Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Dal van de Mosbeek 8 km

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  8,2 km
 • Duur

  1:22
 • Locaties

  4

Deze wandeling voert u door eeuwenoud cultuurlandschap, doorsneden door kristalheldere stroompjes en oude bossen. Houtwallen, watermolens, essen en bronweidjes vergezellen u in dit wonderschone glooiende landschap van Het Dal van de Mosbeek.

Toegankelijkheid

Het gebied is heuvelachtig en de wandeling loopt grotendeels over onverharde paden

Startpunt

U kunt parkeren in het dorp Vasse bij Hotel Restaurant Tante Sien

Colofon

Deze route is de kerstwandeling van Landschap Overijssel 2015

 1. Hezinger Esch

  Hezinger Esch

  Het weidse land op de essen

  Van de bossen naar de essen. Aan de rechterkant, weggezakt in het landschap, ligt het natuurgebied de Hazelbekke. Het regenwater dat op de essen valt stroomt ondergronds af richting de Hazelbekke en komt daar aan de oppervlakte. In de verte kunt u het bronbos van het natuurgebied de Hazelbekke zien.

  Een bronbos vind je zoals de naam al zegt rond de bovenlopen en het samenstromingsgebied van een beek. In dit geval de Hazelbekke. De bodem is altijd nat. De essen die hier groeien zijn jong en hebben maar een geringe stamdoorsnede. Door de natte en slappe bodem waaien de bomen snel om.

  Daardoor vindt er continue verjonging plaats van het essenbos. Het voortbestaan van dit bos wordt in hoge mate bepaald door de stroming van het heldere en zuivere bronwater. Ree, vos, konijn, steenmarter en das voelen zich hier prima thuis.

 2. Reuterij

  Reuterij

  Reuterij

  Dit brongebiedje, de reuterij, was vroeger in gebruik bij de reut'nboer. Op de reuterij legde hij bundels geoogst vlas in het bronwater in de week, waardoor het kon roten of reuten: vlasstengels werden blootgesteld aan water zodat de vezels vrijkomen waar linnen van wordt gemaakt.

  Smoddeboer

  Daarna kon het vlas worden gebraakt, gewreven en gehekeld. De hekel is een kam die houtachtige resten verwijdert. Als het vlas tot grof linnen was geweven, moest dat nog 'smod' worden gemaakt. De 'smoddeboer' legde de stof in een kuil water onder elzenhout. Daardoor kreeg het een gelige kleur.

  Houtwal

  Links van het weiland is een oude slingerende houtwal met aan de voet een smalle beek die richting de Mosbeek stroomt. Voor veel dieren betekent dit een veilige route. Voor kikkers, padden en salamanders functioneert de houtwal met beek als een goede verblijfplaats vlakbij de voortplantingsvijver.

 3. Pauzeplek Molen van Frans

  Pauzeplek Molen van Frans

  Chocolademelk en wat lekkers

  Hier kun je je consumptiebon inleveren voor wat lekkers en een kop warme chocolademelk.

 4. Kruidentuin

  Kruidentuin

  't Kruudnhöfke

  Achter de kerk in Vasse bevindt zich in de tuin van een voormalig nonnenklooster een kruidentuin. Deze tuin, ’t Kruudnhöfke genaamd, is zo’n 600 m² groot. De Natuurwerkgroep Vasse, een onderdeel van de stichting Historische Kring Vasse, Mander, Hezingen, beheert deze tuin en verzorgt er excursies.

  De kruidenperken bevatten zo’n 150 soorten planten; kruiden, die geneeskrachtig zijn, lekker ruiken, of goed in de keuken te gebruiken zijn. Verder staan er allerlei sierplanten, verfplanten en oude rozen. De diverse soorten zijn voorzien van bordjes met de wetenschappelijke en Nederlandse namen.

 5. Tante Sien

  Bedankt voor uw bezoek

  Wilt u Landschap Overijssel helpen wordt dan donateur of geef eenmalig een bedrag van 2,50 EURO.

  Na het indrukken van deze knop zal gevraagd worden om uw naam en e-mailadres. Als dit correct is ingevuld ontvangt u van ons per e-mail een volledig aanmeldingsformulier.

  Werking eenmalige bijdrage:

  1. Na het drukken op deze knop wordt uw SMS-app geopend
  2. Druk nu op verzenden
  3. Uw bijdrage van 2,50 euro wordt van uw beltegoed of abonnement betaald
  4. Na het verzenden komt u weer terug in de route-app.
  5. Als succesvol ontvangt u een bevestigings-SMS.

  U kunt ook contact opnemen met Landschap Overijssel: info@landschapoverijssel.nl 0529-401731 of bezoek onze website