Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Enschede: Foodwalk Hof Espelo

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    2,1 km
  • Duur

    0:21
  • Locaties

    18

Eetbare planten in het voorjaar en zomer: je vindt ze op veel plekken. Ook op landgoed Hof Espelo, de 'achtertuin' van Enschede. Wandel mee en pluk - voor eigen gebruik - zevenblad, klaver en nog veel meer voor in de salade, soep of omelet.

Toegankelijkheid

Route deels over onverharde paden Let op! Pluk en verzamel met respect, gezond verstand en met mate: alleen voor eigen gebruik.

Startpunt

Startpunt: bezoekerscentrum Hof Espelo, Weerseloseweg 259, Enschede. Parkeergelegenheid aanwezig (gratis).

Colofon

Route gemaakt door Landschap Overijssel.

  1. Welkom & daslook

    Welkom & daslook

    Welkom!

    Welkom om deze 'foodwalk' op Hof Espelo! Landschap Overijssel (beheerder van dit gebied) wil bezoekers inspireren om er vaker op uit te gaan en (nog meer) te genieten van het landschap. Bijvoorbeeld via deze foodwalk. Onderweg krijg je tips over welke wilde planten eetbaar zijn en hoe ze eruit zien.

    Let op!

    Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik. Bij twijfel over planten, laten staan.

    Daslook

    In dit 'oogstgebied' vind je o.a. daslook: een plant uit de 'look-familie', net als knoflook, ui en bieslook. De plant komt niet veel voor in Nederland en is daarom beschermd. De geur lijkt op die van knoflook; daslook is dan ook een lekkere toevoeging aan soepen, sauzen en natuurlijk salades.

  2. Bezoekerscentrum / koetshuis

    Bezoekerscentrum / koetshuis

    Vierspan

    Op Hof Espelo zijn twee koetshuizen. Eén daarvan is uit 1927 en ligt verderop aan de Weerseloseweg en is gebouwd voor de paarden die de koetsen trokken. De nog aanwezige ringen aan de buitenbuitenmuur, dienden om een vierspan in toom te houden.

    Automobiel

    Het koetshuis waarvoor u nu staat is waarschijnlijk later in de vorige eeuw gebouwd en diende niet als onderdak voor paarden, maar voor een ‘automobiel’ van Cromhoff, de latere eigenaar van Hof Espelo. Dit koetshuis is verbouwd tot bezoekerscentrum.

    Bezoekerscentrum Hof Espelo

    In het bezoekerscentrum worden regelmatig activiteiten voor jong en oud georganiseerd door vrijwilligers.Zo zijn er middagen waarop kinderen nestkastjes kunnen timmeren of het kabouterpad kunnen volgen. Ook is er een Klauterwoud (natuurspeelplaats) en kun je hier je fietsroute ophalen.

  3. Brandnetel

    Brandnetel

    Brandnetel

    Brandnetels vind je eigenlijk overal, ook hier aan de rand van het pad. De brandnetel zit vol met vitaminen en mineralen en is goed tegen allerlei kwalen, van vermoeidheid tot en met huiduitslag. Bereid de plant als thee, als groente samen met andere groenten, als soep of.. als omelet!

    Omelet met brandnetel

    Zin in een uitgebreide lunch? Maak eens een omelet met wilde planten: 4 eieren 1 lente-ui paardenbloembladen 10 toppen van brandnetel, zevenblad en/of madeliefjes, weegbree, duizendblad 100 gr champignons olie, peper, zout

    Was blaadjes, stengels en ui en snijd ze in kleine stukken. Kook de brandnetels even zodat de ‘prik’ eraf gaat. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Klop de eieren, voeg peper en zout toe. Roer de blaadjes, lente-ui en champignons erdoor. Bak in olie op niet te hoog vuur lichtbruin.

  4. Hondsdraf

    Hondsdraf

    Hondsdraf

    Hondsdraf smaakt lekker in soep, sla, kruidenboter, omelet of bij aardappels. De blaadjes zijn het smakelijkst in april en mei. Ze smaken een beetje bitter en hebben een kruidige geur en zitten boordevol vitamine C.

