Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Delmaroute

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  7,8 km
 • Duur

  1:18
 • Locaties

  11

De Delmaroute is één van de vier dorpsommetjes in Geesteren. De route laat u genieten van het Twentse coulissenlandschap in al haar schakeringen: mooie vergezichten, weilanden en akkers die worden omzoomd door houtwallen. U komt langs historische erven met een eeuwenoude geschiedenis.

Toegankelijkheid

De route gaat over verharde wegen, afgewisseld door een paar (mulle) zandwegen. De route is niet geschikt voor rolstoelers.

Startpunt

Startpunt: Noaberplein bij Erve Kampboer, Kampboerlaan 6 in Geesteren. Routebeschrijving: volg Geesteren centrum, daarna richting Langeveen (na 100m: Toeristisch Informatiepunt). Parkeren: Geermanstraat, Geesteren. Noaberplein: laadpunt e-bikes en informatie over wandelroutes.

Colofon

De route is samengesteld door de Werkgroep Dorpsommetjes onder auspiciën van Stichting Dorpsbelang Geesteren.

 1. Erve Hamer

  Erve Hamer

  Erve Hamer

  Erve Hamer (Hamerinck) werd als boerenerf het laatst bewoond door de familie Olimulder. Het is een goed voorbeeld van een Saksische boerderij uit de 19e eeuw. Rechts voor ziet u de boavenkamer, die omstreeks 1800 gebouwd is.

  Oudste vermelding

  De oudste vermelding van 'de Hamer' is van 1381 in het leenregister van de bisschop van Utrecht. Hamerinck was ook een van de gewahrden in de Marke Geesteren en behoorde aan de ridderlijke Duitse Orde te Ootmarsum.

  Voormalige dierenartspaktijk

  In het pand was enkele decennia een dierenartspraktijk gevestigd. Dierenarts Pol liet het geheel restaureren. Hij werd opgevolgd door dierenarts Bruggink. Ex-profvoetballer Arnold Bruggink woonde hier tijdens zijn jeugdjaren.

 2. Erve Effink

  Erve Effink

  Onder de eiken

  Erve Effink, thans Dierink, behoorde in 1323 toe aan het Huis Almelo. In 1546 wordt hij als 'gewahrde' genoemd. Het onder architectuur gebouwde woonhuis is vrij nieuw maar ertegenover staan twee oude (gerestaureerde) schuren uit de 19e eeuw.

  Historische bouwwerken

  De eerste schuur rechts van de weg met 'deurreed' (doorrit) en een grote oversteek is een wagenschuur.

  De andere schuur was een 'schaapsschot' (schappskooi) en bevat een heidegevel. Bedenk dat dit gebied rond 1900 nog veel heidevelden had, waarop schapen gehouden werden.

 3. Erve Wulferink

  Erve Wulferink

  Erve Wulferink

  De bewoners van dit erf zijn oorspronkelijk van adelijke afkomst. Zij namen naast de 'gewahrden' (een soort aandeelhouders) in de Marke Geesteren een bijzondere plaats in als vermogende boeren.

  Schenker

  De naam Wulfert of Wulferdinck wordt tussen de 13e en de 19e eeuw diverse keren in oorkondes vermeld als schenker om niet en als kredietverstrekker. De boerderij wordt nog altijd bewoond door de familie Wulferink.

  Bakhuis

  Het woonhuis op het erf is geheel vernieuwd, maar de schuur en bakhuis aan de overkant van de weg zijn gerestaureerd onder leiding van H. Meinders. Het interieur van het bakhuis is zelfs nog helemaal origineel. De steen is gedateerd op 1842.

 4. Paardenstal

  Paardenstal

  Met liefde gebouwd

  De hobby van de familie Kruse is het houden van paarden. Op dit boerenerf uit de vorige eeuw is een mooie vakwerkstal voor paarden gebouwd.

 5. IJsbaan het Landriet

  IJsbaan het Landriet

  't kan vriezen, 't kan dooien

  Aan de linkerkant van de route kijkt u uit op het clubgebouw van ijsbaan het Landriet. Deze ijsclub werd opgericht in 1963. Als de weergoden meewerken, is dit een winterse trekpleister in de regio.

 6. Herdenkingskruis

  Herdenkingskruis

  Niet vergeten

  Op 15 december 1944 werd Jan Oude Voshaar op deze plek neergeschoten door een drietal leden van de landwachters, omdat ze hem ten onrechte aanzagen voor een plaatselijk bekende verzetsman. Jan werd dus per vergissing doodgeschoten.

 7. Ten Cate

  Ten Cate

  Villa ten Cate

  Geesteren maakte na de oorlog een ongekende groei door dankzij Louis ten Cate. Deze telg uit een rijk geslacht bouwde in 1948 een villa aan de Delmaweg. Vanaf de weg ziet u de villa aan de rechterkant. Op de foto een schuurtje voor pluimvee.

  Grondlegger

  Louis ten Cate was na de oorlog de oprichter van de nylonkousenfabriek L.ten Cate. Deze onderneming had op zijn hoogtepunt in 1966 ruim 300 werknemers in dienst, die in Geesteren gingen wonen. Het dorp groeide in die jaren dan ook snel.

 8. Klootschietbaan de Huier

  Klootschietbaan de Huier

  Klootschietvereniging de Huier

  Het zou zo maar kunnen dat klootschietvereniging de Huier de oudste vereniging van Geesteren is. Men denkt dat de club al sinds 1871 bestaat. Klootschieten was natuurlijk al heel vroeg een uitlaatklep voor de boerenzoons en knechten.

  Kaarsrecht

  De club is hier gehuisvest. Als u langs het clubgebouw kijkt, ziet u de veldbaan. De weg die u nu nadert is kaarsrecht en is de wedstrijdbaan.

 9. Oud en nieuw

  Oud en nieuw

  Een mooie mix

  Deze woning is gelegen aan de Poolsweg onder de rook van Geesteren. Een nieuwe woning met een mooi landelijk erf onder karakteristieke eikenbomen.

 10. Beweegtuin Park Lutkeberg

  Beweegtuin Park Lutkeberg

  Beweegtuin Park Lutkeberg

  U heeft al ongeveer 7 km gelopen. Beweegtuin Park Lutkeberg biedt u de gelegenheid om even rustig op een bankje te verpozen. Maar het is ook mogelijk om stram geworden spieren op te rekken bij één van de toestellen.

  Mooie entree

  Dit park is ingericht met steun van diverse partijen door een werkgroep onder auspiciën van Stichting Dorpsbelang Geesteren. Het plein is op 21 maart 2013 geopend door gedeputeerde Hester Maij. Het is een mooie entree voor het dorp.