navigatie overslaan

Doe-tips

Vijf leuke kinderroutes om de natuur te ontdekken, plezier gegarandeerd!

 • Leestijd 3
 • Gelezen 16756 keer

Wandelen saai? Niet met deze kinderroutes! Klim en klauter in het speelbos, ga op ontdekkingstocht en leef je uit in de natuur. Als afsluiter nog even lekker een pannenkoek eten en lekker spelen in de speeltuin. De leukste wandelroutes voor kinderen vind je hier op een rijtje!

 1. 5

  De tocht van OERRR (De Lutte)

  De tocht van OERRR is een route van zo’n 2 kilometer lang (of kort, hoe je het noemen wilt) en begint bij Pannenkoekenrestaurant De Stroper. Tijdens de route kom je verschillende OERRR-bordjes tegen; alleen dat is natuurlijk al een heel leuk spelletje. Bordjes zoeken, kijken waar de pijl naar toe gaat en vervolgens die kant op lopen óf racen met de loopfiets. Onderweg kom je verschillende mooie plekjes terecht, waaronder een Mariakapel en een oude hooischuur op Erve Middelkamp.

 2. 4

  Mies de specht (Sprengenberg, Haarle)

  De wandelroute is ongeveer 2,5 kilometer lang, perfect dus voor een wandeling met een peuter. De route begint bij Informatieschuur De Pas waar je een boekje met opdrachten koopt voor € 1,50. Je kunt de route ook lopen zonder boekje. Volg dan vanaf Herberg de Pas de bordjes met Mies de Specht er op. Je komt ook langs de Verwonderplek bij de schaapskooi. Leuk om te doen in dit gebied: De BZZZ Speurtocht! (4-9 jaar). Hierin ontdek je samen met je kinderen de wondere wereld van insecten en kriebelbeestjes. Haal op zondag tussen 11.00 en 14.00 uur een rugzak met spullen bij Informatieschuur De Pas in Haarle.

 3. 3

  Kabouterpad (Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal)

  Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier! Leuk voor kinderen van 3-6 jaar!

 4. 2

  Elfje Dageraard (Tankenberg, De Lutte)

  De andere wereld van elfje Dageraard, een betoverende familiewandeling gemaakt op en rondom de Tankenberg bij De Lutte. De route is 4 kilometer lang en wordt uitgebreid beschreven in een mooi boekje. Samen met Elfje Dageraad ga je samen op pad om allerlei wetenswaardigheden over het landgoed Egheria, waar het Elfje geboren is te ontdekken. Elfje neemt je mee in haar wereld. Daar kun je van alles leren over Witte Wieven, zwerfkeien, kruiden, energiebanen, dieren en nog veel meer. Het boekje is voor € 2,95 verkrijgbaar bij de Tourist Info De Lutte.

 5. 1

  Ommetje Witte Veen (Buurse)

  Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Vroeger was het een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Daarna werd het veen afgegraven en werd het een landbouwgebied. Tijdens een wandeling in het Witte Veen heb je grote kans dat je de Schotse hooglanders tegen het lijf loopt. Deze grote koeien zorgen er voor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit. Er zijn twee kleine ommetjes vanaf de Haarmuhle die geschikt zijn voor kinderen: de gele route is 1,7 km en de rode route is 2,8 km. Het leuke aan een wandeling in dit natuurgebied is dat je begint en eindigt bij de Haarmuhle. Een restaurant met terras en prachtige speeltuin.

Wat vind je van dit artikel?