Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Erfgoedroute

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  5,9 km
 • Duur

  1:28
 • Locaties

  40

Met de Erfgoedroute maak je kennis met aantrekkelijke bouwwerken en gevels in Almelo. De route is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info Almelo in de bibliotheek van Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Een handzaam uitklapbaar boekje met een plattegrond, foto’s en korte teksten.

Wij wensen je veel wandel plezier!

 1. Bibliotheek / VVV, Het Baken 1

  Bibliotheek / VVV, Het Baken 1
  De architect heeft geprobeerd om met dit speelse gebouw tegenwicht te geven aan het strenge ontwerp van het voormalige Stadhuis, dat er schuin tegenover staat.
 2. Voormalig Stadhuis, Stadhuisplein 1

  Voormalig Stadhuis, Stadhuisplein 1
  Op de plek waar vroeger het textielbedrijf Palthe stond, kwam in 1972 het nieuwe Almelose stadhuis. Architect J.J.P. Oud was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van moderne architectuur in Nederland.
 3. Joodse Begraafplaats, Boddenstraat

  Joodse Begraafplaats, Boddenstraat
  Deze Joodse begraafplaats werd in 1846 aangelegd toen het eerst Joodse kerkhof, aan de Kerkhofsweg vanwege ruimtegebrek moest sluiten.
 4. St. Georgiusbasiliek

  St. Georgiusbasiliek
  Deze grote neogotische katholieke kerk, die in de volksmond vaak ‘de Sjors’ of ‘Sjorskerk’ wordt genoemd, wordt na ruim een jaar bouwen op 2 juli 1902 ingewijd.
 5. Doelenstraat

  Doelenstraat
  De Doelenstraat vormt sinds eeuwen de verbinding tussen het grafelijke gebied en het noordelijke stadsdeel.
 6. Grote Kerk

  Grote Kerk
  De Grote Kerk is in 1236 ontstaan als burchtkapel van de Heren van Almelo en werd in 1296 een zelfstandige parochiekerk, gewijd aan de heiligen Georgius en Mauritius.
 7. Herengracht

  Herengracht
  Aan de Herengracht staat een rijtje van twaalf oude huisjes. Ze stammen uit 1889 als vervanging van een uit omstreeks 1730 gebouwd complex en deden dienst als woningen voor personeelsleden van Huize Almelo, die er echter ook na pensionering mochten blijven wonen.
 8. Gravenallee

  Gravenallee
  De Gravenallee is sinds omstreeks 1700 de oprijlaan van kasteel Huize Almelo. Deze allee vormt een groene long die tot in het centrum reikt.
 9. Rentmeesterswoning, Gravenallee 10

  Rentmeesterswoning, Gravenallee 10
  Dit herenhuis werd omstreeks 1870 gebouwd als dienstwoning voor de rentmeester van Huize Almelo. Later heeft het enige tijd dienst gedaan als ambtswoning van de burgemeester van Almelo.
 10. Kasteelboerderij

  Kasteelboerderij
  De kasteelboerderij van het kop-romp-type is een ontwerp van architect Jan Jans uit 1939. Van dit type zijn er op het landgoed drie gebouwd.
 11. Kasteel Huize Almelo

  Kasteel Huize Almelo
  Een van Almelo’s belangrijkste monumenten is Huize Almelo. Nadat de oude waterbucht van de Heren van Almelo diverse malen door oorlog werd beschadigd, bouwde Zeger van Rechteren in 1662 het huidige kasteel.
 12. Huize Castello

  Huize Castello
  Aan het einde van een eikenlaan in het verlengde van de Gravenallee staat Huize Castello, dat eind 19e eeuw door de graaf van Rechteren werd gebouwd voor zijn moeder.
 13. Kolkje & Hof van Gülick

  Kolkje & Hof van Gülick
  Dit gebied zag er tot omstreeks 1870 geheel anders uit. Tot die tijd werd het doorsneden door diverse waterlopen met aan weerszijden grasland waarop linnengoed werd gebleekt.
 14. Wevershuisje

  Wevershuisje
  Als je op het kerkplein staat met je rug naar de kerk gekeerd zie je rechts voor je een smal straatje.
 15. Doopsgezinde Kerk

  Doopsgezinde Kerk
  Ongeveer halverwege de Grotestraat staat aan de rechterzijde de Doopsgezinde kerk. Het kerkje werd in 1684 in gebruik genomen op de huidige plaats aan de Grotestraat.
 16. Hofkeshuis

  Hofkeshuis
  Het Hofkeshuis was vroeger een van de pronkstukken van Almelo, totdat in 1928 de gevel ingrijpend werd verbouwd en etalages het aanzien van het statige pand veranderden.
 17. Koornmarkt

  Koornmarkt
  De Koornmarkt is van oudsher het middelpunt van de stad. Tot ver in de 19e eeuw vond hier de markt plaats waar boeren en ambachtslieden hun waren aanboden.
 18. Oude Sociëteit

  Oude Sociëteit
  Enkele tientallen meters vanaf de Grotestraat bevindt zich de uit 1889 stammende herensociëteit ‘Tot nut en vermaak’, die nu een onderdeel is geworden van het Theaterhotel Almelo.
 19. Stadsmuseum

