Rondje Enschede- wandelen

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  54,7 km
 • Duur

  13:41
 • Knooppunten

  60
 • Locaties

  10

Waar de bebouwing van Enschede ophoudt en het buitengebied begint, ligt een bijzonder gevarieerd landschap. Via deze avontuurlijke wandelroute rondom de stad, wandel je dwars door de groene longen van Enschede. Onderweg is van alles te doen en te beleven.

Startpunt

Startpunt: Hof Espelo, Weerseloseweg 259, Enschede. Volg de wit-groene met Rondje Enschede bewegwijzering.

 1. Kristalbad

  Kristalbad

  Kristalbad

  Het Kristalbad is een uniek gebied tussen Enschede en Hengelo. Het Kristalbad heeft drie verschillende functies: het is een waterbergings-, waterzuiverings- en recreatiegebied.

 2. Koetshuis Hof Espelo

  Koetshuis Hof Espelo

  Koetshuis Hof Espelo

  Het bezoekerscentrum is gevestigd in het voormalige koetshuis op landgoed Hof Espelo. Bij Koetshuis Hof Espelo kun je terecht voor informatie over het landschap, voor wandelroutes en een kop koffie. Kinderen vermaken zich in speelbos ’t Klauterwoud.

 3. Hof Espelo

  Hof Espelo

  Hof Espelo

  Op dit eeuwenoude kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn. Oude lanen leiden je langs bloeiende akkers en grazige weilanden. De Eschbeek slingert door het landgoed en wordt omzoomt door zeer oud loofbos.

  De oude boerderijen vertellen ieder hun eigen oude verhaal en liggen als parels in het Twentse landschap. Nog zichtbare restanten uit de Tweede Wereldoorlog liggen er stil en verlaten bij.

 4. Erve Kwinkeler

  Erve Kwinkeler

  Erve Kwinkeler

  Voor de komst van de industrie bestond Boekelo uit enkele grote boerderijen en een havezate. Erve Kwinkeler is een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij. Ziet u aan de voorkant het gevelteken? De geveltekens bevatten symbolen die de have en het goed van de boer beschermden.

 5. Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  In 1885 werd de lijn Winterswijk-Boekelo- Enschede-Hengelo gevestigd. Door de opening van de spoorlijn vestigde zich veel industrie in Boekelo. Over het spoor werden vooral goederen vervoerd. Deze spoorlijn wordt nog steeds gebruikt. Tijdens een ritje waant u zich in het begin van de 20e eeuw.

 6. Boekelo

  Boekelo

  Zout in Boekelo

  Boekelo is vooral bekend door de zoutindustrie. Nadat in 1887 bij proefboringen naar water zout werd ontdekt is de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (nu Akzo Nobel) in 1918 in Boekelo begonnen met de zoutwinning. De zoutboortoren in het dorp herinnert hier aan.

 7. Groot Brunink

  Groot Brunink

  Groot Brunink

  Groot Brunink is een fraai landgoed, waarin bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden elkaar afwisselen.

 8. Wesselerbrinkpark

  Wesselerbrinkpark

  Wesselerbrinkpark

  Het park dateert uit de jaren '60-'70. Oorspronkelijk was het een agrarisch gebied rondom erve 'de Wesseler', vanaf de heuvel is er een prachtig uitzicht richting stad en het achterliggende typisch Twentse landschap. Kinderen vermaken zich op de kinderboerderij met naastgelegen pannenkoekenboerderij

 9. Dragonheart

  Dragonheart

  Dragonheart

  Midden in een prachtig bos ligt het middeleeuws genootschap Dragonheart. De grote collectie artikelen in de ridderwinkel is de moeite van het bekijken waard. En tijdens de middeleeuwse weekenden waan je je terug in deze tijd.

 10. Smalenbroek

  Smalenbroek

  Smalenbroek

  Het landgoed Smalenbroek is kleinschalig van karakter. Open ruimten worden afgewisseld door bossen en houtwallen.

Tip je vrienden

facebook twitter