Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Waterpad Wandelroute Almelo

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  9,2 km
 • Duur

  2:18
 • Moeilijkheidsgraad

  gemiddeld
 • Locaties

  31

Water is een wezenlijk onderdeel van de identiteit van Almelo. De stad is in de 11e eeuw ontstaan op een kruispunt van land- en waterwegen. Vanaf het begin van het ontstaan van de stad is Almelo een levendig handelscentrum met schippers, vissers, boeren en ambachtslieden. Dankzij de ligging op een kruispunt van land- en waterwegen heeft de stad zich kunnen ontwikkelingen tot een bloeiende textielstad met hoogstaande ondernemers.

Almelo heeft in het verleden ook regelmatig last gehad van overstromingen. De laatste en tevens meest memorabele keer was in 1946. In de avond van 4 februari 1946 brak de noordelijke dijk van de Weezebeek tussen de Maardijk en de Windmolenbroeksweg door. Het had in de voorafgaande periode dusdanig veel en hevig geregend dat het waterpeil extreem hoog stond. In totaal kwam 2713 hectare onder water te staan en de totale schade werd geschat op ongeveer 400.000 gulden.

Sinds 1946 is hard gewerkt aan het verbeteren van de afwateringssystemen in en om Almelo zodat watersnoden tot het verleden zijn gaan behoren. Tegenwoordig kunnen we daarom vooral genieten van het water en het bijbehorende groen dat nog altijd tot in de binnenstad reikt.  

 1. Bibiotheek/VVV

  Bibiotheek/VVV
  De architect heeft geprobeerd om met dit speelse gebouw tegenwicht te geven aan het strenge ontwerp van het voormalige Stadhuis, dat er schuin tegenover staat.
 2. Stadvijver

  Stadvijver
  Op deze plek stond ooit de textielfabriek van Van Heek Scholco, dat was ontstaan uit de ‘Katoenmaatschappij voorheen Gebroeders Scholten & Compagnie N.V.’.
 3. Oude haven/water terug in de binnenstad

  Oude haven/water terug in de binnenstad
  Lange tijd is dit deel van het kanaal gedempt geweest, toen het zijn transportfunctie had verloren. In een hernieuwde waardering voor het water is dit deel van kanaal voor het stadhuis de eerste fase in de plannen om het water weer door te laten lopen tot het Marktplein.
 4. Jachthaven/Centrumhaven

  Jachthaven/Centrumhaven
  Op de plek waar het kanaal Almelo-Nordhorn en het Overijssels Kanaal samenkomen, ligt de jachthaven Almelo Centrum.
 5. Overijssels Kanaal

  Overijssels Kanaal
  Rond 1850 werd de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij (O.K.M.) opgericht. De maatschappij kreeg het recht om een aantal kanalen te graven in Overijssel.
 6. Kanaal Almelo-Nordhorn

  Kanaal Almelo-Nordhorn
  Het kanaal Almelo-Nordhorn verbindt Almelo via het water met de Duitse stad Nordhorn. Het kanaal wordt al geruime tijd niet meer als scheepvaartroute gebruikt. Alleen aan Duitse zijde is het kanaal voor kleine boten nog bevaarbaar.
 7. Indië-terrein

  Indië-terrein
  Waar vroeger katoen werd gemaakt en verscheept naar Indië, ontwikkelt zich een levendig en eigentijds woon-, werk- en leefgebied.
 8. Zicht op kerk

  Zicht op kerk
  De zijstraten langs het kanaal bieden een prachtige blik op de toren van de St. Georgiusbasiliek, die in de stad vaak ‘de Sjors’-kerk wordt genoemd.
 9. Vriezebrug & Brugwachterswoning

  Vriezebrug & Brugwachterswoning
  De Vriezebrug is in 1933 gebouwd ter vervanging van een oude ophaalbrug uit ca. 1889. Deze bestond uit twee betonnen landhoofden, die waren bekleed met metselwerk. Aan de kant van de stad zit nog de oude machinekamer met het bewegingswerk.
 10. Sportpark

  Sportpark
  Al sinds 1919 is er op deze locatie een zwembad. Het werd ooit opgericht onder de naam "Vereeniging het Sportpark met Bad- en Zweminrichting" en was destijds een buitenzwembad met houten vlonders.
 11. Banisgemaal

  Banisgemaal
  Om het laag gelegen Almelo voldoende droog te houden werd in 1959 het Banisgemaal gebouwd. Nu wordt het gemaal nog 1 à 2 keer per jaar ingezet bij hoogwatersituaties.
 12. Loolee

  Loolee
  De brede Loolee is een gekanaliseerde beek, die het water van vele kleinere beken ontvangt. Via deze waterloop wordt het gezuiverde afvalwater uit de Twentse steden afgevoerd.
 13. Banksteen

