Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

'BOOMing Bomen' op Hof Espelo

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  4,9 km
 • Duur

  0:49
 • Locaties

  17

BOOMing Bomen; een leuke bomenroute, speciaal gemaakt bij de bomenexpositie die tot eind september 2017 te zien is in het bezoekerscentrum op Hof Espelo. Wil je kans maken op een fotoshoot? Haal dan een opdrachten-tasje bij het bezoekerscentrum en voer de drie opdrachten uit!

Toegankelijkheid

Gemarkeerde route over grotendeels onverharde paden.

Startpunt

Startpunt: Landschap Overijssel - bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259, 7522 PS in Enschede. Parkeerplaats aanwezig aan het begin van de oprijlaan.

Colofon

Gemaakt door Erika van Oldeneel en Chris Eijkholt (opzet), Cecile Bogels (redactie), Clifton Buitink (foto's) en Peter te Wierik (foto's, realisatie).

 1. Welkom bij BOOMing bomenroute!

  Welkom bij BOOMing bomenroute!

  Deze wandeling is speciaal gemaakt bij de tentoonstelling 'BOOMing Bomen' die tot eind september 2017 te zien is in het bezoekerscentrum. Hier kun je ook het 'opdrachten-tasje' afhalen; die heb je nodig bij het uitvoeren van de opdrachten.

 2. Haal een 'opdrachten-tasje'

  Haal een 'opdrachten-tasje'

  'Opdrachten-tasje'

  Deze route bevat drie opdrachten. Voor een van de opdrachten heb je een gelijkbenige driehoek nodig, voor een andere opdracht een meetlint. Die vind je in het 'opdrachten-tasje', af te halen bij het bezoekerscentrum.

  Openingstijden

  Openingstijden bezoekerscentrum:

  ma/di/do: 9.00-15.00 uur wo: 13.30-16.30 uur zo: 11.00-17.00 uur

  Maak kans op een fotoshoot!

  Heb je de opdrachten uitgevoerd en de antwoorden gevonden? Stuur ze naar info@landschapoverijssel.nl en maak elke maand kans op een fotoshoot door een professionele fotograaf.

  Veel wandelplezier!

 3. Boom met wond

  Boom met wond

  Wond

  Hier zie je een boom met een 'wond'. Als reactie op zo'n wond vormt een boom een zone die, als alles goed gaat, ondoordringbaar is voor met name schimmels. Hij grendelt het hout dat rond de wond ligt af. Hierdoor kan een infectie zich niet verder in de boom verspreiden.

  Inkapselen

  De boom 'geneest' zijn wond dus niet; dat wil zeggen dat de boom niet, zoals bij mensen, aangetast weefsel vervangt door nieuw weefsel, maar hij kapselt de wond in.

 4. OPDRACHT 1: Selfie & Grove den

  OPDRACHT 1: Selfie & Grove den

  Maak een selfie

  OPDRACHT 1 - maak een selfie en gebruik de 'XXL-fotolijst' als omlijsting.

  Grove den

  De vrijstaande grove den krijgt door de wind vaak grillige vormen, waardoor hij ook wel 'vliegden' wordt genoemd. De grove den heeft veel licht nodig. Hij verdraagt zowel strenge vorst als grote hitte. De voedselbehoefte is zo klein dat hij zonder bemesting zelfs op humusloos stuifzand kan groeien.

 5. Aangeplant eikenbosje

  Aangeplant eikenbosje

  Slechte bodem

  In dit gebied staan eiken die het niet zo goed doen. Oorzaak is de matige kwaliteit van de bodem. Dit kan onder andere komen doordat er hier veel varens groeien.

 6. OPDRACHT 2: Hoogte eik meten

  OPDRACHT 2: Hoogte eik meten

  Hoe hoog is deze eik?

  Met een gelijkbenige driehoek kun je bepalen hoe hoog een boom ongeveer is. Kijk langs de onderkant van de driehoek, zorg ervoor dat de onderkant van de driehoek horizontaal evenwijdig loopt met de grond. Loop naar achteren totdat je over de schuine kant van de driehoek de top van de boom ziet.

