navigatie overslaan

24 uur op pad met

Mathias neemt je mee over de langste route van het Twenterandpad

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 3497 keer

Vanuit de randen van Vriezenveen vervolgen we het Twenterandpad over de uitgestrekte vlaktes richting Vroomshoop. Onderweg komen we langs prachtige stukjes natuur, waaronder het Zandstuvebos. Deze route van 23 kilometer is de langste dag op het Twenterandpad.

play

Langs de rand van Vriezenveen

Eerder liepen we de route van Vriezenveen naar Johanneshoeve. Vanaf de Johanneshoeve, aan de rand van Vriezenveen, vervolgen we het Twenterandpad. We gaan weer terug richting het natuurgebied Engbertsdijksvenen. Hier gaan we links naar het Katerjanspad in, maar een rondje over het overgebleven hoogveen is zeker een aanrader. Dit stukje van de route komt vooral mooi uit in de herfst als alle bomen verkleuren. Vroeger zijn in dit gebied veel kanalen gegraven. Hoewel bedoeld voor de ontsluiting van de textielindustrie, werden ze vooral gebruikt voor de afvoer van turf bij de ontginning van het veen. De route loopt dan ook langs het wachter richting Westerhaar-Vriezenveensewijk.

De uitgestrekte landen

Hoewel de route dwars door Westerhaar-Vriezenveensewijk loopt, merk je daar niet zoveel aan. Langs het water loop je door een mooie strook groen naar de randen van Westerhaar. Dit gebied ten westen van Westerhaar heet Kalkwijk. Een deel van de route met ontzettend weidse uitzichten. De naam komt van enkele kalkovens die hier vroeger stonden langs het kanaal. Langs een lange rechte weg door het rustige platte land lopen we richting Vroomshoop.

Zandstuvebos

Na een mooi rondje door 'kanalendorp' Vroomshoop, lopen we richting het Zandstuvebos. Deze plek is op een zandverstuiving ontstaan, waar het zijn naam aan te danken heeft. Waar dit bos voorheen uit veel naaldbomen bestond, is het ondertussen een prachtig gemengd bos met veel flora en fauna. De jonge eiken schieten hier uit de grond. Naast dichte stukken bos, komt de route ook langs wat open plekken met stukjes heide - wat extra kleurrijk is in de nazomer wanneer de heide bloeit.

Ikzelf vond het bos er ook midden in de herfst niet voor onder doen. Het najaar blijft toch wel één van de mooiste seizoenen om de bossen in te trekken.

De praktische zaken

Voor de route heb je de online route met kaart nodig en onderweg oriënteer je je via de wandelknooppunten. Wil je een kort rondje lopen, dan is het Zandstuvebos een aanrader. En ben je nog niet moe gelopen? Dan kun het Twenterandpad vervolgen richting Den Ham!

Wat vind je van dit artikel?