  5. Zevenblad & paardenbloem

    Zevenblad & paardenbloem

    Zevenblad

    Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, vanwege de ondergrondse wortels waardoor de plant snel woekert. Maar in de sla, als pesto of gekookt als spinazie is zevenblad ook erg gezond: boordevol vitamine C.

    Paardenbloem

    Ook de paardenbloem kun je prima eten als sla; een andere naam voor paardenbloemblad is 'mosla'. In sommige landen wordt paardenbloemblad zelfs gekweekt omdat het zo'n populaire groente is! Ze groeien overal, in het wil, het gras en tussen stoeptegels.

    Recept wildpluksalade

    Hier kun je verschillende planten plukken, zoals het blad van de paardenbloem en zevenblad. Als je ze kunt vinden, kun je bijvoorbeeld ook hondsdraf of klaver toevoegen. Daarnaast: 1 tl honing 1 tl mosterd 1 el azijn 4 el (olijf)olie roomboter knoflook peper en zout

    Was de kruiden goed. Maak ze droog en meng in een slakom. Houd de bloemetjes en wat kruiden apart om te garneren en voor de kruidenboter. Overgiet de salade met dressing van (olijf)olie, azijn, honing en mosterd.

  6. Vogelmuur

    Vogelmuur

    Vogelmuur

    Vogelmuur is vooral in het voorjaar erg smakelijk. Even wassen en snijden en je kunt het rauw eten als veldsla of in kruidenboter of roomkaas. Ook gekookt is het lekker, bijvoorbeeld bereid als pesto. Vogelmuur is rijk aan vitamines en mineralen. Ook vogels zijn er dol op!

  7. Vlier

    Vlier

    Vlier

    Hier zie je een vlier, een plant uit de muskuskruidfamilie: een grote, bladverliezende struik die vroeg in de zomer bloeit. Dan zie je honderden 'schermen' met roomwitte bloemetjes, die zich in de loop van de zomer tot zwarte besvruchten ontwikkelen.

    Vlierbloesemthee

    Van gedroogde vlierbloesem kun je thee maken, die verlichting geeft bij verkoudheid en koorts. Bereiding: 1 kop kokend water 1-2 theelepels gedroogde vlierbloesem 3-5 minuten laten trekken 3x daags drinken!

    Vlierkoeken

    Ook kun je de bloesem toevoegen aan pannenkoekbeslag en er 'vlierkoeken' van bakken. En van de bessen kun je natuurlijk heerlijke siroop of gelei maken.

  8. Lijsterbes

    Lijsterbes

    Lijsterbes

    Lijsterbessen zijn vuurrode kleine besjes die in trosjes aan de lijsterbesboom groeien. Vogel zijn dol op de smaakvolle en voedzame bessen. In Nederland werd lang gedacht dat de bes giftig was, maar de rijpe bessen zijn juist erg gezond. Je kunt er bijvoorbeeld jam of siroop van maken.

  9. Kleefkruid

    Kleefkruid

    Kleefkruid

    De jonge scheuten van kleefkruid kun je na even koken in water prima eten. Van de zaadjes kun je koffie maken. Dan moeten ze wel eerst geroosterd worden. De stelen en bladeren kun je bereiden als thee.

  10. Klaverzuring

    Klaverzuring

    Klaverzuring

    Klaverzuring bloeit in de lente, een goede tijd om deze plant te leren kennen. De blaadjes smaken friszuur en zijn rauw lekker in salades en bij fruit. Je vindt klaverzuring vooral in bossen en langs bosranden.

    Klaver

    Klaver is een heel andere plant dan klaverzuring. Het bevat veel calcium, fosfor en eiwit. Rauw is klaver niet voor iedereen makkelijk te verteren maar gekookt gaat het prima. De bloemen en bladeren kun je drogen en om thee van te zetten. Een geweldig middel bij verkoudheid.