  Stadsmuseum
  Dit museum is gevestigd in het Rectorshuis en de daarachter gelegen vroegere Latijnse school. Het gebouw heeft een lange geschiedenis.
 20. Eben-Haëzer Kerk & Woonhuizen

  Eben-Haëzer Kerk & Woonhuizen
  Het complex bestaat uit een eenvoudige zaalkerk met aan weerszijden twee dienstwoonhuizen die in elkaars spiegelbeeld zijn gebouwd.
 21. Voormalig Elisabethziekenhuis

  Voormalig Elisabethziekenhuis
  Het voormalig rooms-katholiek ziekenhuis, "St. Elisabeth" met ziekenhuiskapel en rusthuis ‘Canisius’ werd gebouwd in de jaren 1926-1928 in een sobere traditionalistische baksteenarchitectuur.
 22. Voormalig Waterschapgebouw

  Voormalig Waterschapgebouw
  Het Waterschap de Regge gaf architect H.F. Mertens in 1928 opdracht tot de bouw van dit kantoorpand. Het pand kreeg enkele voor die tijd moderne voorzieningen, waaronder een telefooncentrale en een centrale verwarming.
 23. Watertoren

  Watertoren
  Deze betonnen functionalistische watertoren is in 1926, in opdracht van de Algemene Waterleiding Maatschappij Almelo, gebouwd.
 24. Molenkampspark

  Molenkampspark
  Het Molenkampspark is een besloten parkachtige villabuurt in een P-vormige straat. De woonhuizen staan op diepe percelen in hetzelfde patroon en dateren uit de eerste helft van de 20e eeuw.
 25. Bolletjemuseum

  Bolletjemuseum
  Gerardus Johannes ter Beek (1843-1933) startte aan het einde van 1867 een bakkerswinkel aan de Grotestraat in Almelo.
 26. Huis van Bewaring

  Huis van Bewaring
  Deze voormalige gevangenis is in 1928 gebouwd en heeft de Rijksmonumentenstatus. Samen met het voormalige bankgebouw van Ledeboer & Co. en het Waaggebouw dat je hier gaat zien, vormt het voormalige Huis van Bewaring een mooie historische gevelwand.
 27. Voormalig Waaggebouw

  Voormalig Waaggebouw
  Het voormalige Waaggebouw is een in Hollandse Neorenaissance stijl gebouwd Rijksmonument uit 1913. Het Waaggebouw is een ontwerp van de gemeente-architect Kolpa en vertoont grote overeenkomsten met nog bestaande raadhuizen uit de zeventiende eeuw zoals dat van Graft in Noord Holland, dat van de Rijp en vooral met het stadhuis van Hoorn.
 28. Voormalig Bankgebouw

  Voormalig Bankgebouw
  Op de hoek staat het voormalige bankgebouw van Ledeboer & Co. Bankiers, uit 1909. Het ontwerp is van de architecten A.D.N. van Gendt en J.G. van Gendt uit Amsterdam en de Almelose architect H.A. Witzand.
 29. Voormalig Paleis van Justitie

  Voormalig Paleis van Justitie
  Dit gebouw is het uit 1846 stammende voormalige Paleis van Justitie. Van die eerste bouwfase is bijna niets bewaard gebleven.
 30. Wierdensestraat

  Wierdensestraat
  De Wierdensestraat, waar je je nu op bevindt, staat op nummer 2 op de lijst met meeste monumenten, alleen de Grotestraat heeft er meer.
 31. Villa Kloosteres

  Villa Kloosteres
  Villa “Kloosteresch” is in 1925 in “Um 1800” bouwstijl ontworpen. Deze bouwstijl kenmerkt zich door een sobere klassieke vormgeving.
 32. Station

  Station
  Almelo is al lange tijd een belangrijk spoorwegknooppunt. Het eerste station werd in 1865 in gebruik genomen.
 33. Voormalige Stoomspinnerij Twenthe

  Voormalige Stoomspinnerij Twenthe
  Het monumentale Twenthe Centrum is een van de meest in het oog springende herinneringen aan de periode dat Almelo nog een belangrijke textielstad was.
 34. Stadhuis Almelo

  Stadhuis Almelo
  Dit nieuwe stadhuis, opgeleverd in 2015, dient ter vervanging van het voormalige stadhuis aan het begin van deze wandelroute.
 35. Rechtbank & Kunst-torentje

  Rechtbank & Kunst-torentje
  Het blauwe gerechtsgebouw, door Cor Kalsbeek ontworpen op de plaats waar ooit de Ten Cate fabriek stond, ademt een sfeer van geslotenheid dat past bij een gerechtsgebouw.
 36. Houtstek / Jachthaven

  Houtstek / Jachthaven
  Oorspronkelijk stond deze houtstek tussen de Oranjestraat en de Doelenstraat en was een schuur die dienstdeed als houtzagerij, één van de negen zagerijen die Almelo rijk was.
 37. Indiëterrein

  Indiëterrein
  Het voormalige fabrieksterrein van textielbedrijf Koninklijk Ten Cate is al honderden jaren bekend onder de naam Indië.

Tip je vrienden

facebook twitter