navigatie overslaan

Westerhaar, Kalkwijk, Vroomshoop en het Zandstuvebos

  • type Wandelen
  • afstand 21,8 km
  • duur 5:27

Startpunt

Start bij de Johanneshoeve, Dalweg 39, Westerhaar-Vriezenveensewijk

  1. De Johanneshoeve

    De Johanneshoeve

    Slapen in een B&B op de voormalige boerderij, vergaderen in een ontspannen omgeving of een feest op een luxe locatie? Alles is mogelijk. We bakken ook heerlijke krentenwegge volgens oud familie recept, brouwen ons eigen Scheepsrecht bier en verkopen Twentse streekproducten in de boerderijwinkel.

  2. Wandelknooppunt C77

  3. Wandelknooppunt C78

  4. Veenschap

    Veenschap

    Tussen 1850 en 1970 werd in dit deel van Overijssel op grote schaal turf afgestoken voor eigen gebruik. Op de afgegraven veengronden begonnen boeren hun agrarische activiteiten volgens het bestaande Vriezenveense verkavelingspatroon.

    Nog altijd zijn die verkavelingspatronen te herkennen in en rond dit unieke gebied: lange smalle akkers, die zich soms over kilometers uitstrekten.

  5. Wandelknooppunt C41

  6. Katerjanspad

    Katerjanspad

    Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.

  7. Engbertsdijksvenen

    Engbertsdijksvenen

    Een uniek natuurgebied in Nederland. Het reservaat beschikt over een afwisseling van droog en nat terrein en van meer of minder vergraven veen en landbouwgronden. Dit stille, uitgestrekte veenlandschap heeft een aantrekkingskracht op bijzondere planten en dieren.

    Niet voor niets is Engbertsdijksvenen een beschermd Natura 2000-gebied in Europa.

  8. Wandelknooppunt C73

  9. Wandelknooppunt C71

  10. Westerhaar-Vriezenveensewijk

    Westerhaar-Vriezenveensewijk

    Dit Twentse tweelingdorp met de titel ‘langste plaatsnaam van Nederland’, ontstond aan het einde van de 19e eeuw. Hoewel de huidige inwoners het dorp tegenwoordig vaak gewoon Westerhaar of De Wieke noemen, verraadt de naam veel van de afkomst van dit mooie Twentse dorp.

    De naam Westerhaar is ontstaan uit een verbastering van ‘ten westen van de haar’. Het klooster in Sibculo was namelijk gebouwd op een zandheuvel, in die tijd ook wel een ‘haar’ genoemd. De grond werd gepacht van het klooster door de boeren, die inmiddels een kleine nederzetting vormden.

    Deze nederzetting groeide in die tijd uit tot Westerhaar.

  11. Wandelknooppunt C72

  12. Wandelknooppunt C98

  13. Wandelknooppunt C40

  14. Wandelknooppunt C46

  15. Kalkwijk

    Kalkwijk

    tekst wordt nog aangeleverd door oudheidkundige vereniging

  16. Wandelknooppunt B67

  17. Wandelknooppunt B68

  18. Vroomshoop

    Vroomshoop

    Welkom in het dorp van nuchtere doeners. Vroomshoop wordt een kanaaldorp genoemd door de aanwezigheid van het Overijsselskanaal en het Almelo-De Haandrik Kanaal. Het dorp ontstond in het midden van de negentiende eeuw als gevolg van de veenontginning.

    Het Vroomshoop van tegenwoordig met bijna 9000 inwoners kenmerkt zich door een regionaal winkelcentrum, met als blikvanger activiteitencentrum Het Punt (inclusief theater). Natuurschoon is volop te vinden aan de westkant van het dorp in het Zandstuvebos

  19. Wandelknooppunt B58

  20. route over brug

    Ga over de brug linksaf

  21. Wandelknooppunt B79

  22. Wandelknooppunt B66

  23. Bevrijdingsreliëf

    Bevrijdingsreliëf

    Langs het Zwolsekanaal in Vroomhoop, naast het huidige monument Sluis V, staat het bevrijdingsreliëf met als titel “Vrijheid geef je door”. Op het monument zijn de verschillende ingrijpende gebeurtenissen van de bevrijdingsdag 5 april 1945 zichtbaar.

    Met een druk op de knop kan het verhaal van 5 april 1945 worden beluisterd, waarbij oud-Vroomshoper Alberto Stegeman de tekst uitspreekt.

  24. Wandelknooppunt B77

  25. Wandelknooppunt B60

  26. Wandelknooppunt B59

  27. Het Zandstuvebos

    Het Zandstuvebos

    140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Vroeger hoofdzakelijk naaldbomen, de laatste 20 jaar is het Ov. Landschap bezig de Zandstuve natuurlijker te maken. Door de verscheidenheid in houtsoorten en het aangrenzende landbouw gebied ideaal voor roofvogels.

  28. Wandelknooppunt B57

  29. Wandelknooppunt B43

  30. Wandelknooppunt B56

  31. Wandelknooppunt B55

  32. Wandelknooppunt B53

  33. Wandelknooppunt B52

  34. Wandelknooppunt B51

  35. oranje route vanaf B51

    Ga bij keuzepunt B51 RD en volg de oranje route van het wandelnetwerk. (Tot aan keuzepunt B69 is het tevens de rode en groene route)

  36. Wandelknooppunt B69

  37. Wandelknooppunt B76

  38. Wandelknooppunt B90

  39. route naar B&B Salland

    Bij keuzepunt B90, rechtdoor wandelen de Tonnendijk op, volg een klein stukje de paarse Route. Ga bij de splitsing verder rechtdoor. Na 200 meter vind je aan de rechterkant B&B Huize Salland (Tonnendijk 96).

  40. B&B Salland, Vroomshoop

    B&B Salland, Vroomshoop

    Huize Salland is een Groninger boerderij uit 1903 en ligt aan de rand van Vroomshoop,Gemeente Twenterand Het is een Bed & Breakfast met 2 gezellige ruime kamers op de eerste verdieping.