  11. Weegbree

    Weegbree

    Weegbree

    De bladeren van de weegbree zijn lekker in de salade. Het sap kun je gebruiken als smaakmaker voor o.a. saus en soep. Gedroogd zijn de bladeren bruikbaar om thee van te zetten, maar de smaak is dan wel wat bitter.. Het sap van de weegbree wordt ook wel gebruikt om ontstekingen tegen te gaan.

  12. Rogge

    Rogge

    Rogge

    Hier kijk je uit op een roggeakker. Rogge wordt vooral geteeld om er roggebrood van te maken. Ook ontbijtkoek wordt van rogge gemaakt en soms ook pepernoten en knackebrod.

    Streek-eet-feest Hof Espelo

    Jaarlijks wordt hier in augustus het traditionele oogstfeest georganiseerd. Op deze roggeakker kun je dan zien hoe in vroegere tijden het graan werd geoogst. Bij het koetshuis van Hof Espelo is muziek en een ‘Streek-eet-markt' met allerlei lekkers om te proeven!

  13. Grove den & Lariks

    Grove den & Lariks

    Grove den

    Veel delen van dennenbomen zijn eetbaar, maar sommige zijn smakelijker dan andere. Van de jonge loten van de grove den kun je bijvoorbeeld thee zetten. Vroeger werden ze ook gebruikt bij het brouwen van bier. Ook de binnenbast is eetbaar, o.a. bereid als van hoestsiroop.

    Lariks

    Kneus de naalden van de lariks en voeg ze toe aan olie. De naalden geven de olie een smaak van citroen en hars.

  14. Berk

    Berk

    Berk

    De berk is gemakkelijk te herkennen aan zijn witte schors. De boom levert drinkbaar sap, dat vooral uit water en suikers bestaat. Berkensap bevat vitamine C en is lekker om te drinken! Het blad kun je in van maart tot juni gebruiken als groente, salade of om thee van te zetten.

  15. Vuilboom

    Vuilboom

    Vuilboom

    Zie je hier tussen alle naaldbomen een kleine, jonge boom met blad? Misschien is het de vuilboom. Je kunt de bladeren eten, maar let op: ze werken heel laxerend! Aan die laxerende werking dankt de boom dan ook zijn naam. Je mag het proberen..

  16. Heide

    Heide

    Heide

    Niet eetbaar, wel mooi! De heide op Hof Espelo. Een tijdje terug is dit wandelpad gemaakt om ook aan bezoekers het herstel van de heide te laten zien. De heide zelf is te kwetsbaar om te betreden, maar vanaf hier heb je mooi zicht op het veld.

    Onderhoud

    Landschap Overijssel is beheerder van dit landgoed. Op sommige heidevelden worden schapen ingezet voor het onderhoud, maar dit terrein is daarvoor te klein. Elk jaar zijn hier vele vrijwilligers bezig om jonge dennen uit de grond te trekken, zodat de heide meer ruimte krijgt. Interesse? Kijk op:

  17. Vossebes & bosbes

    Vossebes & bosbes

    Zure grond

    Bosbessen en vossebessen behoren - net als de blauwe bessen en cranberries - tot het geslacht 'Vaccinium' en zijn familie van de heide. Ze voelen zich het beste thuis op vochtige, zure en venige gronden, zoals hier.

    Vossebes

    De vossebes heeft na de bloei rode bessen. Ze bessen bevatten een natuurlijk conserveringsmiddel (benzoezuur) en zijn geschikt voor het maken van jam of gelei. Rauw smaken ze, net als cranberry's, wat scherp.

    Bosbes

    De bosbes bloeit van april - juni met soms een tweede bloei in de herfst. Kort na de bloei ontstaan er zwartblauwe bessen, maar alleen op stengels van drie jaar of ouder. De bessen zijn lekker en gezond met veel vitamine C. Lekker in fruitsmoothies of - iets minder gezond - in muffin of pannenkoek.

  18. Het landschap steunen?

    Het landschap steunen?

    Natuur & landschap

    Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

    Help mee!

    Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je heerlijk kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Twentse landschap!

    sms & doneer eur 2,50

    Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!