  A + B = C

  Tel het aantal stappen (van circa één meter) vanaf de stam van de boom ('A' op de tekening) en tel hier je eigen lichaamslengte bij op ('B' op de tekening). De hoogte van de boom ('C' op de tekening) is de som.

  Hoe hoog is de gemarkeerde eik? Noteer de uitkomst.

 7. Rabatten

  Rabatten

  Rabatten

  Om het natte gebied geschikt te maken voor bosbouw, liet men greppels graven. De grond uit de greppels werd ernaast neergelegd. Hierdoor ontstonden verhoogde wallen, de 'rabatten', waarop bomen geplant werden.

  De bomen stonden zo wat droger en kregen een extra dikke laag grond om in te wortelen. De greppels dienden voor de afwatering.

 8. Beuk bij boerderij

  Beuk bij boerderij

  Welstand

  Vroeger plantte men een rode beuk bij de boerderij als teken van welstand, zoals hier bij deze boerderij.

 9. Omgevallen berk

  Omgevallen berk

  Gevallen

  Deze berk is door een te zwakke ontwikkeling van de wortelstructuur en door een ongetwijfeld sterke wind gevallen. Bijzonder zijn de berkenzwammen die groeien op de half liggende stam.

  Gewoon haarmos

  Op de ontwortelde voet groeit 'Gewoon haarmos'. Deze sporenplant komt vrij algemeen voor op voedselarme zand- en veengrond. De zoden of kussens bestaan uit talrijke rechtopstaande stengels met een lancetvormig blad.

 10. De heenweg rechtdoor

  De heenweg rechtdoor. Let op: De terugweg volgt hier hetzelfde pad, de 'Omgevallen berk' en 'Beuk bij boerderij' heb je al gezien en kun je dus overslaan.

 11. Rechtsaf slaan

  De lange route hier rechtsaf om de 'koning & koningin' te bekijken (en vervolgens het pad teruglopen). Zowel de lange als de korte route rechtsaf je weg langs de es vervolgen.

 12. Koning & koningin

  Koning & koningin

  Omhelzing

  Kijk even goed om je heen. En vooral omhóóg. Hier staan de koning (eik) en de koningin (beuk) van het bos in een innige omhelzing. Zelfs bomen kunnen romantisch zijn!

 13. Douglasspar

  Douglasspar

  Paraplu

  Links aan het pad staat een mooie douglasspar. Hoewel hij van oorsprong hier niet thuishoort, groeit hij wel erg goed. De krachtige, rechte stam is geschikt voor onder andere heipalen. De takken groeien rondom de stam als de baleinen van een paraplu.

  Verschillen

  De kegels van de douglasspar hebben bijzondere schubben. Aan de andere kant van het pad staan enkele grove dennen. Vergelijk de bast, kegels en de vorm van de stam maar eens van de beide soorten.

 14. Kamperfoelie

  Kamperfoelie

  Omhelzing

  Kamperfoelie is een klimplant en heeft een slingerende groei. Daardoor is hij goed in staat de groei van een struik of boom te beïnvloeden. Als de stam dikker wordt, snijden de ranken van de kamperfoelie in de stam en 'wurgt' de kamperfoelie als het ware het jonge boompje door haar innige omhelzing.

  ´Goa-stok´

  De vervorming van een stam door kamperfoelie is hier mooi te zien. Vroeger werd deze bijzondere vorm in Twente gebruikt om een ‘goa-stok’ (wandelstok) van te maken.

 15. Amerikaanse eiken

  Amerikaanse eiken

  100 jaar

  Langs deze laan zijn in het begin van de vorige eeuw Amerikaanse eiken aangeplant, ze zijn dus ongeveer 100 jaar oud. In de herfst kleurt het blad van deze eik diep rood.

  Als er nog oud blad op de grond ligt, kun je zien dat dit groter en puntiger is dan het blad van de inlandse eik, de zomereik, die hier ook veel voorkomt.

  Ecosysteem

  Een inheemse boom trekt veel meer insecten, schimmels en kevers aan dan een uitheemse.

