navigatie overslaan

24 uur op pad met

Mathias neemt je mee op een rondje Oldenzaal, ook wel Loakgang genoemd.

  • Leestijd 3
  • Gelezen 6899 keer

Deze stadswandeling van 36 kilometer maakt een rondje over de grens of ‘loak’ van Oldenzaal. Hoewel je altijd dicht bij de stad Oldenzaal loopt, ontdek je prachtige stukken natuur en de Twentse ‘bergen’. Geen moment voelt het alsof je hemelsbreed zo dicht bij de stad bent terwijl je wandelt door de Twentse natuur.. maar na afloop is een terrasje dichtbij! Al met al een wandeling dat zelfs menig Tukker zal weten te verrassen.

play

Hulsbeek

De route begint en eindigt op recreatiegebied Het Hulsbeek. Vanuit daar voert rondje Oldenzaal je langs allerlei bezienswaardigheden van Het Hulsbeek. Zo loop je langs de prachtige vijver van Erve Hulsbeek (overnachting én terrastip!), langs kronkelende beekjes waar je je ogen open moet houden voor ijsvogels en prachtige heidevelden. Zelfs als Het Hulsbeek geen onbekend terrein is, kom je met deze route langs een paar onontdekte parels van dit recreatiegebied. Maar gelukkig zijn de glooiende ligweides en waterpret ook nooit ver weg.

Vijver Erve Hulsbeek
Vijver Erve Hulsbeek

Door de bossen en langs de weilanden

Ik liep het rondje tegen de klok in en verliet Het Hulsbeek voor de rustige bossen en uitgestrekte weides aan de zuidzijde van Oldenzaal. De route maakt hier door twee mooie bossen een ommetje, met daartussen een stukje rechte weg langs de Pannenkoekenplas. Je loopt ook dicht langs Vliegveld Twente, waardoor er tussen het groen soms joekels van vliegtuigen opduiken. Door de prachtige bossen maak je alvast een paar hoogtemeters als je over de flank van de Lonnekerberg loopt. De kilometers daarna gaan over rustige paadjes en wegen, langs weilanden en kleine bosjes.

Kalheupinkpark en Tankenberg

Zodra de route weer richting Oldenzaal keert, komen we aan bij Kalheupinkpark. Door dit glooiende stadspark vol interessante kunstwerken maken we een mooie ronde. Het park is een mix van strak aangelegde paadjes en tuinen en natuurweides vol leven. Vanuit Kalheupinkpark is het nog een klein stukje tussen de natuurweides en bossen naar de Tankenberg: de hoogste berg van Twente. Net voor de Tankenberg gaat het rondje Oldenzaal naar rechts, het Landgoed Egheria in De Lutte op. Dit is wat mij betreft een van de mooiste hoekjes van Twente! Voor de liefhebber is hier zelfs een paalkampeerplaats. De route trakteert ons nog op wat hoogtemeters over de Tankenberg zelf, voor weer terug te keren naar Oldenzaal.

Oldenzaal

Net voor de route Oldenzaal weer inloopt, loopt de route samen met de Trambaan. Je komt langs de oude tramtunnel en loopt dwars door de akkers. Het laatste deel van rondje Oldenzaal loopt langs de noordkant van Oldenzaal terug naar Het Hulsbeek. Na deze wandeling de perfecte plek voor een duik in de zwemvijver – of een mooi moment om af te buigen naar het historische centrum van Oldenzaal!

Bekijk ook mijn tips voor onderweg met onder andere leuke adresjes om even te pauzeren!

En dit kwam ik onderweg tegen

Wat vind je van dit artikel?