  Banksteen
  Op de oevers van de Loolee tegenover het vogeleiland staat de ‘banksteen’. Dit is het winnende ontwerp van een prijsvraag voor jong talent uit 2007, uitgeschreven onder studenten van het Deltion College in Zwolle.
 14. Gravenallee

  Gravenallee
  Vanuit Huize Almelo kijk je diep de Gravenallee in. Deze historische jachtlaan is 3,5 kilometer lang en eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn.
 15. Huize Castello

  Huize Castello
  Aan het einde van een eikenlaan in het verlengde van de Gravenallee staat Huize Castello, dat eind 19e eeuw door de graaf van Rechteren werd gebouwd voor zijn moeder.
 16. Rogmanspark

  Rogmanspark
  Dit stadspark grenst aan de Gravenallee en is vernoemd naar P.M. Rogmans, rentmeester van Huize Almelo. Het park ligt op een voor Almelo historische locatie.
 17. Hagenpark

  Hagenpark
  Prachtige hoge bomen sieren het Hagenpark, dat eind jaren ’80 werd aangelegd. De Aa stroomt langs het park, dat vroeger de tuin was van het Elisabeth Ziekenhuis.
 18. Rivier de Aa

  Rivier de Aa
  Het op hogere zandgrond gelegen Almelo ontstond in de middeleeuwen op de plek waar een landweg en de beek de Aa elkaar kruisten.
 19. Grotestraat

  Grotestraat
  De Grotestraat is dé winkelstraat van Almelo, een lange straat van noord naar zuid. In de grote herenhuizen woonden vroeger textielhandelaren.
 20. Schokland

  Schokland
  Proeflokaal België aan het Schokland, met zijn verlaagde terras aan het water, is een prachtige plek om op een mooie dag te genieten van een drankje
 21. Stadsmuseum

  Stadsmuseum
  Dit museum is gevestigd in het Rectorshuis en de daarachter gelegen vroegere Latijnse school. Het gebouw heeft een lange geschiedenis.
 22. Bergbezinkbassin Tuinstraat

  Bergbezinkbassin Tuinstraat
  Op een bijna verscholen plekje midden in de binnenstad vind je twaalf moderne woningen langs het water. De rode bakstenen woningen hebben geen tuin, maar een dakterras bij het water
 23. Mans Kapbaarg Mozaïek

  Mans Kapbaarg Mozaïek
  Dit stripverhaal in mozaïek verbeeldt de geschiedenis van Mans Kapbaarg. Die door dienstplicht in leger van Napoleon terechtkwam en deelnam aan veldtochten van de Fransen naar Spanje en Rusland en de slag bij Waterloo.
 24. Verdiept spoor

  Verdiept spoor
  238 treinen razen dagelijks over dit spoor. De meeste treinen van Zwolle naar Enschede en terug. Maar ook van en naar Amsterdam en Berlijn.
 25. Turkse Moskee

  Turkse Moskee
  De Yunus Emre-moskee is van de oudste moskeeën van Nederland en is vernoemd naar een Turks dichter en mysticus uit de late middeleeuwen.
 26. Beeklustpark

  Beeklustpark
  Het Beeklustpark ligt niet direct aan de route, maar is wel een bezoek waard. Het is respectieve ongeveer 7 minuten lopen vanaf de ingang van de begraafplaats.
 27. Begraafplaats 't Groenedael

  Begraafplaats 't Groenedael
  Begraafplaats ’t Groenedael is de gemeentelijke begraafplaats van Almelo. De begraafplaats is aangelegd in 1873 en werd meerdere malen uitgebreid.
 28. Zittend en liggend paard

  Zittend en liggend paard
  De losse ‘houtstammen’ die samen een paard vormen, leidden vlak na de plaatsing van het kunstwerk in 2004 tot verontruste telefoontjes
 29. Aalderinkssingel / Thorbeckelaan

  Aalderinkssingel / Thorbeckelaan
  Wanneer het heel hard regende in Almelo hadden de bewoners van de wijk Kerkelanden vaak wateroverlast. Het grondwaterpeil is hier relatief hoog.
 30. Station NS

  Station NS
  Almelo is al lange tijd een belangrijk spoorwegknooppunt. Het eerste station werd in 1865 in gebruik genomen. Al in 1883 werd het gebouw vervangen door een nieuw stationsgebouw dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft dienst gedaan.
 31. Twenthe centrum

  Twenthe centrum
  Het monumentale Twenthe Centrum is een van de meest in het oog springende herinneringen aan de periode dat Almelo nog een belangrijke textielstad was.