroemde Camino de Santiago. De dag eindigt in Oldenzaal bij de Plechelmusbasiliek. Of beter: op een terrasje in zijn schaduw.
Dag 2: Tankenberg – Volthe | 21,5 km
Via de Tankenberg en Domineesberg loop je naar de galg op de Loabult en de Belvedère. Die namen zeggen genoeg. Dat wordt klimmen. Maar er is ook tijd om stil te staan. Bij de prachtige vergezichten. Voor een kaarsje in een Mariakapel. De route gaat verder over het Lutterkerkpad en het Kerkenbos met zijn geheime processiepaden. Einddoel is Volthe, een ieniemienie buurtschap dichtbij de middeleeuwse havezate Everloo. Jammer om te gaan slapen. De nachten zijn er nog echt donker.
Dag 3: Hunenborg – Tubbergen | 23 km
Vandaag gaat het vooral over de eindigheid van het leven. Vanaf Rossum via het Dal van de Mosbeek naar Tubbergen, een gebied vol prehistorische sporen. In Hezingen loop je over de Höllweg (helweg). Een speciale weg waarover onze voorouders de doden naar het kerkhof brachten. Net als oude offerplaatsen, legden ze die dodenwegen aan op leylijnen: energiebanen die spirituele krachtcentra met elkaar verbinden. Langs prehistorische grafheuvels in het prachtige Springendal. Via terrasjes in het, niet voor niets, toeristische Ootmarsum bereik je de Kapsweg. Vernoemd naar een boerenknecht die er, vredig onder een boom begraven ligt.
Dag 4: Tubbergen – Saasveld | 20 km
De Kroezeboom is misschien wel de oudste eik van Nederland. Hij staat al meer dan 500 jaar op deze bijzondere plek waar - maar liefst- 37 leylijnen of energiebanen samenkomen. Voel je al iets? Als het antwoord ‘ja’ is, weet dan dat je onder de beschermende takken van de eeuwenoude eik, ook kunt trouwen. Controleer wel even of het er echt goed voelt voor allebei. Stel je voor dat de leylijnen een andere boodschap afgeven.
Dag 5: Saasveld – Zenderen | 15,8 km
Dag vijf begint op het kerkepad tussen boerderij ‘Oold Daggel’ en de kerk in Saasveld. De boer wilde maar een ding. De kortste route naar de kerk. Dus baande hij, jaar na jaar, met het hele gezin, zijn eigen pad. Dwars door weilanden en akkers. Via het Molenven, het oudste beschermde natuurgebied van Twente komt Zenderen eindelijk in zicht.
Dag 6: Zenderen - Beckum | 25,7 km
Dag zes van het Hilligenpad voert van Zenderen naar Beckum. Zo kom je bijvoorbeeld langs de 'Maria-eik'. Een holle eik waarin ooit door iemand een beeltenis van Maria is verstopt. Met als hoogtepunt van de route Landgoed Twickel. Landgoed Twickel is ontstaan in de middeleeuwen. De oudste vermelding van een huis op deze plek is 1347, toen Herman van Twickelo Huis to Eysinc kocht, zoals het toen heette.
Dag 7: Beckum - Hof Espelo | 25,7 km
Kom onderweg langs meerdere natuurgebieden met elk een eigen verhaal en veelal afkomstig zijn uit het textielverleden van Twente. Heb je de route volgens het boekje gelopen. Dan ben je bij Hof Espelo aan het einde van het Hilligenpad. Loop jij deze route 'volgens het boekje'? Gefeliciteerd! Dan zit jouw reis erop en kun je terugblikken op .. tja wat? In tevredenheid? Over de afgelegde kilometers? Of over de innerlijke reis?