  Ter vergelijking: op de zomereik komen vele honderden soorten insecten en schimmels voor en op de Amerikaanse eik ongeveer 190; één van de redenen waarom tegenwoordig vaker wordt gekozen voor inheemse bomen. Ze voegen veel meer toe aan het ecosysteem van het bos.

 16. Fijnsparbos

  Fijnsparbos

  Uitheems

  Net als de Amerikaanse eik is de fijnspar een uitheemse boomsoort. Deze soort is veel aangeplant en levert het bekende ‘vurenhout’. De naalden staan 'alleen' aan de tak, in tegenstelling tot die van de den. Handig ezelsbruggetje: Spar - Solo, Den - Duo.

  Kerstboom

  De fijnspar blijft altijd groen, ook in de winter, net als de meeste andere naaldbomen. De fijnspar wordt ook als kerstboom gebruikt.

 17. Berkenbos

  Berkenbos

  Berkenbos

  Links staat een berkenbos, opgekomen uit aangewaaid zaad. Berken kunnen goed tegen natte, zurige grond. Ze groeien snel en bereiden het bos voor op volgende soorten als eik en tenslotte beuk.

  Reeën

  Tussen de berken staan nog enkele jonge eiken, maar de reeën hebben veel van de jonge uitlopers opgegeten. De knoppen van jonge eiken zitten vol voedingsstoffen; onweerstaanbaar voor de reeën.

  Berkensuiker

  In veel voedingsmiddelen wordt xylitol gebruikt als natuurlijke suikervervanger. Xylitol wordt o.a. uit berken geoogst en heet daarom ook wel 'berkensuiker'.

  Minder calorien

  Xylitol is even zoet als suiker, maar levert 40% minder calorieën en heeft geen vreemde smaak. Een ander voordeel van xylitol is dat het bloedglucosegehalte minder stijgt dan bij consumptie van suiker. De glycemische index is dus laag.

 18. OPDRACHT 3: Leeftijd eik meten

  OPDRACHT 3: Leeftijd eik meten

  Hoe oud is deze eik?

  Je kunt de leeftijd van een eik vrij nauwkeurig bepalen door op 1 meter 30 hoogte de omtrek van de stam te meten in cm. Vermenigvuldig de omtrek met vier en deel deze daarna door tien. Zo krijg je een goede indicatie van de leeftijd van de eik.

  Hoe oud is de gemarkeerde eik? Noteer de uitkomst!

 19. Bomen met klimop

  Bomen met klimop

  Klimop

  De bomen langs deze laan zijn bijna allemaal begroeid met klimop, een groen blijvende klimplant, die pas laat in de zomer bloeit en daarna bessen krijgt. Deze late bloei is gunstig voor bijen en andere insecten die dan nog rondvliegen. De meeste andere bloemen zijn tegen die tijd uitgebloeid.

  Houvast

  De klimop kan meer dan 10 meter hoog klimmen. Dit doet hij met hechtwortels aan de boomstam. Deze wortels onttrekken geen voedingsstoffen aan de boom; de boom dient alleen als houvast.

  Schuilplaats

  Klimop heeft twee verschillende bladvormen. De bladeren aan bloeiende takken zijn eirond, het blad aan niet-bloeiende takken is handvormig. Dit heet blad-dimorfie. De klimop is belangrijk als slaap- en schuilplaats voor vogels, vlinders en insecten. Belangrijk dus om deze klimplant te beschermen!

 20. Stuur de antwoorden in

  Stuur de antwoorden in

  Win een fotoshoot

  Heb je de drie opdrachten uitgevoerd en wil je kans maken op een fotoshoot? Stuur dan jouw selfie en de twee antwoorden in via onderstaande link (e-mailadres: info@landschapoverijssel.nl). Gedurende de expositie wordt er elke maand een winnaar gekozen.

  Ten slotte

  Wil je zo vriendelijk zijn het 'opdrachten-tasje' weer in te leveren in het Koetshuis?

 21. EINDE van "BOOMing bomenroute"

  EINDE van "BOOMing bomenroute"

  BOOMing genoten?

  We hopen dat je BOOMing hebt genoten van deze wandeling en zien je graag nog een keer terug op Hof Espelo!