Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Ommetje Het Veenschap

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  6,0 km
 • Duur

  1:00
 • Locaties

  5

Het Veenschap ligt in een prachtig verveningslandschap dat in de zestiger jaren opnieuw is verkaveld. Naast het wandelommetje is er ook een lus voor scootmobielen.

Startpunt

N36 afslag Vriezenveen richting Geesteren. Na 175m links en volg de bordjes naar Johanneshoeve. Na 36 afslag Westerhaar richting Sibculo. Na 120m rechts en volg de bordjes Johanneshoeve.

 1. De Johanneshoeve

  De Johanneshoeve

  Johannes Schipper had in het begin van de twintigste eeuw in Vriezenveen een boerderij. In 1958 verplaatste hij het bedrijf naar de Dalweg. Als kok bakt hij op ambachtelijke wijze krentenwegge, volgens het recept van opa Johannes.

 2. Katerjanpad

  Katerjanpad

  Katerjanspad

  Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katersjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.

 3. Engbertsdijkvenen

  Engbertsdijkvenen

  Engbertsdijkvenen

  De Engbertsdijksvenen is een rijksnatuurmonument en wordt gerekend tot de internationale ‘wetlands’. Het reservaat beschikt over een grote afwisseling van droog en nat terrein, van meer of minder vergraven veen en landbouwgronden. Het is het laatste restant van een uitgestrekt hoogveengebied.

 4. Ruilverkavering

  Ruilverkavering

  Ruilverkaveling

  De grootschalige ruilverkaveling in de jaren 1955 - 1969 veranderde het aanzien van het buitengebied ingrijpend. De karakteristieke smalle stroken landbouwgrond vanuit de boerderijen langs de dorpsstraat maakten plaats voor grote kavels.

 5. Verbindingsleiding/knuppelpad

  Verbindingsleiding/knuppelpad

  Het knuppelpad

  Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Begin deze eeuw is een loopbrug aangelegd die aansluit op het Knuppelpad.

 6. Veenschap

  Veenschap

  Veenschap

  Het Veenschap bestaat uit veel stroken grond, waar vroeger de boeren voor eigen behoefte turf staken.De huidige eigenaren hebben een cultuurhistorische vereniging opgericht die het beheer uitvoert. De vereniging laat er een eigen kudde schapen grazen.