navigatie overslaan

Goastokpad Pothoek

Het ommetje Goastokpad Pothoek voert je door het mooie boerenlandschap van de Pothoek met als blauwe draad de Potbeek. Onderweg geniet je van glooiende akkers, bos, groene weilanden en authentieke boerenerven.

 • type Wandelen
 • afstand 5,5 km
 • duur 1:23

Startpunt

Startpunt: Pothoek, Potdijk 9, Markelo

Toegankelijkheid

Je volgt de groene bewegwijzering

 1. Herberg de Pot

  Herberg de Pot

  Herberg De Pot dateert al van 1583 en was een pleisterplaats voor trekkende handelaren die de hessenweg van Munster naar Deventer per postkoets of te voet gebruikten. Al sinds medio de 19e eeuw is het interieur van Herberg de Pot hetzelfde,

  als je binnenstapt lijkt het net alsof de tijd hier stil heeft gestaan.

 2. Wandelknooppunt U79

 3. Rijssenseweg

  Rijssenseweg

  De oorspronkelijke Rijssenseweg was een kronkelende zandweg langs de boerderijen die op de scheiding stonden van hoog en laag. De weg werd in 1915 verhard als verbinding tussen Markelo en Rijssen. De aanwonende boeren stelden hun land vrijwillig beschikbaar en schonken een bedrag van 4800 gulden.

  De paarden op de foto staan regelmatig in het weiland net voor de Rijssenseweg.

 4. Potbeek

  Potbeek

  Vlakbij Herberg de Pot ontspringt de Potbeek. Deze beek voert het water van de Pothoek af naar de Regge. In de 17e eeuw fungeerde de beek als vaarweg tussen de Schipbeek en de Regge. Het beekdal scheidt de Friezenberg van de Herikerberg.

 5. Wandelknooppunt U82

 6. Wandelknooppunt U83

 7. Wandelknooppunt U84

 8. De Pieuw

  De Pieuw

  Op de Herikerberg werden vroeger veel kuilen gegraven om er de leem te delven voor de verschillende Tichelwerken. Door enkele van deze kuilen loopt nu het parcours van de bekende internationale motorcross die hier jaarlijks door de Markelose Motorclub ‘Ons Genoegen’ wordt georganiseerd.

 9. Weerstation

  Weerstation

  Je passeert een Twents weerstation. Op dit punt vind je ook een informatiebord over de Potkamp, waar je nu langs heen loopt.

 10. Wandelknooppunt U20

 11. Hessenheem

  Hessenheem

  De camping werd in 1949 opgericht als initiatief van Middenstand Markelo. De grondeigenaren kregen ieder 1 gulden en een gezellige avond aangeboden voor het beschikbaar stellen van de grond. Op de camping liggen enkele grafheuvels. Tegenwoordig is Hessenheem een camping en bungalowpark.

 12. Wandelknooppunt U81