navigatie overslaan

24 uur op pad met

Mathias neemt je mee door Vriezenveen en natuurgebied Engbertsdijksvenen

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 5984 keer

Vanuit Vriezenveen gaan we het prachtige natuurgebied de Engbertsdijksvenen ontdekken waarbij je onderweg allerlei leuke historische bezienswaardigheden tegenkomt die te maken hebben met het veen. Kortom, een mooie wandeling, geweldige natuur én een rijke historie.

play

Vriezenveen

De route van 13 kilometer begint in het centrum van Vriezenveen. Hier is van alles te zien. De route loopt langs Boerderij de Grooten uit de 17e eeuw en langs het Historisch Museum Vriezenveen. In het museum vind je een mooie collectie met unieke bezienswaardigheden van de handel en pioniersgeest van de Rusluie, textielnijverheid en de eeuwenoude dorpsgeschiedenis. De Rusluie waren inwoners van Vriezenveen die levendige handel dreven met Rusland. In het museum vind je daarom een heuse Russische afdeling waar je een goede indruk krijgt van deze rijke handelshistorie.

De uitgestrekte landen

Na een cultureel begin in het centrum van Vriezenveen, kan het echte wandelen beginnen. Je verlaat de bebouwde kom van Vriezenveen al snel door het karakteristieke veenlandschap de eerste meters te zetten. Veel rechte wegen en verstrekkende uitzichten. Vroeger was dit allemaal hoogveen, voordat het veen werd ontgonnen voor turf en landbouw, waardoor de dorpen zoals Vriezenveen ontstonden. Ondanks het vele grasland valt hier veel te zien: zo vind je hier mooie houtwallen, stukjes heide en kun je hier lekker uitwaaien.

Veen en historie

Het echte hoogtepunt is natuurlijk het natuurgebied Engbertsdijksvenen. De route maakt hier een mooi rondje door dit overgebleven stuk hoogveen. Een gebied vol flora en fauna: het is hier goed opletten! Je vindt hier veel vlinders, boomkikkers en nog veel meer. In de nazomer staat de heide prachtig in bloei, in de herfst kleuren de berken mooi geel. Kortom: er is veel te zien in dit natuurgebied. Het pad wisselt af met bos en voor uitgestrekte veenlanden. De paden zijn vrijwel allemaal onverhard en voeren je langs alle hoogtepunten van het natuurgebied.

Persoonlijk vind ik de vogelhut een 'uitstapje' waard. Vanuit de beschutte hut kun je prachtig vogels spotten bij het water.

Eenmaal uit het natuurgebied en weer terug in de bewoonde wereld is het Veen museum een bezoek waard. Hier kun je de historie van het turfsteken zelf ontdekken. De route eindigt bij de Johanneshoeve, wat echt een heerlijke plek is om de wandeltocht af te sluiten met een boerenijsje.

En ben je nog niet moe gelopen? Dan kun je via het wandelnetwerk weer over de uitgestrekte landen terug naar Vriezenveen wandelen!

Wat vind je van dit artikel?