navigatie overslaan

24 uur op pad met

Mathias neemt je mee over de groene vlaktes naar het natuurgebied het Eerder Achterbroek

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 4227 keer

Vanaf het kanalendorp Vroomshoop vervolgen we onze weg richting Den Ham, over de groene vlaktes van de Mageler es naar het natuurgebied het Eerder Achterbroek. Deze route van 15 kilometer is het sluitstuk van het Twenterandpad.

play

De Mageler Es

De Mageler Es is een schitterend landschap tussen Vroomshoop en Den Ham. Hier gaat de route al snel de verharde paden af. Eerst over een mooie zandweg tussen de uitgestrekte velden, maar later ga je de velden zelf in. De route loopt door het hoge gras, langs het water. Een paar goede wandelschoenen is dus een must - maar de natuurbeleving is geweldig.

Hoewel het een 'es' is, zal je weinig merken van de hoogteverschillen. Het landschap is vlak en daar schuilt een deel van de schoonheid in: je kan ontzettend ver kijken over de velden.

De weidse uitzichten

Na een stuk door de wei kom je weer op de weg naar Den Ham. De uitzichten zijn hier zoals gezegd ontzettend weids. Vooral in het zachte herfst- of winterlicht is het uitzicht over het land extra mooi. Dichter bij Den Ham ruilen we de weidse uitzichten in voor afwisselende natuur langs het water, terwijl we richting het hoogtepunt van de route lopen.

Eerder Achterbroek

Het hoogtepunt van deze route is zonder twijfel het Eerder Achterbroek. Een nog redelijk onondekte en daardoor rustig stuk natuur, onderdeel van het landgoed Eerde. In dit eeuwenoude kom je af en toe ogen te kort. Van lanen met dikke eiken, schattige bolle akkertjes (soms met paard) voorzien van een meanderend riviertje ('de Bevert') tot prachtige stukken heide en slingerende paden met hoge naaldbomen. Op het landgoed staan nog tradittionele hoeven, stevige bomen en flinke houtwallen. Dit stukje natuur is gewoonweg prachtig.

Na een ronde over het Eerder Achterbroek keert de route naar Den Ham om te eindigen op het gezellige dorpsplein De Brink.

De praktische zaken

Voor de route heb je de online route met kaart nodig en onderweg oriënteer je je via de wandelknooppunten. Wil je een korter rondje lopen, dan is het Eerder Achterhoek een aanrader. Je vindt er ook de gelijknamige parkeerplaats. En ben je nog niet moe gelopen? Dan kun je met de overige delen van het Twenterandpad prima uit de voeten.

Wat vind je van dit artikel?