navigatie overslaan

Erfgoedroute Almelo

De erfgoedroute voert je langs de belangrijkste gebouwen en plaatsen in en om de Almelose binnenstad. Je komt zowel gebouwen met de monumentenstatus tegen, als architectonisch interessante panden. Maar ook vind je op de route 3 musea, die het erfgoed van Almelo nog meer doen spreken.

 • type Wandelen
 • afstand 5,1 km
 • duur 1:17

Startpunt

Start bij de Tourist Info in Almelo. Gevestgid in bibliotheek, Het Baken 3.

 1. Bibliotheek

  Bibliotheek/Tourist Info

  De architect Henk Döll van bureau Meccano heeft geprobeerd om met dit speelse gebouw tegenwicht te geven aan het strenge ontwerp van het voormalige Stadhuis, dat er schuin tegenover staat. Het gebouw heeft twee delen. De grootste ruimte van het gebouw ligt als een vissenlichaam langs Het Baken.

  Het is een langgerekt strak gedeelte dat de kromming van de staart volgt. Een kleinere ruimte ligt als een zwierige vissenstaart langs de Touwbaan. De kopgevel van het gebouw is voor een groot deel uit ultramarijn blauw glas opgetrokken net zoals de noordelijke kopgevel. De dakopbouw is van zink.

  Tourist info bevindt zich in de bibliotheek, direct bij binnenkomst rechts.

 2. St. Georgiusbasiliek

  St. Georgiusbasiliek

  De Sint-Georgiusbasiliek in de Nederlandse stad Almelo is een neogotische kruiskerk die tussen 1900 en 1902 gebouwd werd naar ontwerp van Wolter te Riele. In 2009 kreeg de kerk de eretitel van basilica minor.

 3. Huize Almelo

  Park en kasteel Huize Almelo

  Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg.

 4. Gravenallee

  Gravenallee

  De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.