navigatie overslaan

Route-tips

In vijf dagen pelgrimeren over het prachtige Hilligenpad van Twente

  • Leestijd 3
  • Gelezen 16412 keer

In vijf dagen tijd de drukte achter je laten? Afrekenen met bestaande patronen en ruimte maken voor nieuwe inzichten? Dat kan met het Hilligenpad. Twents voor Heiligenpad. Het leidt je over eeuwenoude leylijnen langs vijftig inspirerende en spirituele plekken in Twente.

Inspiratie begint met kijken en verwonderen. Weleens graan gezien dat niet meebuigt met de wind? Echt niet. De natuur als spiegel en coach. Je hoeft er alleen maar open voor te staan. Dat geldt ook voor de religieuze en heidense plekken waar je langskomt. De reflectie op je eigen leven volgt vanzelf. De route start in Hof Espelo bij Enschede en is gemarkeerd met schildjes. Opvallend zijn de grote hoogteverschillen, prachtige vergezichten en mystieke bossen.

Dag 1 Hof Espelo – Oldenzaal | 20 km

Al snel kom je het eerste Hilligen Huesken of heilige huisje tegen. Onze voorouders zochten en vonden er verbinding met het hogere. Eerst nog met woeste, heidense taferelen. Later met meer ontwikkelde, christelijke rituelen. De plek bleef hetzelfde. Daar zat de magie in de grond. Nog weer later is die grond gewijd aan Sint Jacob, San Tiago in het Spaans. Zijn graf is de eindbestemming van de beroemde Camino de Santiago. De dag eindigt in Oldenzaal bij de Plechelmusbasiliek. Of beter: op een terrasje in zijn schaduw.

Dag 2 Tankenberg – Volthe | 18 km

Via de Tankenberg en Domineesberg loop je naar de galg op de Loabult en de Belvedère. Die namen zeggen genoeg. Dat wordt klimmen. Maar er is ook tijd om stil te staan. Bij de prachtige vergezichten. Voor een kaarsje in een Mariakapel. De route gaat verder over het Lutterkerkpad en het Kerkenbos met zijn geheime processiepaden. Einddoel is Volthe, een ieniemienie buurtschap dichtbij de middeleeuwse havezate Everloo. Jammer om te gaan slapen. De nachten zijn er nog echt donker.

Dag 3 Tilligte – Kapsweg | 24 km

Vandaag gaat het vooral over de eindigheid van het leven. In Hezingen loop je over de Höllweg (helweg). Een speciale weg waarover onze voorouders de doden naar het kerkhof brachten. Net als oude offerplaatsen, legden ze die dodenwegen aan op leylijnen: energiebanen die spirituele krachtcentra met elkaar verbinden. Langs prehistorische grafheuvels in het prachtige Springendal. Via terrasjes in het, niet voor niets, toeristische Ootmarsum bereik je de Kapsweg. Vernoemd naar een boerenknecht die er, vredig onder een boom begraven ligt.

Een pelgrim erkent dat hij het antwoord op de grote vragen van zijn leven niet weet -Anselm Grün

Dag 4 Tubbergen – Weerselo | 17 km

De Kroezeboom is misschien wel de oudste eik van Nederland. Hij staat al meer dan 500 jaar op deze bijzondere plek waar -maar liefst- 37 leylijnen of energiebanen samenkomen. Voel je al iets? Als het antwoord ‘ja’ is, weet dan dat je onder de beschermende takken van de eeuwenoude eik, ook kunt trouwen. Controleer wel even of het er echt goed voelt voor allebei. Stel je voor dat de leylijnen een andere boodschap afgeven.

Dag 5 Saasveld – Zenderen | 21 km

De laatste dag begint op het kerkepad tussen boerderij ‘Oold Daggel’ en de kerk in Saasveld. De boer wilde maar een ding. De kortste route naar de kerk. Dus baande hij, jaar na jaar, met het hele gezin, zijn eigen pad. Dwars door weilanden en akkers. Via het Molenven, het oudste beschermde natuurgebied van Twente komt Zenderen eindelijk in zicht.

Wat vind je van dit artikel?